Merhabalar hocam Benim kızım 3 yaşında ve evde parkta başka birinin evine gittiğimizde veya gezmeye dışarı gittiğimizde asla ama asla yanımdan ayrılmıyor. Parkta onu oynaması için bırakıyorum ama asla oynamıyor ve insanlar ona geldiğini görünce veya çok kalabalık asla parka yaklaşıyor kaçıyor ve anne hemen eve gitmemiz lazım eve gidelim park sakine kimseler yoksa kendi başına oynuyo ama gözü her zaman benim üstümde beni kontrol ediyor. Anne karnında böbreğinde hidrobefroz tespit edildi daha sonra 3 yaşına kadar uzun süren Bi tedavisi oldu ve 2 kere ameliyat sayamadığım kadar tahliller hepsi zor geçti. İlk başlarda aklı ermeye başladığı dönem hastaneden çok korkardı şimdi ise biraz biraz bunu yendik artık kan ve idrar tahlillerinde okadar zorlanıyoruz. Evde ben onun olduğu odadan başka odaya geçtiğimde hemen yanıma geliyor anne seni çok seviyorum seni özledim gibi şeyler söylüyor yani onu hiç yalnız bırakmıyorum onunla oyun oynuyorum geziyorum sürekli konuşuyorum ama bunları neden yaptığı hiç anlamıyorum ben bir dönem çalışırken kreşe verdim o dönem daha tam iki yaşında değildi 2 buçuk yaşındada işi bıraktım sebebi bumu bilmiyorum. Size sorum ne yapmalıyım nasıl bir davranış sergilemeliyim? Bu arada hocam odası ayrı bizimle birlikte uyumuyor sadece gece ağlarsa alıyorum yanıma onun dışında hep odasında yaptırıyorum.
Merhaba, ayrılma kaygısıyla baş edebilme süreci için güven inşa etmek ilk yolumuz. Yoğun kontrol içeren sorulardan, keskin net güven kurallarından söz etmek yerine cesaretlendirici bir dil ile yaklaşmak, yanındayım yapabilirsin mesajını veren beden dili kullanmak önceliğiniz olacak şekilde ilk olarak kendi kaygı sürecinizi de gözlemlemenizi, bunu yansıtıp yansıtmadığınızın izlemini yapmanızı öneririm. En çok da oyun terepi süreçte fayda sağlayacaktır. Ebeveynlik tutumları üzerine dilerseniz panelimden randevu oluşturup daha detaylı görüşebiliriz. Sevgilerimle.
Merhaba,5 yaşındaki oğlum bir ay önce geçirdiği ameliyattan sonra aşırı sinirli, saldırgan bağırarak konuşan kardeşine bizlere vuran bir çocuk haline geldi.öncesinde naif ve iyi bir çocukken bu duygusal değişimin aldığı narkozla ilgili mi,yoksa kalıcı bi sorun olarak devam edeceği konusunda kaygı yaşıyoruz. Bize biraz fikir verebilir misiniz? Online görüşmek de istiyorum sizinle. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, küçük yaş grubunda çocukların duygularını tanıma konusunda zorlanıp üzüntü ve korkuyu öfke olarak yansıtma süreciyle karşılaşırız. Ameliyat öncesi ve sonrası süreci, sağlık durumu yorum yapabilmek adına kıymetli. Davranış örüntüsünün kalıcı olmaması, alışkanlık haline dönmemesi için öfke yönetimi konusunda destekçi olmanız değişim için önemli olacaktır. Detaylı değerlendirme için dilerseniz panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle, sevgiler..
Merhabalar , 22 aylık kızım var. Pandemi sebebiyle sosyalleşemedik. Kızım insanlardan çok korkuyor. Dışarı çıktığımızda da yanına yaklaştırmıyor. Herhangi bir akrabaya gittiğinizde ya da bize gelindiğinde de çok korkuyor ve çekiniyor.Ne yapmamız lazım bu durumu aşmak İçin?
Merhaba, pandemi süreci dışında hamilelik ve doğum süreci, çevresel faktörler, sizin içinde bulunduğunuz sosyal/ duygusal süreçler, ebeveynlik tutumları gibi başlıkların değerlendirilmesi ve kızınızı tanımamız sonrasında doğru bir yol haritası çizilebilir. Tüm bu süreçleri değerlendirme konusunda size yardımcı olmak isterim. Panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Sevgilerimle..
