Çocuklarda Obsesif Kompulsif Bozukluk

Çocuklarda Obsesif Kompulsif Bozukluk

Daha önceki yazımda Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında genel bir bilgi vermiştim. Bu bozukluk hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz buradan önceki yazımı okuyabilirsiniz. Şimdi çocuklarda Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Pek çok çocuk ara sıra onları rahatsız eden düşüncelere sahiptir ve eylemleri gerçekten mantıklı olmasa bile, bu düşünceler hakkında bir şeyler yapmaları gerektiğini hissedebilirler. Örneğin, en sevdikleri giysiyi giymedikleri takdirde endişe duyabilirler. Bazı çocuklarda, belirli eylemleri gerçekleştirme düşünceleri ve dürtüleri onları görmezden gelmeye veya uzaklaştırmaya çalışsalar bile devam eder. İstenmeyen düşünceler ve bu düşünceler nedeniyle yapmak zorunda hissettikleri davranışların sık olması ve çok zaman alması (günde bir saatten fazla), çocuklarda obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtilerindendir. 

Çocuklarda OKB Belirtileri

OKB'ye sahip olmak, obsesyonlara(takıntıları düşüncelere), kompulsiyonlara(takıntıları düşünceleri bastırmak için yapılan ritüellere) veya her ikisine birden sahip olmak anlamına gelir.

Takıntılı veya zorlayıcı davranış örnekleri şunları içerir:

Tekrar tekrar ortaya çıkan, endişe veya sıkıntıya neden olan istenmeyen düşünceler, dürtüler veya görüntülere sahip olmak.

Bir şeyi tekrar tekrar düşünmek veya söylemek zorunda kalmak (örneğin, kelimeleri sayma veya sessizce veya yüksek sesle tekrar tekrar söyleme)

Bir şeyi tekrar tekrar yapmak zorunda kalmak (örneğin, el yıkamak, eşyaları belirli bir sıraya koymak veya bir kapının kilitli olup olmadığı gibi aynı şeyleri tekrar tekrar kontrol etmek)

Bir takıntıdan kurtulmak için mutlaka uyulması gereken belirli kurallara göre bir şeyi tekrar tekrar yapmak zorunda kalmak.

Çocuklar bu davranışları, davranışların kötü şeylerin olmasını engelleyeceği veya kendilerini daha iyi hissettirecekleri hissine sahip oldukları için yaparlar. Bununla birlikte, davranış çoğunlukla kötü bir şeyin gerçek tehlikesiyle bağlantılı değildir yani mantık dışıdır veya davranış, çok kısa sürelerde birden çok kez el yıkamak gibi aşırıdır.

Yaygın bir yanlış inanış, OKB'nin gerçekten temiz ve düzenli olmak anlamına geldiğidir. Bazen, OKB davranışları temizlemeyi içerebilir, ancak çoğu zaman OKB'si olan biri, organize olmaktan ziyade tekrar tekrar yapılması gereken bir şeye odaklanır. Ayrıca obsesyonlar ve kompulsiyonlar da zamanla değişebildiği için temizlik takıntısı da bir süre sonra farklı bir takıntı ile kendisini göstermeye devam edebilir. 

Çocuklarda OKB Tedavisi 

Tedavinin ilk adımı, bir değerlendirme ayarlamak için bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ile konuşmaktır. Bir ruh sağlığı uzmanı tarafından yapılan kapsamlı bir değerlendirme, kaygı veya sıkıntının gerçekten meydana gelen travmatik bir olayın anılarını içerip içermediğini veya korkuların başka düşünce veya inançlara dayanıp dayanmadığını belirleyecektir. Akıl sağlığı uzmanı, OKB'si olan birinin mevcut veya geçmiş bir tik bozukluğuna sahip olup olmadığını da belirlemelidir. OKB ile anksiyete veya depresyon ve yıkıcı davranışlar da ortaya çıkabilir.

Tedaviler davranış terapisi ve ilaç içerebilir. Davranış terapisi, özellikle Bilişsel-Davranışçı Terapi, çocuğun olumsuz düşünceleri daha olumlu, etkili düşünme biçimlerine dönüştürmesine yardımcı olarak daha etkili davranışlara yol açar. OKB için davranış terapisi, çocukların korkularına güvenli bir ortamda kademeli olarak maruz bırakılmasını içerebilir; bu, davranışı yapmadıklarında gerçekten kötü şeylerin olmadığını öğrenmelerine yardımcı olur ve bu da sonunda kaygılarını azaltır. Davranış terapisi tek başına etkili olabilir, ancak bazı çocuklar davranış terapisi ve ilaç kombinasyonu ile tedavi edilir. Aileler ve okullar, terapi sürecinin bir parçası olarak ve yanlışlıkla obsesyonları veya kompulsiyonları tekrar olma olasılığını artırmadan destekleyici bir şekilde nasıl yanıt vereceklerini öğrenerek çocukların stresi yönetmelerine yardımcı olabilir.

Çocuklarda OKB'nin Önlenmesi

Bazı çocukların neden OKB geliştirdiği tam olarak bilinmemektedir. Biyolojik ve nörolojik bir bileşenden kaynaklı olması muhtemeldir ve OKB'si olan bazı çocuklarda ayrıca Tourette sendromu veya diğer tik bozuklukları vardır. Hamilelik ve doğum sırasındaki sağlık sorunlarının OKB'yi daha olası hale getirebileceğini öne süren bazı çalışmalar vardır ki bu da hamilelik sırasında kadınların sağlığını koruması için birçok önemli nedenden sadece biridir.

Sizin de çocuğunuzda yukarıda bahsettiklerim çerçevesinde Obsesif Kompulsif Belirtiler mevcutsa en kısa sürede bir başka bir ruh sağlığı profesyonelinden destek alabilir veya benimle buradan online bir seans planlayabilirsiniz. Çocuklarımız geleceğimizdir, onları korumak bizim en kutsal görevimizdir. 

Sağlıklı günler dilerim.

 

Yayımlama Tarihi: 15 Ocak 2022
Güncelleme Tarihi: 6 Ekim 2022
Yayımlama Tarihi:
15 Ocak 2022
Güncelleme Tarihi:
6 Ekim 2022

Bahçeşehir Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ile Psikoloji mezunuyum. Aynı üniversitede Klinik Psikoloji eğitimi alıyorum. Temel olarak Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımıyla ilerliyorum. Psikanalitik Terapi ve Varoluşsal Terapi de seanslarda destek aldığım yaklaşımlar. Ağırlıklı olarak çalıştığım alanlar; Obsesif Kompulsif Bozukluk, Kaygı Bozuklukları (Panik Atak, Genel Kaygı Bozukluğu, Fobiler, Sosyal Anksiyete), Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Depresyon, Yeme Bozuklukları, Beden Algısı Bozukluğu, Hastalık Hastalığı, Münchausen Sendromu, Kişilik Bozuklukları (Narsizm, Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu, Bağımlı Kişilik Bozukluğu, Çekingen Kişilik Bozukluğu), İlişki Problemleri, Bağlanma Sorunları, Öfke Kontrolü, Aldatma, Aldatılma, Kıskançlık, Terk Edilme Korkusu, Yalnızlık Korkusu, Mükemmeliyetçilik, Özgüven Eksikliği, Mobbing, Stres Yönetimi, Sınav Kaygısı, Ölüm Korkusu, İş-Yaşam Dengesi.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle