kidologlogo

Bilinçli Teknoloji Kullanıcısı Nasıl Olunur?

Teknolojideki hızlı gelişim, her geçen gün günlük yaşamımızın hemen hemen her alanını birçok yönden etkilemektedir. İnterneti günümüzde çocuklar, boş zamanlarını değerlendirme, video izleme, ödev yapma, arkadaşlarıyla sohbet etme gibi amaçlarla kullanmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 29 Mart-21 Mayıs 2021 tarihleri arasında 6-15 yaş grubundaki çocukları kapsayacak şekilde yapılan Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre ise; düzenli internet kullanan çocukların %31.3'ünün interneti sosyal medya için kullandığı tespit edilmiştir. Sunulan raporda, 6-15 yaş aralığındaki çocukların %77.7’sinin hemen her gün sosyal medya platformlarından en az birini kullandığı, her gün veya haftada en az bir kere olmak üzere düzenli olarak sosyal medya kullanan çocukların ise, hafta içinde günde ortalama 2 saat 54 dakika ve hafta sonunda günde ortalama 2 saat 44 dakika süre ile sosyal medyada zaman geçirdiği saptanmıştır. Pandemi döneminde evden internete ulaşım %90,7’ye ulaşmıştır (TÜİK, 2021). 

Bu bilgiler doğrultusunda epey artan internet kullanımı konusunda ebeveynlere, çocuklarımızı bilinçlendirme ve verimli internet kullanıcısı olmalarını sağlamak için çeşitli önerilerde bulunmak istiyoruz.

Çocukların Teknolojik Araçlardan Doğru Yararlanması İçin Ebeveynler Neler Yapabilir?

  • Bilgisayarın, internetin hangi amaçlar için evde bulunduğunu çocuklarımıza açık bir şekilde ifade etmemiz gerekir. Sözgelimi, derslerine yardımcı olması için, eğitici ders programlarından yararlanması için, teknolojik gelişmelerden haberdar olması için gibi.
 
  • İnternet kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bazı noktalar vardır. Her ebeveynin internet koruması hakkındaki bilgilerini tazelemesi önemlidir. Özellikle, internet ortamlarında çocuğunuzun güvenliğini sağlamak ve zararlı içeriklerden korumak için güvenlik ve filtreleme programlarından yararlanabilirsiniz.

 

  • Çocuğunuza internette tanımadığı kimselerle sohbet etmesinin sakıncalarından bahsetmelisiniz. Özellikle bazı dijital oyunlarda çocukların ailesiyle ilgili bilgiler alınmaya çalışılmaktadır. Bu noktada çocuğumuza, internette tanımadığı sitelerde, tanımadığı kimselerle konuşmaması ve onlarla herhangi bir özel kişisel bilgi (doğum tarihi, gittiği okul, okul numarası, ev adresi, ev veya cep telefonu gibi) paylaşmaması gerektiğini belirtmeliyiz. Eğer ki bu tür çocukla ilgili bilgileri almak isteyen kimseler olursa ya da internet ortamında sohbetlerde çocuğunuzu rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar olduğu takdirde hemen bulunduğu internet ortamından çıkmasını ve size haber vermesini isteyiniz.

 

  • Çocukların ayrı odaları olmasıyla birlikte internet kullanım alanlarının farklılaşmaya başlaması, çocuklar hakkında bilgi almayı, onları tanımayı zorlaştırmaktadır. Ön ergenlik ve ergenlik sürecinde olan çocukların kendilerini tanımaya başladığı bu dönemlerde arkadaşlık ilişkilerine daha fazla önem vermeleri ve buna bağlı olarak çevrim içi iletişim ağlarını sıklıkla kullandıklarını gözlemlemekteyiz. Bilgisayar veya internet evde ortak kullanım alanlarında olursa, bu şekilde çocuğunuzun bilgisayarda neler yaptığını görme şansınız olacaktır. Eğer çocuğunuz kişisel bir alanda veya kişisel olarak ona ait bir araç ile internete bağlanıyor ise, bu durumda çocuğunuzun hangi sitelere girdiğini görmek için internet geçmişini nadiren de olsa kontrol etmeniz onları daha iyi tanıyabilmek ve zararlı içeriklerden koruyabilmek adına fayda sağlayacaktır.

 

  • Her konuda olduğu gibi, internet kullanımı konusunda da çocuklarınıza doğru rol model olmak önemlidir. Bilinçli ve güvenli internet kullanımın yollarını araştırarak bunları öncelikle kendi hayatınızda uygulayabilirsiniz. Zaman sınırlamaları, telefon bırakma günü gibi etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Teknoloji kullanım sözleşmeleri oluşturup her gün düzenli olarak not edebilirsiniz. Bu hem kendinizi hem de çocuğunuzun kullanım sürelerini takip açısından da yararlı olacaktır.

 

  • Evdeki iletişim çocukların internet kullanımları açısından çok önemlidir. Çocuklarımızdaki sosyal becerileri geliştirebilmek adına aile içi sohbet saatleri düzenleyebilirsiniz. Birlikte paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

 

  • Mümkün olduğunca çocuğunuzun evde bilgisayar başında vakit geçirmesindense arkadaşlarıyla olan iletişimini destekleyiniz. Alternatif yaratmak çocuğun ilgisinin yönünü değiştirecektir. Spor, müzik, resim gibi kendi ilgi alanlarına göre yönlendirmeler yaparak ekran ve internet dışı faaliyetlerden de zevk alması teşvik edilebilir.

 

Biliyoruz ki ‘’Z Kuşağı’’ için internet olmazsa olmaz bir yaşam alanı haline gelmektedir. Bundan dolayı çocuklarımızın teknolojik aletlerden uzak bir hayatının olmasını düşünmek yerine bazı kurallar getirerek kaliteli internet kullanıcısı olmalarına katkıda bulunabiliriz. Bunun için çocuğunuza, günlük internet kullanımı için tutarlı bir zaman sınırlaması (önceden belirlenmiş ve günden güne değişmeyen) uygulamanız güzel bir başlangıç olabilir.

İnternet kullanımı gibi daha birçok konuda hem çocuğunuz hem de kendiniz için destek almak isterseniz buradan https://kidolog.com/uzman/detay/zeynep-alp-torun  panelime ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın :)

 

477580

Kişi Okudu

Zeynep Alp Torun
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.