Hocam 4.5 yaşında kızım var.2-3 gündür benimle biri konuşuyor beni rahat bırakmıyor.Dinazor yanıma geliyor bana kötü şeyler söylüyor gibisinden söylüyor.Onu kovmak istediğini ve gitmediğğmi dile getiriyor .Günlük 1-2 saat civarında telefon hakkı kullanımı yapmaktadır.1 ablası var ablası okula gidiyor yalnız kendisi evde.Ne yapmamızı önerirsiniz.
Uzmanın Yanıtı
Merhabalar, henüz yaşı itibarıyla somut işlemler döneminde olan kızınız için bu aşamada endişelenmeyin. Bazen sorularınızla, bazen oyunculuğunuz ile sürecine eşlik etmeye çalışın. Söylemleri karşısında eylemleriniz, jest mimik ve söylemleriniz ile endişelendiğinizi hissettirmeyin. Bazen evde yalnız vakit geçiren çocuklar bu tarz davranışlar sergileyebiliyor. Dolayısıyla akran iletişimi ve sosyal ortam ihtiyacının karşılandığından emin olun. Söylemlerin içeriği ve süresini takip edin. İçerik ya da süre sizi rahatsız ederse uzmandan destek alabilirsiniz.
Merhaba hocam 2.5 yaşında kızım var belli başlı sebeblerden dolayı tanırım travma yaşadı şuan da babaya karşı aşırı bağlı ama anneye karşı hiç yaklasimci değil aksine korkarak yaklaşıyor bunun korkusunu nasıl yenebilirim yani annesi ile arasındaki bağı güçlendirip nasıl tekrar güven kazanilabilir korkarak yaklaşılmasını istemiyorum tabiki herkes gibi
Uzmanın Yanıtı
Merhabalar. Hayat hepimiz için inişli çıkışlı. Maalesef her zaman hayalimizdeki hayatı yaşayamıyoruz ya da yaşatamıyoruz. Ancak değişim için her zaman şansımızın olduğunu bilmemiz ve çocukların anne-babalarını affetmek de ne kadar gönüllü olduklarına şahit olmamız içimizi rahatlatıyor. İçinizde bulunduğunuz aşamayı tam olarak bilemiyorum ancak öncelikle aranızdaki güven ve sevgi bağını tazelemek adına size her gün düzenli olarak 30 dakika oyun oynamayı tavsiye ediyor olacağım. İçinde karşılıklı olarak keyif aldığınız, eğlendiğiniz, krem sürme gibi şefkatli dokunuşları içeren, bol kıkırdamalı oyunlar. Oyunda çocuğunuzun ben seviliyorum ve güvendeyim mesajını aldığından emin olacağınız oyunlar. İçinde bulunduğunuz dönem hassas olduğu için bu süreçte güveni zedeleyecek davranış ve ortamlardan kaçınmanızı öneririm. Daha detaylı bilgi almak için profilimden randevu alabilirsiniz. Sevgiyle kalın…
merhaba hocam, 25 aylik oglum var. oyun oynamiyir asla herseyi firlatiyor kiriyor disliyor parcaliyor bazen 5 dk 10 dk cok guzel oynuyor sonra furlatiyor. kitap asla boyamiyor sayfa çeviriyor hemen herseyden sıkılıyor. mesela tv olmadan yemek yemez cignemesi aslaa yok yutuyor cok zorlu bir cocuk oldu ve hala oyoe devam ediyor konusma da yok anne dede bir ara baba ya basladi oda gitti komple ne yapmami onerirsiniz?
Uzmanın Yanıtı
Merhabalar… Öncelikle oğlunuzun yaşı itibarıyla içinde bulunduğu hassas dönemi kolaylıkla geçirmenizi dilerim. Bağımsız kazandıkları bu dönemde genellikle zorlayıcı davranışlarında artış gözlemlenebiliyor. Bahsettiğiniz davranışlara teker teker baktığımızda oyun süresi ve boyamaya karşı olan ilgisi normal diyebiliriz, yaşına göre anormal diye nitelendirmek doğru olmaz. Oyuncakları atması, kırması, sinirli olması da bazen çocukların karşılanmamış ihtiyaçlarının bir neticesi olarak ortaya çıkabiliyor. Özellikle hava sıcak ya da soğuk olmasına bakmaksızın gerekli tedbirleri alarak her gün açık havada vakit geçirmesi, akranları ile aynı ortamlarda bulunması, ebeveyni ile ten tene, göz göze eğlenceli oyunlar oynaması çocukların gerginliklerini rahatlatır. Konuşması itibarıyla kritik bir evrede bulunuyor, dolayısıyla ekranı kesmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Burada sınır konusunda bir destek alabilirsiniz. Bunların haricinde her çocuğun özel olması dolayısıyla çocuğunuzun bireysel değerlendirmemizin çok daha verimli olacağını düşünüyorum. Yazdıklarımı uygulamak çok kolay olmayabilir. Ancak alacağınız destek ile her seansta hedeflediğimiz davranışlara çalışarak daha sağlıklı bir yol almak mümkün olabilir. Panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Görüşmek üzere, sevgilerimle.