Merhabalar , 22 aylık kızım var. Pandemi sebebiyle sosyalleşemedik. Kızım insanlardan çok korkuyor. Dışarı çıktığımızda da yanına yaklaştırmıyor. Herhangi bir akrabaya gittiğinizde ya da bize gelindiğinde de çok korkuyor ve çekiniyor.Ne yapmamız lazım bu durumu aşmak İçin?
Merhaba, pandemi süreci dışında hamilelik ve doğum süreci, çevresel faktörler, sizin içinde bulunduğunuz sosyal/ duygusal süreçler, ebeveynlik tutumları gibi başlıkların değerlendirilmesi ve kızınızı tanımamız sonrasında doğru bir yol haritası çizilebilir. Tüm bu süreçleri değerlendirme konusunda size yardımcı olmak isterim. Panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Sevgilerimle..
Merhaba. Yetişkin dehb tanı ve desteğine ihtiyacım var. Bir süredir özellikle yabancı kaynaklardan öğrenmeye çalışıyorum ancak ona bağlı diğer durumlar ile beraber seçici odaklanmamı belirtince bir ilerleme kaydedemedim. Alanlarınızda vardı ancak bu konuyla hâlâ ilgileniyor musunuz? Bilgi almak istiyordum. Teşekkür ederim.
Merhaba, DEHB üzerine çalışıyorum fakat yetişkin tanı süreci için önceliğinizin yetişkin psikiyatristi olmasını ardından sürece eşlik eden semptomları azaltmak ve farkındalık geliştirmek adına panelimden randevu oluşturmanızı öneririm. Sevgilerimle..
Merhaba kolay gelsin 20 aylık oğlum var adıyla seslendigim zaman çoğu zaman defalarca sesleniyorum bakmıyor ama biseylere daldığı zaman dikkatimi çekiyor hiç dönüp bakmıyor internetten araştırdım hep otizm den bahsediliyor ne yapabilirim nasıl daha iyi anlayabilirim kafam okadar karıştı ki şuan sanki çocuk otizmmis gbi takıntı yapmaya basladm her yaptığı hareketine anlam aryorum acaba diyorum olabilir mi diye ne yapabilirim bana yardımcı olur musunz
Merhaba, tek bir semptom ile bir tanıdan bahsetmek sağlıklı olmayacaktır. Gelişim sürecini detaylı konuşup değerlendirmek, o doğrultuda ihtiyaçları belirlemek daha sağlıklı olacaktır. Panelim üzerinden randevu oluşturabilirseniz yardımcı olmak isterim. Sevgilerimle..
Merhaba kızım 5 yaşında dalgın bakışları olduğunu sezıyorum nırolojı doktorunu getırdım Daver gelısım testi yasıyla uyumlu çıktı Eag sı de normal cıktı daldığı zaman sorulara yanıt verıyor kendınden gecmıyor fakat bakışları dalıyor arada 6aydır alt dudağını emıyor uykuya dalacağı tzaman gündüz baZı zamanlar alt dudağını emıyor sizce tam olarak sorun nedir 3 buçuk yaşında kardeşi var teşekkür ederim şimdiden
Merhaba, öncelikle sorunun ne olduğuyla ilgili net bir yanıt vermek için aile öyküsüne ihtiyaç duyarız. Nörolojik ve biyolojik bir problem söz konusu değilse kaygı faktörleri, ebeveyn tutumları ve kardeş rekabetinin olup olmadığı üzerine detaylı görüşme yapıp üzerine karar vermemiz gerekir. Detaylı bir görüşme için randevu oluşturabiliriz. Sevgilerimle..
Çok teşekkür ediyorum. En kısa zamanda sizinle randevu oluşturup görüşmek istiyorum. Size ama kucağıma alınca da susmuyor ağlıyor. Peki bu durum normalmi çocuğumun neyden kaynaklı olabilir. Bu takıntı hali birde yeni kıyafet ayakkabı alindgunda giymek istemiyor eski alıştığı ayakkbisi ve kıyafeti giymek istiyor Yeni farklı kıyafetler gitmiyor bu durum peki normalmi. Artık pedegoglara götürmek istiyorum
Sürecin nasıl ilerlediğiyle ilgili detaylı bir görüşme gerekli, semptom taraması yapılması adına. Bu sebeple normal olup olmadığını söylemek şuan için çok sağlıklı olmaz. Çocuk gelişimi uzmanlarımızdan görüş almanızı öneririm.
