Bebeklerde ve Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir, Nasıl Önlenir?

Bebeklerde ve Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir, Nasıl Önlenir?
  • Erken doğum veya düşük doğum ağırlığı bebeklerde alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
  • Ailede alerji öyküsü, onları hassasiyet ve alerji geliştirmeye yatkın hale getirir.
  • Halihazırda alerjiden muzdarip olan ebeveynler, bunları çocuklarına bulaştırabilir, bu da onları gıda hassasiyetleri ve alerjiler geliştirme riski altında tutar.

Bebeğinizin gıda alerjisi olabileceğinden şüpheleniyorsanız, çocuk doktorunuzu arayın ve araştırmalara nasıl devam edeceğiniz konusunda genel tavsiye alın. Bebeğin alerjisi olduğu doğrulanırsa, bebeğinizi tedavi etmek için tıbbi yardım almalısınız.

Bebeklerde ikinci yaşına kadar olan gıda alerjilerinin belirli bir kalıbı vardır. Hafif veya şiddetli olabilirler ve genellikle ikinci yılın başlangıcında başlarlar. Bu noktada, birçok gıda hassasiyeti genellikle hafiftir ve diyet üzerinde ebeveyn kontrolü ile tedavi edilebildiği için acil tıbbi müdahale gerektirmez. Bununla birlikte, bu yaşta, genellikle yaşamı tehdit eden gıda alerjileri (anafilaksi) ile daha ciddi şekilde etkilenen bazı çocuklar vardır. Hafif gıda alerjisi olan bebeklerde genellikle alerjik reaksiyonlara neden olan gıdalara tekrar tekrar maruz kalma sorunları olmaz. Bununla birlikte, gıdaya sonradan maruz kalınması daha da şiddetli bir reaksiyonu tetikler. Bu nedenle, ebeveynlere, alerjik olduklarından şüpheleniyorlarsa, bebeklerini yiyeceğe maruz bırakmaktan kaçınmaları tavsiye edilir.

 

Bebeklerde Alerjinin Nedenleri Nelerdir?

Aşılar, antibiyotikler, gastroözofageal reflü, erken çocukluk dönemi duygusal travması ve evcil hayvan tüyüne maruz kalma. Sıklıkla bahsedilen diğer nedenler şunlardır: annenin sigara içmesi ve hamilelik sırasında uyuşturucu kullanımı. Bebeğinizin bir yiyeceğe veya başka bir çevresel etkene tepki verebileceğinden endişeleniyorsanız, tıp doktorunuza danışın.

Bebeklerde bazı yaygın alerji belirtileri

  • Deride kızarıklık veya kurdeşen
  • Deride kırmızı kaşıntılı şişlikler (kurdeşen)
  • Hırıltı veya nefes darlığı
  • Kusma veya ishal ile birlikte karın ağrısı
  • Hapşırma
  • Konjonktivit ve kırmızı gözler

Bebeğinizde bu belirtilerden herhangi birini görürseniz derhal tıbbi yardım isteyin. Bebeklerde alerji teşhisi koymak zaman alan ve birden fazla test içeren bir süreçtir.

(Alerji semptomları hızlı bir şekilde ortaya çıkabilse de, teşhisin 24 saate kadar sürebileceğini unutmamak önemlidir.) Çocuğunuzun tıbbi geçmişini sağlamanız ve fizik muayeneden geçmeniz gerekecektir. Bu, belirli alerjilerle ilişkili spesifik antikorları (proteinleri) aramak için kan testleri gerektirebilir. Alerjiye bağlı olarak deri prik testi gibi diğer testler veya işlemler yapılacaktır.

Alerji Tedavilerine Ne Zaman Başlanmalı?

Doktor bebeğinizin alerji şüphesini doğruladıktan sonra tedaviye evde başlayabilirsiniz. Genellikle bu, bebeğinizde alerjik reaksiyonları tetikleyen gıdalardan kaçınmak kadar basittir. Bazı durumlarda doktorunuz, semptomların gelişip gelişmediğini görmek için bebeğinize alerjik reaksiyona neden olabilecek gıdalarla beslemeye çalışmanızı önerebilir. Eğer yaparlarsa, bu, bir reaksiyonu tetiklemekten hangi gıda alerjenlerinin sorumlu olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun bu yiyeceklerden herhangi birine alerjisi varsa:

Yer fıstığı, ağaç yemişleri (ceviz, ceviz ve badem gibi), yumurta, süt veya soya ürünleri, buğday veya balık/kabuklu deniz ürünleri (yengeç ve karides gibi), sonra ömür boyu bunlardan kaçınması gerekecektir. Çocuğunuzda gıda alerjileri egzama (deri döküntüsü) veya saman nezlesi semptomlarına neden oluyorsa, doktorunuz immünoterapi önerebilir. Bu, bağışıklık sistemini alerjene karşı duyarsızlaştırmak için küçük dozlarda kademeli olarak artan miktarlarda alerjen vermeyi içerir. Alerjik reaksiyonlara neden olduğu bilinen gıdalardan kaçınmak önemlidir.

 

Bebeğinizin şiddetli alerjisi varsa, her zaman bir epinefrin oto-enjektörü taşıması ve acil durumlar için bir eylem planı olması gerekecektir.

Şiddetli alerjinin yaygın belirtileri şunlardır: kurdeşen; nefes almada zorluk; dudakların, dilin ve yüzün şişmesi; baş dönmesi, bayılma veya bilinç kaybı. Bebeğiniz bu semptomları yaşarsa hemen 112 arayın.

Çocukluk çağı gıda alerjileri, iki yaşın altındaki çocukların %1-3’ünü ve iki ila beş yaş arasındaki çocukların %8-12’sini etkiler. Amerikalı çocukların yaklaşık %15’inin bir veya daha fazla gıda alerjisinden muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.

Uzman desteği için tıklayın

Yayımlama Tarihi: 29 Haziran 2021
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2022
Yayımlama Tarihi:
29 Haziran 2021
Güncelleme Tarihi:
16 Ağustos 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle