kidologlogo
sidebarOpen && ()
Sümeyye Kızılyel

Sümeyye Kızılyel

Çocuk Gelişimi Uzmanı

6

Danışan Sayısı

7

Yapılan Seans

Uzman Tanıtım Videosu

Henüz Eklenmedi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi bölümünden mezun oldum. Lisans eğitimim boyunca; Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gelişim Ünitesi'nde, özel eğitim kurumlarında ve okul öncesi alanlarında stajlarımı tamamladım. Lisans tezimde 17-18 yaşındaki bireylerin psikososyal gelişimi üzerine bir çalışma gerçekleştirdim. Denver II Gelişim Testi, Çocuk ve Ergenlerde Objektif Testler (Catell Zeka Testleri · Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi · Beier Cümle Tamamlama Testi · Gessel Gelişim Testi · Frankfurter Dikkat Testi · AGTE · Metropolitan Olgunluk Testi · D2 Dikkat Testi · Bender Gestalt Görsel Algı Testi · Porteus Labirentleri Testi) uygulayıcısıyım. Üniversite ve bağlı kuruluşlarının düzenlediği çeşitli alan seminer ve eğitimlere aktif katılım sağlamaktayım. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Afet Psikolojik Destek Ekibinde yer almaktayım. Özel Eğitim Uzman Öğretici eğitimimi sürdürmekteyim. Çocuk Gelişimi alanında danışmanlık hizmeti vermekteyim. Ayrıca kariyerime devam etmek istediğim alan olan Psikoloji bölümünde ikinci üniversitemi okumaktayım.

SMTWTFS

Seçtiğiniz tarihe ait randevu bulunamadı.

Seans almak istediğiniz tarih/saat açık değil mi?

Eğitim

  • Sağlık Bilimleri Üniversitesi - Çocuk Gelişimi

  • Gelişim Üniversitesi - Psikoloji (İngilizce)

Sertifikalar

  • Denver II Gelişimsel Tarama Testi

  • AGTE

  • Gessel Gelişim Testi

  • Metropolitan Olgunluk Testi

  • Frankfurter Dikkat Testi

  • D2 Dikkat Testi

  • Bender Gestalt Görsel Algı Testi

  • Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi

  • Catell Zeka Testleri

  • Porteus Labirentleri Testi

  • Beier Cümle Tamamlama Testi

  • Vaka Okulu (Hacettepeliler Akademi)

  • Türkiye'de Çocuk Olmak Sempozyumu (Boğaziçi Üniversiteliler Derneği)

  • Nörobilim, Hukuk, Psikoloji ve Ötesi 3 Sempozyumu (MEF Üniversitesi)

  • Lifelong Learning Programme/ COMENIUS (AB Türkiye Delegasyonu)

Çocuk Gelişimci

Çocuk Gelişimci

Çocukta vurma eylemiMerhabalar, 27 aylık bir kız çocuğum var , etrafındaki çocuklara vurma eylemi içerisinde bunun için ne yapabilirim, bir tedavi almamız gerekiyor mu


Uzmanın Yanıtı

Merhabalar, bu yaş grubunda duygularını ifade etme ve kontrol etmede zorluklar yaşanabilir. Buna bağlı yapılması gerekenler; duygularını ifade etmesine yardımcı olmak, çocuğa rol model olarak sakin davranışlar sergilemek, vurma yerine geliştirebileceği alternatif davranışları göstermek -bir nesneye ya da aktiviteye yönlendirilebilir-, vurma davranışının yanlış olduğuyla ilgili tutarlı bir tavır sergilemek -ebeveynleri olarak oldukça önemli olan şey çocuğa karşı yapılmasını istemediğimiz tutumlar için farklı tepkiler geliştirmemek, istenmeyen davranış normal karşılanmamalı yahut gülünmemeli-, çocuğun davranışında sönme gördüğünüzde övgü ile pekiştirmek de çocuğun duygusal olarak beslenmesi için önemlidir. Ayrıca izlediği programlar veya var ise oynadığı oyunlarda şiddet içerikli olmamalarına özen göstermelisiniz. Özellikle de bu yaş grubunda çocuğun ekran süresi kesinlikle kontrol altında olmalıdır, eğer böyle bir durum varsa önce ekran maruziyeti üzerinde çalışabiliriz, çocukta dil gelişimi iyiye gittikçe kendini ifade edebilme özelliği de gelişeceğinden saldırgan tutumlarında azalma olacaktır. Bu sorun süreklilik gösteriyorsa seansta daha detaylı görüşebiliriz ve süreci birlikte takip edebiliriz. Sağlıklı günler dilerim.

