kidologlogo

Boşanma ve Çocuk

Boşanma, sadece anne ve baba arasında yaşanılan bir durum değildir. Boşanma kararı sonrası sarsılan aile bağları, sadece anne ve babayı psikolojik olarak etkilediği düşünülse de bu durumdan en çok etkilenen çocuk olmaktadır. Çocuk anne babanın boşanma kararının kendisi olduğunu düşünebilir. Kendisini suçlayabilir. Bu sebepten dolayı ailelerin bu süreci, çocuk ile sağlıklı bir şekilde atlatması gerekmektedir.

Boşanma Sürecinde Ailelerin Yaptığı Hatalar 

Anne babası boşanma sürecinde olan veya boşanmış olan çocukların, gelişimleri ile  ilgili becerilerinin  diğer çocuklara göre daha fazla risk altında olduğu gözlemlenmiştir. Yaşanılan toplumda  ailelerin bu durumu göz önünde bulundurarak erteleme davranışı gösterdiği gözlemlenmektedir.

Çocukların iyiliğini düşünerek ayrılmayı erteleyen aileler, yaşamış olduğu psikolojik  sorunları  çocuğa yansıtmak istemese de çocuk bunu hissedebilmektedir. Aileler bu durum da  çocuğa daha fazla zarar verebilmektedirler. Çocuğun sağlıklı gelişim gösterebilmesi, sağlıklı bir birey olabilmesi için sağlıklı bir aileye ihtiyacı vardır.

Bu süreçte en önemlisi boşanma kararını çocuğa ertelemeden anlatmaktır. Genellikle aileler çocuk üzülmesin diye bu sürecin sonunda çocukları ile paylaşırlar ve aslında çok geçtir. Boşanma gerçekleşmiştir, verilen karara göre evden anne ya da baba ayrılmıştır. Bu  kötü senaryoyu yaşamak, çocuk için kötü bir psikolojik travma olabilir. Evden bir anda ayrılan ebeveyn ile karşı karşıya kalan  çocukta reddedilme duygusu pekiştirebilir ve farklı düşünme tarzına itebilir.

Boşanma Kararını Çocuğunuza Nasıl Anlatmalısınız

Boşanma kararı çocuğa kesinleştiği zaman söylenmelidir.

Bu durumu açıklayabilmek için öncelikle çocuğunuzun sizi rahatlıkla duyabileceği, soru sorabileceği, sakin ve güvenli bir ortam tercih edebilmek önemlidir.

En önemli nokta ona doğruyu söylemenizdir. Yalan söylediğinizi fark ederlerse size olan güvenini zedeleyebilirsiniz.

Boşanma kararını anne ve baba birlikte çocuğun yaşına ve gelişimine uygun , sakin bir şekilde göz teması ve ten teması ile anlatılması gerekmektedir.

Çocuğunuza olan sevginizi vurgulayarak, bu zamana kadar nasıl bir sevgi ve şefkat içerisindeyse bu süreçten sonra da aynı şekilde olacağını ona hissettirerek anlatmanız gerekmektedir.

Anne ve babanın artık aynı evde olmayacağını ama bu durumun ona olan sevginizi etkilemeyeceğini istediği her zaman yanında olduğunuzu ona hissettirerek anlatmanız gerekmektedir. Eğer çocuğunuzun gelişim yaşı uygunsa boşanma sebebi açıklanabilir. Bu kararın  sebebinin kendisi ile ilgili olmadığını, anne ve baba arasında ki ilişki ile ilgili olduğu anlatılması gerekmektedir.

Anne ya da baba kim çocuktan ayrı kalacaksa o ebeveyn çocuk ile vakit geçirmek için planlar yapmalıdır.

Ailenin hayatında ki değişikliklerden bahsedilmelidir. Çocuğun, anne ve babanın nerede yaşayacağı, ayrı kalacağı ebeveyn ile ne zaman görüşebileceği, nasıl iletişim kurulabileceği konusunda bilgi verilmelidir.

Çocuğunuza boşanma kararınızı açıklarken bir suçlu belirtmek yerine bundan sonraki yaşamının nasıl olacağı konusunda bilgi verilmelidir.

Bu süreçte önemli olan çocuğunuzun bu durumu sağlıklı bir şekilde atlatabilmesidir.

Eğer bu süreç ile ilgili destek almak isterseniz, kidolog profilimden randevu oluşturmak için tıklayabilirsiniz.

349358

Kişi Okudu

Fazilet Yazıcılar
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.