Yaklaşım şeklim öncelikle hayır olmaz o bizim değil diye sakın sekilde anlatıyorum . O ortamdan uzaklaştırıyorum kucağıma alıp. Ama asla vazgcemiyor inatlasiyor. Telefon alırsa belki susuyor bende telefon vermek istemiyorum. Çoğu zamanda mecburen veriyorum. İstediğinin olmammasi gerektiğini anlayamıyorum duymuyor bile beni çok ağlıyor kıyametleri koparıyor o anahtar ona verilmeyince
Uzun uzun açıklamalar yapmamak daha sağlıklı, "Şuan o istediğini veremem, üzülüyorsun biliyorum" demeniz yeterli. Sonrasında sarılıp ağlaması bitene kadar bekleyebilirsiniz, ağlarken yalnız bırakmamak önemli. Onu oyalayıcı bir şeyler keşfetmek zorunda hissediyorsunuz kendinizi ama oyalamak izlememiz gereken bir yol olmasın, onun yerine o duyguyu o an yaşamasına izin verin. Oyalama süreci işin içine dahil olduğunda o duyguyu yaşayamıyor ve benzer bir durumda büyük patlamalara sebep olabiliyor. Daha detaylı bir gelişim takibi ve desteği için görüşme sağlayabiliriz dilerseniz. Sevgiyle kalın.
merhaba, kızım tam 24 aylık olduğunda ülke değiştireceğiz. Dil değişimi ve taşınma ile 2 yaş sendromunda nasıl bir yol izleyebiliriz?
Merhaba, çocuğun mizacı ve ebeveyn tutumları doğrultusunda erken çocukluk döneminde çocukların davranışsal anlamda yaşadığı problemler değişkenlik göstermektedir. Taşınma sürecinizde gözlemlediğiniz, rutinden farklı bir davranış örüntüsü gördüğünüzde onun üzerine konuşmak daha sağlıklı olacaktır. Sizin bu süreçte yapmanız gereken önemli nokta yanında olduğunuzu hissettirmeniz, duygusunu ona yansıtmanız. Duygusal ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra eğer zorluk yaşadığınız noktalar olursa problem bazında tekrar değerlendirilebilir. Sevgilerimle..
Merhabalar Büşra hanım Benim oğlum 2 ay sonra 3 yaş diyecek . Benim sorum şu lütfen cevaplayın artık çok üzülüyorum vede bunaldım artık. Oğlumun anahtar takıntısı var araba anahtarı anahtar gördüğü veya eve arabası olan biri geldiği Beyda gittigimiz var çıldırıyor eğer almassa her gittiğimiz yerde bunu yapıyor cok ağlıyor nefesi kesiliyor ağlamaktan herkesin cebini ariyor anahtarı alınca. Ve herzamnda veremiyorum anahtarı arabadan inmek istemiyor inerse kıyametleri koparıyor kolay kolay sakinlesmiyor çok ama çok ağlıyor bizide artkk çok bunaltiyir ne yapmam gerekiyor. Ve birde kendinden küçük çocukları itiyor vuruyor bisyker atıyor onlara eve gelen misafir çocuklarına kendisi tek çocuk.
Merhaba, herhangi bir isteği olmadığında yaklaşımınız nasıl oluyor ya da isteğinin olmayacağını açıklama şekliniz nasıl? Sakinleşmesi adına uzak durmak, tek başına sakinleşmesini beklemek gibi yollara başvurmadan, ona sarılarak yanında olduğunuzu hissettirmeniz çok kıymetli. Vurma davranışı için, öfkesini zarar görmeyecek bir cansız nesneye, yastık gibi, yönlendirmesini sağlayabilirsiniz. Daha detaylı görüşmek adına randevu oluşturabilirsiniz. Sevgilerimle..
Merhaba iyi gunler,ne zaman musait olursunuz?
Merhaba, size uygun zaman dilimi için müsaitlik talebi oluşturabilirsiniz. En yakın gün ve saate takvimde uygunluk oluşturabiliriz. Görüşmek üzere.
Büşra Hanım, oğlum 6 yaşında ve ana sınıfına gidiyor. bebekken 2 kere kazayla düştüğü zaman ağlarken anlık bayılmaları olmuştu. sonrasında 2.5 yaşında bir kardeşi oldu ve daha önce akıcı bir şekilde konuşan oğlum kekelemeye başladı. Bu durum 4.5 yaşına kadar devam etti. Sonrasında ise konuşma bozukluğu normale döndü. Şu an geceleri düşlerini gıcırdatıyor ve sık sık sanki kaygılı bir durum varmış gibi ara ara nefes alıp verme seslerinde bir gariplik oluyor (yani 'ıhlama' diye tabir edebileceğim nefes alıp vermeler). Ancak size başvurmama neden olan en önemli sorun ise daha öncesinde arada bir kaygılı sorular sorardı ancak şimdi bu kaygılı soruları çok sıklaştı. gün içerisinde sık sık elimi yıkamadan ağzıma götürdüm bir şey olur mu, torağa değdim burnuma dokundum bir şey olur mu, elimdeki elmayı yerken elmayı ayağıma yaklaştırdım bir şey olur mu, ekmeğim kıyafetime değdi bir şey olur mu gibi bir sürü farklı farklı ve tuhaf sorular soruyor. Bizim ölmememizden korktuğunu sık sık tekrarlıyor. etrafında küfür eden kimse olmamasına rağmen küfür etmekten korktuğunu söylüyor. yanlışlıkla el hareketi yapıp ben çok kötü bir şey yaptım diye ağlıyor. 2 gün önce cinayet işlemekten çok korkuyorum diyerek bir ağlama krizine girdi. gün içerisinde her 15 dakikada bir bahsettiğim tarzda soru soruyor. genel olarak sosyal zekası çok iyi arkadaşlarıyla uyumu, aile içerisindeki hal ve hareketleri çok güzel, okul başarısı da çok iyi. 6 yaşında olmasına rağmen okumayı öğrendi zihinsel hiç bir problemi yok, muhabbetleri bir yetişkininki kadar güzel ve mantıklı. Bize bu konuda yardımcı olabilir misiniz bulunduğumuz ilçede bu konuda uzman bir psikolog yok. obsesif bozukluklarda ilaç tedavisi gerekebilir diye okudum böyle bir durumda siz de bir reçete yazabiliyor musunuz? Büşra Hanım lütfen bize yardımcı olun.
Merhaba, reçete yazma medikal destek sürecini psikiyatri uzmanları gerçekleştirir, biz psikologların tıbbi eğitimi olmadığı için ilaç reçete edemeyiz. Benim size önerim ilk önce psikiyatrist ile sürece başlayıp ardından eş zamanlı olarak psikoterapi desteği almanız olacaktır. Çünkü medikal bir süreç ihtiyacı olup olmadığına bir hekim tarafından karar verilmesi gerekir. Psikiyatri randevunuzun ardından randevu oluşturursanız daha verimli bir görüşme sağlayabiliriz, sizlere bu konuda yardımcı olmak isterim. Sevgiyle..
Sosyal fobim var ne yapabilirim?
Merhaba, sosyal fobi üzerine daha önce herhangi bir danışmanlık sürecinden geçtiniz mi? Sosyal fobide bilişsel davranışçı terapi ekolü ile çalışmaktayım. Size uygun olan gün ve saatte takvimden randevu oluşturabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle..
Merhaba, tavsiyeleriniz işeyaradı. Çok teşekkür ediyorum. Birdaha görüşmek üzre hoşcakalın.
Görüşmek üzere.
Merhaba, evet dün görüşme ihtiyacım olduğu için aslında sizinle görüşmek istemiştim ancak müsaitlik durumunuz olmadığından başka bir uzmanımızla görüştüm. Aslında kendisi yönlendirdi. Eğer yüzyüze görüşme sağlıyorsanız önce burada ücretli görüşme yapmak yerine, sizi yerinizde ziyaret etmek isteriz.
Merhaba, Kidolog platformu yalnızca online danışmanlık hizmeti üzerine kuruludur. Sevgiler..
Merhaba oyun terapisi için ulaşıyorum, yeriniz neresi acaba?
Merhaba, öncelikle oyun terapi ihtiyacı olup/ olmadığı ve gelişim süreci üzerine ebeveyn görüşmesi gerçekleştirmek gerekmektedir. Dün müsaitlik talebi oluşturmuştunuz fakat dün için seans alma uygunluğum ne yazık ki yoktu. Bugün aynı saat için takvimimi açtım. Dilerseniz randevu oluşturabilirsiniz. Sevgilerimle..
Merhaba, Bizim 34 aylık bir kızımız var bunun için görüşmek istiyorum ancak bu yaş aralığı için hizmet veriyor musunuz, sormak istedim. Ona göre seans alacağım.