Kızım nisanın 3 ünde yeni 2 yaşına girdi hala konuşmuyor sizce normal mi ve nasıl bir yol izlemeliyim? 1 yaşındayken baba dede suya bu diyordu kelimeleri az çok vardı sonra televizyon izlemeye başladı sabahtan akşama tv siz asla durmuyordu ona yordum şuan 2 haftadır 1 kere bile tv izletmedim sizce doğru yoldamıyom


Uzmanın Yanıtı

Merhabalar, sizin de fark ettiğiniz şekilde ekran maruziyeti çocuğun gelişiminde duraklamalara sebep olabilir. 2 yaşta gelişimsel açıdan çocuktan beklediğimiz işaret etmek için, isteklerini ifade etmek için, tanıdığı kişiler için basit iki kelimelik cümleler kurabilmeleridir. Televizyon ve veya başka cihazlardaki ekrana maruz kalmaması ve sizin desteğiniz bu aşamada bizim için önemli. Çocuğun yanında ve çocukla konuşmalar, oyunları sesli şekilde seslendirmeler, resimli kitapları birlikte inceleyerek yavaş ve sakin tonlarda kelime ve vurgularla göstermeniz, çocuğun çıkardığı anlamlı/anlamsız sesleri takip edip dinleyerek cümlesini tamamlamalarınız, sizin yapmanızı önerebileceğim bazı durumlar. Fakat çocuğu ve öyküyü kapsamlı şekilde bilmeden sebep söylemek sağlıklı olmayacağı için, sizin bu süreçte çocuğu takip etmenizi ve bir uzman tarafından fiziksel olarak gelişim değerlendirmesi yapılmasını uygun görüyorum. Bu değerlendirmeler için uyguladığımız testler maalesef online ortamda gerçekleştirilemiyor. Ayrıca sürecin değerlendirilmesi için randevu oluşturursanız daha detaylı görüşme sağlayabiliriz. Gelişim alanları içerisinde dil gelişimi çocukta karşımıza çıkabilecek herhangi bir gelişimsel gecikme olup olmadığı konusunda bilgi sağlayan önemli bir alandır, her zaman endişe etmemize gerek olmadan ekrandan çocuğu uzak tutup saydığım şekillerde konuşma aktivitelerine yoğunlaşmak da çocuk için oldukça fayda sağlayabilir. Sağlıklı günler dilerim.

Aniden başlayan korku Merhaba 1.5 yaşındaki kızım kayın pederimin kafasında ufak bir yara oluşmuştu onu görünce biranda korkmaya başladı şimdi yani biz en azından öyle tahmin ediyoruz onunla başlayan ve ben hariç genelde ilk defa gördüğü tüm erkekleri gördüğü zaman gözlerini kapatıp korkuyor mesela dün beraber oyun oynadı erkek çocuk bezle ayağını sardı biranda onun o hareketi üzerine korkup çıkmak istedi evden bunlarla beraber gece uyuduğunda uyanıp ağlamada eşlik etti bu duruma ne yapmamız gerekiyor


Uzmanın Yanıtı

Merhabalar, 0-2 yaş çocuktaki güven duygusunun kurulduğu önemli bir dönemdir. Çocuğun korkularının pekiştirilmesi bizim davranışlarımızla gerçekleşebilmektedir. Çocuğa güvende olduğunu, yanında olduğunu hissettirmek güven duygusunu kazanabilmesi için önemlidir. "Korkacak bir şey yok." gibi ifadeler yerine çocuğun korktuğunu bildiğimizi ve yanında olduğumuzu göstermemiz gerekir. Korkuyu yok saymamak ve küçümsememek gerekir. Korktuğu unsurlara maruziyeti azaltılabilir. Korkularını hatırlatacak hikaye, çizgi filmler izlemeyin; doğrudan korkunun üzerine gitmek yerine adım adım alıştırmak gerekir. Bazı çocuklar daha duyarlı ve hassas olabilmektedir, bu yüzden bireysel faktörleri göz ardı etmememiz gerekiyor. 1.5 yaşında gece korkularının çeşitli sebepleri olabilir. Çocuk uyandığında ışıkları açıp uyandırmadan onun yanında olmanız, sarılmanız rahatlatıcı ses tonuyla yaklaşmanız sakinleşmesi için yardımcı olur; ağlamanın şiddetine ve korkunun düzeyine göre fiziksel teması şekillendirmek gerekir, korkuyu kontrol altına almada fiziksel temas önemlidir. Gece ağlamalarının sıklığı ve sürekliliğine göre farklı konuları da ele almamız gerekebilir, süreci detaylı görüşmek ve değerlendirmek için randevu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Merhaba Oğlum yakın zamanda kreşe başladı bazı günlerde cok keyifli gidebildiği gibi bazı günlerde gece hiç uyumayıp sürekli anne baba istiyor ve sabah kreşe girmesi bir krize dönüşüyor. Babası işinden dolayı bizimle cok vakit geciremiyor. Hafta içi genelde evde olmuyor. Babasının işe gitme sürecindede cok sancılı zamanlar gecirmiştik. Normalde evde kendi yemek yiyen oğlum kreşte sadece öğretmeni beslerse yemek yiyor ve sürekli öğretmenin kucağını istiyor. Bu konuda ne yapabilirim bu bir alışma sürecimi yoksa terkedilme kodu mu oluşturuyor.


Uzmanın Yanıtı

Merhabalar, öncelikle kreşe başlama süreci ebeveynden kontrollü şekilde ayrılmanın genellikle ilk adımıdır. Bu durumlarda çocukta bazı stres davranışları gözlemleyebiliyoruz; zaman zaman ağlama, uyku düzensizliği, gitmek istememekte ısrarcı davranmak gibi. Davranışların ne aralıklarla oluştuğu ve belli tarihlerde oluşmadığından emin olmamız gerekir, çocuk için farklı olan bir günün zorlayıcı olması gibi ihtimalleri eleyebilmemiz için bu önemli olur. Daha sonra öğretmeniyle görüşüp okulda nasıl davrandığını, uyum sorunu yaşayıp yaşamadığını öğrenmeliyiz. Eğer bunlar sadece size karşı sergilediği olumsuz davranışlar ise bunun bir alışma süreci olduğundan bahsedebiliriz. Bu noktada babayla geçirilen kısıtlı zamanın da etkisiyle oluşan stres durumunu kontrol altına almamız gerekir. Çocuğun sizin tarafınızdan güvende hissetmeye ihtiyacı vardır, güven duygusu ayrılma kaygısını azaltır. Birlikte geçirilen zamanı mümkün olduğunca arttırarak düzenleyip kreşte yaptıklarını birlikte değerlendirebilirsiniz; siz olmadan geçirdiği vakitleri sizinle paylaşması bu yeni sürece alışmasını kolaylaştıracaktır. Güvenli bağlanmanın oluşması konusu ve süreci daha detaylı değerlendirebilmemiz açısından sorularınızı görüşmek için dilerseniz takvimini inceleyip randevu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.