kidologlogo

Vajinismus Nedir? Vajinismus Belirtileri ve Tedavisi

Vajinismus, vajinadaki kasların esnemeyip kasılarak vajinaya giriş çıkışı engellemesine verilen hastalığın adıdır. Vajinismus nedir sorusuna bu şekilde basit bir cevap verilebilir. Vajinada bulunan kaslar cinsel penetrasyon sırasında esnemez ve cinsel birlikteliğe izin vermez. Bu durum psikolojik ya da fizyolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Cinsel ilişki esnasında zaman zaman hem erkekte hem de kadın da bazı sorunlar ortaya çıkması normal bir durumdur. Bu problemler bazen uyumsuzluk, orgazm olmada sıkıntı yaşama, ilişkide isteksizlik gibi tedavi sonucu çözülebilecek problemlerdir. Vajinismus da bu tarz her ilişkide görülebilecek bir sorundur.

Vücudumuzda birçok kas bulunmaktadır. Kaslar güç üretmek, uzuvları hareket ettirmek için kullanılsa da asıl görevi vücuda esneklik kazandırmaktır. Aynı şekilde vajinada da kaslar bulunur ve bu kaslar ilişki sırasında esnemeye yardımcı olarak cinsel birleşmenin gerçekleşmesini sağlar. 

Vajinismus her ne kadar bir hastalık olsa da psikolojik bir süreçten de geçtiği için aslında cinsel konuların konuşulmadığı ya da toplumumuzda cinselliğin bastırıldığı bizim gibi ülkelerde daha sık görülmektedir. Bunun aksine cinsel eğitimin doğru şekilde verildiği toplumlarda ise bu tarz hastalıklara çok sık rastlanmaz.

“Bu yazımızda vajinismus nedir? Vajinismus belirtileri nelerdir, vajinismus nasıl tedavi edilir?” gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.



Vajinismus Neden Olur?

Vajinismusa neden olabilecek birçok sebep olabildiği gibi spesifik bir sebebi de bulunmaz. Bazı fiziksel ya da psikolojik tetiklemeler vajinismusa neden olabilmektedir. Bunlar psikolojik tetikleyiciler ve fiziksel tetikleyiciler olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır.

1- Psikolojik Tetikleyiciler

·      Kişide oluşan stres ya da kaygı

·      Daha önce yaşadığı travma

·      Daha önce kürtaj operasyonu geçirme durumu

·      Doktor müdahalesinden dolayı oluşan travma

·      Özgüven eksikliği

·      Cinsel ilişki öncesi performans kaygısı

·      Karşısındaki partnerinden çekinmek

·      Kadının ilk cinsel ilişkiye zorlanması

·      Anksiyete krizleri 

·      İlişki öncesi ya da sırasında aşırı heyecanlanma durumu

·      Sahip olduğu psikolojik rahatsızlıklar

2- Fiziksel Tetikleyiciler

·      Vajinada oluşan kuruluk

·      İdrar yolu enfeksiyonu hastalıkları

·      Vajinal bölgede oluşan yırtıklar

·      Doğal bir süreç olan menopoza girmek

·      Cerrahi operasyon geçmişi olması 

·      Partneriyle yaşadığı yetersiz ön sevişme yaşaması

·      Deri hastalıklarına sahip olması 

·      Kişinin kullanılan bazı ilaçların yan etkileri

Vajinismus sonradan olur mu gibi soruların cevabı da bu nedenlere bağlıdır. Vajinismus hastalığı her kadında ortaya çıkabilecek problemlerden biridir.



Vajinismus Ne Demek?

Vajinismus vajina girişinde bulunan kasların aşırı kasılması sonucunda cinsel birlikteliğin gerçekleşememesine sebep olan hastalığa verilen addır. Vajinismus olan kadınlar cinsellikte büyük sorunlar yaşar. Bu durum partnerlerine de doğrudan yansıyacaktır. Bu nedenle ilişki problemleri de ortaya çıkabilir.

Cinsel birleşme sırasında bazen oluşan acı ya da ağrıdan bazen de istemeden kasılmalar yaşanmaktadır. Bu kasılmalar cinsel birleşmenin gerçekleşmemesine neden olabilmektedir. Devamlı oluşan bu kasılmalar zamanla vajina kasının hafızasına yerleşerek istemeden bile olsa birleşme sırasında kendini korumaya alabilir. İşte bu durum vajinismus hastalığının temelini oluşturur ve bu nedenle cinsel birleşme gerçekleşmez.



Vajinismus Türleri Nelerdir?

Vajinismus, ortaya çıkma zamanına göre birincil(primer) ya da ikincil(sekonder) olarak ikiye ayrılmaktadır.

1- Birincil (Primer) Vajinismus

Kadında vajinismus belirtileri ilk birleşme sırasında ortaya çıkarsa bu birincil vajinismus olmaktadır. Bu türde bireyin yanlış bildiği gerçeklerden ortaya çıkan korku hali ilişkinin gerçekleşmesine izin vermez. Kendini tanımayan kadın, partnerinden çekinir ve birleşme gerçekleşmez.

2- İkincil (Sekonder) Vajinismus 

Bazı durumlarda da ilk ilişki gerçekleşir ve oradan kalma bazı sorunlar daha sonra ortaya çıkabilir. Bu sorunlar ilk ilişki sonrası görülebileceği gibi yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Doğumda oluşan travma ya da kötü bir muayene tecrübesi kişide korku yaratabilir. Bu çiftlerin uyumunun zamanla yitirilmesine neden olmaktadır. Zamanla ortaya çıkan ve kadının vajinismus sorunu yaşamasına neden olan bu türde ikincil vajinismus olarak adlandırılır.



Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Cinsel birleşme sırasında vajinada oluşan kasılma ya da vajinanın cinsel birleşmeye izin vermediği durumlar bazen vajinismus olmayabilir. Ancak kişi cinsel birleşme istemesine rağmen yaşanan korku, stres gibi durumlar sebebiyle cinsel ilişkiye girememe durumu vajinismus olabilir. 

Bu hastalığın tespiti için kişi jinekolog tarafından muayene edilmelidir. Muayene sırasında cinsel birleşmeye izin vermeyen durumun kaynağı araştırılır. Bazı durumlarda ise vajinasında muayene istemeyen hastalar olabilir. Bu durumda da kanındaki değerler kontrol edildikten sonra eğer sorun yoksa sorunun psikolojik olduğu anlaşılarak tedaviye başlanır.



Vajinada Kasılma Neden Olur?

Vajinada birçok sebepten kasılma olabilmektedir. Bunun ilişki sırasında ağrı ya da acı hissetmeyle ya da psikolojik olarak utanma, çekinme sonucu kasılma olabilir. Ancak bu durum artık sürekli hale geldiyse bu kasılma vajinismus olabilir.



Vajinismus Tanısı Nasıl Konulur?

Bunun birey tarafından anlaşılması zor bir durumdur çünkü daha önce belirttiğimiz gibi her kasılma durumu vajinismus olmayabilir. Bu sebeple bir jinekolog uzmanına görünerek testler yaptırılarak tanı konulmalıdır.



Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus hastalığı genel olarak psikolojik kaynaklı bir hastalıktır ve bu sebeple kendi kendine tedavi edilemez. Bu hastalıktan şüphelenen bireyler hemen uzmana görünmelidir. İlk olarak görüşme yapılan çiftlerle yaşadıkları ortam ve birbirleriyle olan ilişkileri sorularak hikayeleri dinlenir.

Bunun yanı sıra bireye bazı tetkikler yapılarak fiziksel bir sorun olup olmadığı anatomik ya da enfeksiyonel durumlara bakılır. Bunlar sonrasında ise aile göz önüne alınarak bireysel planlanan bir tedavi planına geçilir.

Eğer uzman burada cinsel terapi uygun görürse çifte cinsel terapi uygulanabilir. Vajinismus hastalığı tedavisinde davranışsal tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu sayede cinsel olarak oluşan mitler kırılarak kişinin korkuları yenilmeye çalışılır.

Bunlar dışında ise vajinanın kasılmasını engelleyici bazı egzersizler yapılır. Vajinismusta dikkat edilmesi gerekilen nokta bunun bir aile tedavisi olduğudur. Eğer korku ya da bazı sebeplerle tedaviye başlanılmazsa çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismus nasıl tedavi edilir sorusunun cevabına egzersizleri de mutlaka eklemek gerekir.