Merhaba, evet küçük yaş grubu için hizmet veriyorum. Randevu oluşturabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle, sevgiler..
Merhaba, daha önce size yazmıştım. Siz daha detaylı istemiştiniz işte.Babam ekonomi açısından zordurumlar geçiriyo. Piskolojisi bozuk . Bu durum bana ve kardeşlerime yansıyo . Yaptığım bi şakayı çok ciddiye aldı bana " dışardaki köpek sende çok daha deyerli " diyo. Pikolejim aşırı bozuluyo neyapacağım ?
Merhaba, evet hatırlıyorum. Bu durumda yaşamış olduğunuz duyguların kontrolünü sağlamak için psikolojik dayanıklılığınızı sağlamak gerekir. Bu durum da bireysel bir psikolojik destek alma süreciyle gerçekleşebilir. Size yönelik ifade edilen kırıcı cümlelere üzülmeniz elbette doğal, insan doğasında üzüntü de mutluluk kadar yer alır. Önemli olan bize ait olmadığını düşündüğümüz dışarıdan gelen ifadeler varken dayanıklılığı sağlamak, bu da psikolojik dayanıklılık çalışmasıyla bir uzman eşliğinde üstesinden gelinebilecek bir süreçtir.
Hocam ben 17 yaşındayım okb ve anksiyete bozukluğu tanısı konulmuştu şimdi ise 3 aydır bipolar bozukluk 2 tanısı konuldu size daha önce yazmıştım fakat bir türlü görüşme fırsatım olmadı yaklaşık 3 yıldır mücadele ediyorum bu hastalıklarla artık çok yoruldum kendime zarar vermekten çok korkuyorum maddi durumum yetersiz olduğu için kimse benimle ilgilenmedi eğer ücretsiz seans veriyorsanız çok memnun olurum çok ihtiyacım var lütfen bana yardımcı olun artık beni anlayabilecek ve yol gösterecek birine çok ihtiyacım var.
Merhaba, kendinize zarar vermeye yönelik eğiliminiz mevcutsa mutlaka en yakın hastanenin psikiyatri kliniğine başvurunuz. Müsaitlik talebinizi gördüm, yarın için randevu oluşturabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle..
Merhaba ben 13 yaşımdayım. Ailemle sorunlar yaşıyorum . Bu konu açılınca veya aklıma gelince kendimi tutamı yor , ağlı yorum sizce ne yapmalıyım.
Merhaba, bir sorun yaşadığınızda, bizi üzen bir konuyu hatırladığımızda kendimizi tutmak zorunda değiliz, ağlayabiliriz. Yaşadığınız sorunları detaylandırıp çözüm yolu bulmak ve sürecin üstesinden uzman desteğiyle gelebilmek için ebeveyniniz/ velinizin onayıyla, randevu almanızı öneririm.
Merhaba ben 19 yaşında üni sınavına hazırlanan bir kızım. Kardeşim 1. Sınıfa gidiyor. Okula başlayana kadar gayet sosyal kolay arkadaşlık kurabilen bir çocukken şuan hiç arkadaşı yok. Küçükken dışarı çıkar oynardı. Şimdi parka gitmek istemiyor. Babamla bile gitmek istemiyor. Sürekli sarılma huyu vardı okuldaki arkadaşları çok rahatsız olmuş ve uzaklaşmış kardeşimden. Parktada geçen yaz 2-3 çocuk kardeşime zorbalık yapmış. O yüzden kendini resmen eve kilitledi. Ve hiperaktif olduğu için yerinde asla durmuyor komşular şikayete geliyor. Evde sinir krizleri geçiriyor. Benim çalışmama mani oluyor ve gerçekten bizi bıktırıyor. Parka gidip arkadaş edinse her şey düzelecek gibi ama asla gitmiyor konusu geçince morali bozuluyor. Ne yapmamızı önerirsiniz
Merhaba, arkadaş edinme süreci üzerine konuşmak ve yönlendirmek kendini eksik bulduğu, zorlandığı bir noktaysa eğer, o alana zorlamak, sık sık yönlendirme yapmak kendisini iyi hissetmesine engel olabilir. Zorbalık konusunda ne yaşadığı, evde sizinle ilişkisi, iletişimi tüm bunlar üzerine detaylıca yanıtlar alarak yol haritası çizmek daha sağlıklı olacaktır. Dilerseniz randevu oluşturup detaylı görüşebiliriz. Şu an için parkta oyuna zorlamamak, evde oyuncaklarla beraber oynamak, ihtiyacını gördüğünüzü gösterip yansıtmak ve duygu paylaşımı yapmak ilk adım olarak önemli olacaktır. Görüşmek dileğiyle..
Oğlum 3 yaşına kadar herşeyi yiyordu tavuktan zehirlendik ve üstüne kusmalı bir rahatszlik geçirdik 5 senedr sınırlı şeyler yiyor bu ara sadece lahmacun, simit,ekmek.kanına da baktiramiyoruz iğne korkusu var bayılacak gibi oluyor travma gibi oldu yiyince kusacagni düşünüyor nasıl bir yol izlemeliyim
Zehirlenme sürecinde nasıl bir tedavi süreci oldu? Tedavi sürecinde onu korkutan nokta ne oldu? Bunları tespit etmek önemli. Korktuğu durum/nesne üzerine çalışmak süreci kolaylaştıracaktır. Ailece yemek yeme sürecinde sizin yemek döngünüzü gözlemliyor mu? Detaylı konuşup yol haritası çizilmesi gereken bir süreç. Doğru bir yol tespit edebilmek için temel noktaları bilmeye ihtiyacım var. Sevgilerimle..
Merhabalar, benim 39 aylık kızım var covid döneminden dolayı sosyalleşme eksikliği çok fazla okula gitmek istediğini defalarca söyledi ve bununla ilgili bir sürü sinyaller verdi bizde kreşe başlattık fakat oryantasyonun 3.gününde çok güzel duruyor diyerek 9.00-16.00 saatleri arasında çocuğu zorla tutmuşlar ve kızım çok fazla ağlamış korkmuş bu günden sonra asla gitmek istemedi gece uyuyamadı o gğn bugğndğr hala istisnasız her gece kabus görüyor gitmeyeceğim anne yanımda ol diyerek ağlıyor ve hayatımız tamam3n kabusa döndü bana olan bağımlılığı iyice arttı biraz ara verdik ara tatil dönemine denk geldi fakat pazartesi tekrar başladık ve sadece ben oradayken durmak istiyor oyuna falınca beni unutuyor bu süre sadece 10 dk oluyor sonra tekrar annemi istiyorum diye ağlıyor. Bu süreci travma kalmadan atlamamız mümkün mü üayüne gidip okula devam mı ettirmeliyiz ya da hazır değil diyerek almalı mıyız? Bunu nasıl ayırt edebiliriz
Merhaba, okulda ebeveyn olmadan yalnız kalmakta zorluk yaşama küçük yaş grubu için, özellikle pandemi dönüşünde, çok zorlayıcı olabiliyor. Okula giderken 'Ben seni bırakıp döneceğim' ya da 'Bu sefer kalmayı başaracaksın' gibi söylemleri söylemek o an için etkisiz olur çünkü o krizi sizin yanında olmadığınız zaman diliminde yaşıyor. 'Kapıda bekleyeceğim' dedikten sonra sizi görmemesi de güven konusunda zorluk yaşamasına sebep olur. Okulda kademeli olarak yanından uzaklaşma yoluyla alışmasını sağlayabilirsiniz. İlk başta okulu yarım gün olarak değerlendirmenizi öneririm. Okul idaresinin izni varsa eğer başlangıçta saatinizi gösterip 'Bu çubuk buraya gelene kadar kapıda seni bekliyorum' diyebilir ve bitiminde de 'Sana söylediğim yere çubuk ulaşana kadar bekledim' diyerek teyidini sağlayabilirsiniz. Zamanla bu dilimleri kısaltıp 'Sen okuldayken ben bankadaki işimi halledip geleceğim' vs gibi örnek durumlarla açıklamanızı yapabilirsiniz. Zorlayıcı olmayın, ihtiyaç ve isteklerini gördüğünüzü fark etmesini sağlayın. Ayrılma esnasında uzun cümleler kurmadan ayrılık sağlamak, ağlıyorsa bırakıp o görmeden uzaklaşmamak dikkat edilmesi gereken noktalar. Oyuna daldığı zaman diliminde o ortamdan yok olmak yeniden güven problemini açığa çıkarır. Vedalaşmadan yanından ayrılmamanızı öneririm. Sevgilerimle..