Merhaba 8 yaşındaki çocuğum için görüşmek istiyorum ama nasıl görüşme oluyor telefonla mı konuşuyoruz yada çocukla mı görüşülüyor nasıl oluyor acaba ?
Uzmanın Yanıtı
Merhabalar… Kidolog platformu üzerinden size uygun olan tarih ve saati seçerek randevu alabilirsiniz. Öncelikle sizinle görüşerek yol haritasını belirler ve buna göre bir yol izlemiş oluruz. Görüşmek üzere…
Sadece çocuklarla mı çalışıyorsunuz?
Uzmanın Yanıtı
Merhabalar… Uzmanlık alanım çocuk ve ergenler. Bu kapsamda ailelere danışmanlık da veriyorum. Bu başlıklar altında yardımcı olabilirim. Daha farklı konular için Kidolog’ taki diğer uzmanlardan destek alabilirsiniz.
Merhaba ben 17 yaşındayım izlediğim bir filmde geçen eşcinsel sahneler yüzünden piskolojim bozuldu bu olay olalı bir ay oluyor o zamanlar atlattım zannetim ama şu son 4 gündür yeniden aklıma geldi ve bir anda korkmaya başladım bendede böyle birşey olabilirmi diye ve bu korkuyu bir türlü içimden atamıyorum lütfen bana yardımcı olurmusunuz? Kendimi çok çaresiz hissediyorum.
Uzmanın Yanıtı
Merhaba… Yakın dönemlerde şahit olduğumuz üzere görsel içerikler öyle güçlü ki, çocuklar, gençler hatta yetişkinler üzerinde travmatik etki bırakabiliyor. Ayrıca film ve kitap üzerinden terapilerin icra edildiğini bilmek üzerimizde ne kadar etkili olduklarının bir başka göstergesi. İçerisinde bulunduğun duygudurumu ve süresini değerlendirdiğimizde seni derinden etkilediğini görüyorum. Bununla tek başına mücadele etmek yerine profesyonel destek alman, içinde bulunduğun durumdan çıkman adına çok daha destekleyici olacaktır. Ailenin de onayı ile takvimden sana uygun zaman dilimini seçerek randevu alabilirsiniz.
Merhaba zeynep hanım. Büyük kızım 8 yaşında, oğlum 6, diğer kızım 3 yaşında. Oğlum büyük kızımla sürekli yarış halinde. Bu durumla nasıl başedebilirim bilmiyorum.
Uzmanın Yanıtı
Merhabalar... Büyük kardeşler bazen yetenekli olduğu için bazen de yaşı itibarıyla gelişimsel olarak hazırbulunuşluğu önde olduğu için ortanca ve küçük kardeşler tarafından yanlış anlaşılarak rekabete maruz kalabiliyor. Bu durumda küçük olanın yetenekli olduğu alanların keşfedilerek ön plana çıkartılması böylelikle yeterli hissetmesine destek verilebilir. Büyük kardeşin daha küçük yaşlarda yapamadığı, yapmakta güçlük çektiği becerilerden zaman zaman bahsedilebilir. Bunlarla birlikte aradaki rekabeti dayanışmaya çevirmek üzere oyunlar oynanabilir. Çocukların dayanışma ile ebeveynlere karşı oynadığı oyunlar, birbirlerinin yetenek ve becerilerinden keyif almasını deneyimleme imkanı vermektedir. Konu üzerine detaylı görüşmek üzere randevu alabilirsiniz. Sevgilerle...
Merhaba zeynep meva hanım devamlı takdir ve onay neden bekler cocuklar
Uzmanın Yanıtı
Merhabalar. Çocukların diğer davranışlarında olduğu gibi takdir ve onay beklentilerinde başlatıcı ve sürdürücü bir çok neden bulunabilir. Çocuğun karakteristik özellikleri ve mizaç yatkınlığı içsel nedenler olabileceği gibi, ebeveyn-öğretmen tutumları, rol model aldığı kişilerin davranışları da besleyici dışsal nedenler olabilmektedir. Takdir ve onay bekleyen çocuklarda hayati durumların harici müdahaleyi azaltmak, doğru ya da yanlış farketmeksizin çocuğun karar alacağı alanlar oluşturmak, sorularına cevap vermek yerine denemesi için teşvik etmek iyileştirici ve destekleyici olmaktadır. Bireysel olarak nedenleri değerlendirmek ve önerilerde bulunmak daha sağlıklı olacaktır. Takvimden sizin için uygun zamanı seçerek randevu alabilirsiniz. Sevgilerle...
z*****
Başta teknik aksakliklara maruz kaldım Tavsiyelerini deneyeceğim ilgili bir hocaydi