Vajinismus Egzersizleri

Vajinismus tedavi yöntemleri açısından cinsel terapi tek başına yeterli olamayabilir. Bu gibi durumlarda daha etkili ve kalıcı sonuçlar alabilmek için tedavi egzersizlerle desteklenir. Verilen egzersizlerde gevşeme, solunum ya da kegel egzersizleri yapılarak kasların rahatlaması ve gevşemesi amaçlanır.

Vajinismusa ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak da kegel egzersizleri verilebilir.



Vajinismus Tedavisinin Yan Etkileri Var Mı? 

Vajinismus daha çok bir psikolojik sebepli hastalıktır. Burada uygulanan tedavinin bir yan etkisi yoktur.

Ancak tedavi olduktan sonraki süreçte bireyler hastalığın tekrar ortaya çıkıp çıkmayacağı ile ilgili kaygılara sahiptir. Bu tedaviden sonra yapılması gereken kaygıları bir kenara bırakarak haz ve mutluluğa uyum sağlamaktır. Çünkü cinsel birlikteliğin amacı budur.



Vajinismus Kalıcı Hasar Oluşturur Mu?

Vajinismus tedavi edilmediği sürede daha kötü sonuçlara yol açabilmekte ve bu sorunlar ailevi olmaktadır. Ancak tedavi edildiği takdirde Vajinismus kalıcı bir hasar oluşturmaz ve cinsel hayatınıza kaldığınız yerden gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz.

Vajinismus nedir belirtileri nelerdir sorularını detaylı şekilde ele aldık. Peki, tedavi için nereye başvuracaksınız? Vajinismusun psikolojik etkileriyle ilgili tüm sorularınızı uzmanlarımıza ücretsiz şekilde sorabilir bunun yanı sıra seans randevunuzu kolayca alabilirsiniz.



Vajinismus Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Vajinismus hastalığı nedir?

Vajinismus, vajina girişinde bulunan kasların aşırı kasılması sonucunda cinsel birlikteliğin gerçekleşememesine sebep olan hastalığa verilen addır.



Vajinismus tedavisi nedir?

Uzman jinekolog eşliğinde kişiye özel bir program çıkarılır. Bu durum daha çok psikolojik bir süreçtir. Tedavide daha çok cinsel terapi ve egzersizler kullanılmaktadır.



Vajinismus nasıl anlaşılır?

Cinsel birlikteliklerde yaşanan kasılmalar oldukça sık ve cinsel birlikteliği etkiliyorsa bir uzmana danışılmalı ve teşhis konulmalıdır.



Vajinismus nasıl geçer?

Vajinismus çoğunlukla psikolojik temelli bir hastalık olduğu için kendi kendine geçen bir hastalık değildir. Uzman bir jinekolog gözetiminde tedavi gereklidir.



Vajinismus ilacı var mı?

Uzman doktorunuzun, hastalığınızın seyrine göre ilaç kullanma durumu olabilir.



Vajinismus tedavisine hangi doktor bakar?

Vajinismus bir rahim hastalığıdır ve bu hastalıklara jinekolog doktoraları bakmaktadır.



Eşim vajinismus ne yapmalıyım?

Eğer eşiniz vajinismus ise destekleyici ve rahatlatıcı davranmanız gerekir. Eşinizin tedavisine başlaması için onu cesaretlendirmelisiniz. Aksi durumda vajinismus sorunu çözülse dahi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.



Vajinismus tedavisi ne kadar sürer?

Vajinismus tedavisi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte ortalama olarak 2-3 ay tedavi sürecini kapsar. İyileşmede ilk belirtiler kısa sürede kendini gösterir.

***

* Bu içeriğin hazırlanmasında Kidolog Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.

* Web sitemizde yer alan bu yazılar, tanı ve tedavi amacı taşımamaktadır. Sayfada tedavi edici sağlık hizmetleri konusunda herhangi öğeye yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi konusundaki tüm işlemleriniz için bir uzmana başvurmalısınız.

Kaynaklar:

Cleveland Clinic

Wikipedia

National Library Of Medicine

 

630572

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.