Merhaba 23 aylık oğlum istediği bir şey olmazsa ya da yapmasını engellersek kafasını yere hızla vurmaya başlıyor zorlukla tutuyoruz bu esnada kurtulup tekrar tekrar kafasını vurabilmek için çırpınıyor adeta çok zor sakinleşiyor, otizm vb.konulmuş bir tanısı yok diğer zamanlar gayet uyumlu normal davranışları var ama örneğin buzdolabı açık kalsın karşısına geçip bakmak istiyor kapısını kapattığımız anda krize girip kafasını yere vuruyor, lavaboda hep su ile oynamak istiyor bir süre izin versek de hep devam etmek istiyor banyodan aldığımızda yine krize giriyor ağlıyor kafasını vuruyor bu anlarda nasıl davranmalıyız?
Merhaba, bir etkinliği yapmasını sonlandıracağınız zaman öncesinde 'Birazdan su ile oyunumuzu bitiriyoruz'gibi ön hatırlatma yapıp o oyunuyla/ etkinliğiyle ön vedalaşma yaşamasını sağlamanız iyi olabilir. Kendine zarar verme davranışlarında sımsıkı sarılıp 'Kendine zarar vermene izin veremem, seni çok seviyorum' diyerek hem davranışı kısıtlayabilir hem de onunla duygusunu yaşadığınızı hissettirebilirsiniz. Davranış örüntüsü zarar verici boyutta ve kontrolü zor bir haldeyse bir uzmanın takipli gözlemi kıymetli olacaktır.
Merhaba 13 yaşında bir oğlumuz var. Küçük olanla çok az iletişim kurabiliyorum. Hiç dışarı çıkmıyor, okuldan başka insanlarla iletişimi yok (sadece bilgisayar üzerinde arkadaşları var diye biliyorum ) yolda yürürken kollarını nereye koyacağını bile bilemiyor . Ben odasına inip hal hatır sormasam benimle hiç iletişimi yok. Sporla oyunla uğraşmadığından ve yemek seçtiğinden gelişimi de yavaş ilerliyor yaşıtlarından daha küçük duruyor. Aramızdaki yaş farkı büyük olduğundan iletişim kurmaya çalışmam yapay gibi duruyor. Çevresiyle çok az iletişim kuruyor. Sessiz ezik bir görünüm veriyor bu beni rahatsız ediyor. Geleceği için endişe ediyorum . Ne yapılabilir?
Merhaba, sosyal beceri anlamında bir destek ihtiyacından söz ettiğinizi anlıyorum sorunuzda. Gelişim süreci hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak, ihtiyaçlarını belirlemek adına daha kıymetli olacak. İletişimde söz ettiğiniz kopukluk teknoloji kullanımından mı kaynaklı, sosyalleşme düzeyi pandemi süreciyle mi sekteye uğradı ya da doğumundan bu yana gelişimsel süreçleri nasıl seyretti gibi sorulardan oluşan detaylı bir gelişim öyküsüne ihtiyacımız var yapılacakları belirleyebilmek adına. Size uygun bir vakit için görüşme randevusu oluşturmanız durumunda cevabınıza ihtiyaç duyduğum sorularla değerlendirme yapıp sizi yönlendirebilirim. Görüşmek dileğiyle..
Hocam ben 17 yaşındayım okb ve anksiyete bozukluğu hastasıyım gerçekten bu durum beni oldukça yordu başkalarına zarar vermekten ve kendime zarar vermekten korkuyorum okula da gidemiyorum ilaç tedavisi alıyorum ama yeterli gelmiyor yalvarıyorum size bana yardımcı olun maddi durumum yetersiz ücretsiz bakabilir misiniz bana bir kelime dahi söyleseniz bana yeter gerçekten beni anlayabilecek birine iyi olmaya çok ihtiyacım var uyku uyuyamıyorum yemek yiyemiyorum kendimi çok kötü hissediyorum lütfen bana yardım edin lütfen
Merhaba, kidolog destek mesaj butonundan ön görüşme talebi oluşturmanızı rica edeceğim. Görüşmek üzere..
Merhaba, 10 yaşındaki oğlumla eskisi gibi iletişim kuramıyorum.Birsey sorduğumda genelde baba cevap vermiyor oluyor onun sessizliği beni çok üzüyor.Obsesif kompulsif rahatsızlığım var bendeki kaygıyı hissediyor sanıyorum.Ne yapmalıyım önce kendimden mi başlamalıyım bilemiyorum
Merhaba Özlem Hanım, iletişim ağınız, tepkiler, öncesi ve sonrası süreçte tetikleyiciler neler, ne zamandır bu şekilde bir iletişim süreciniz mevcut bu soruların cevabına ihtiyacımız var. Gelişimsel sürecini, aile içi dinamiklerinizi öğrenmek gerekli. Başlangıç nasıl olmalı sorunuz için ise ihtiyaçları belirlemek kıymetli. Dilerseniz bir görüşme yapıp yol haritası belirleyebiliriz. Sevgilerimle..
Merhabalar.Bir sorum olcakti.Benim 3 yaşına girmek üzere olan bir oğlum var.1 Şubatta kaka eğitimine basladik.kucukte hiç sıkıntı yaşamadık hemen öğrendi ve söylemeye başladı.ancak büyük kakasını ilk yaptiginda biraz katıydı ve ondna sonra çok korktu ve yapmak istemedi epey bir tuttu filan 2 hafta çok sıkıntı yaşadik.duphaloc ile normale döndü ve sonrasında ypamaya başladı ama bu seferde oturmak istemiyor.ayakta yapmak istiyor biz de poşet serdim.posete yapıyor.ne kadar anlatsakta konussakta kitap da okusak örnek de versek vazgecmiyir.cisini rahat yapıyor ama ayakta poşete yapıyor.ne yapalım ne tavsiye edersiniz?
Merhaba, kaka problemini çözmek adına su dolu bir çocuk küvetinde ılık su içinde oyuncaklarıyla oynamasını sağlamak izlenecek yollar içinde çocukları en iyi hissettirenlerdendir. Bağırsakların yumuşaması sonucu daha rahat bir tuvalete çıkma sürecini ve oturarak da yapabildiğini çocuğa göstermiş oluruz. Bir de tuvalete yapma konusunda sticker sistemini öneririm. Tuvaletin yanına yerleştirmiş olduğunuz bir çizelgeye, her tuvaletini tuvalete yaptığında bir sticker yapıştırıp gün sonunda o stickerları tebrik etmek süreklilik sağlama konusunda ilk adımı atmaya yardımcı olabilir.
13 yaş oğlumun tikler var ne yapmalıyım
Merhaba Serap Hanım, tikler üzerine aile ve çocuk ile bir psikoeğitim süreci gerçekleştirip alışkanlığı tersine çevirme çalışmaları yapılmaktadır. Tiklerin başlangıç süreci, tetikleyicileri neler, hangi durumlarda daha sık olurken hangi durumlarda olmuyor gibi soruların yanıtına ihtiyaç duyarız. Tikler ömür boyu sürmese de kronik giden bir süreçtir. Doğru müdahale kısa sürede bazı gelişmelerle sonuçlanabilmektedir. Uzman desteğiyle bu sürecin üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Sevgilerimle..
Büşra hanım merhaba. Mayıs ayında 3 yaşında olacak bir oğlum var. Sinirlendiğinde yapmamızı istemediği bir şey olduğunda yada oyun esnasında durup dururken bize vuruyor. Önceden başkasına da sinirlense gelip bize vururdu ama şimdi başkalarına da vurmaya başladı. Bu durum 1 yıldan beri var. Başta konuşmadığı için yaptığını düşündük gerçi şu an da çok akıcı bir konuşması yok cümle kuruyor ama yaşıtlarından biraz geride.her vurduğunda yanlış bir davranışta bulunduğunu söylüyorum hiç ceza vermedim yada tepki olarak ona vurmadım ama bir türlü iyileşme olmadı.vurmak istediğinde durduruyorum vurmasına izin vermiyorum bu sefer de cimdirmeye çalışıyor. Kasıtlı olarak zarar verme isteği var.bu davranışından nasıl vazgecirebilirim?
Merhaba Seda Hanım. Vurma davranışıyla karşılaştığınızda yaklaşımınız için önerim sarılıp kendisine ya da bir başkasına zarar vermesine izin vermeyeceğinizi minimum kelimelerle açıklamak, sınır koymak ve aynı zamanda sevginizi, güveninizi hissettirmek olmalıdır. Vurma davranışının başlangıcını, tetikleyicileri belirlemek çok kıymetlidir. Ebeveyn tutumları incelenmeli, ihtiyaç duyulan şekilde şekillendirilmelidir. Ebeveyn danışmanlığı almak isterseniz takvimimden sizin için uygun olan bir saate randevu oluşturabilirsiniz. Sevgilerimle..
İyi günler lise öğrencisi bir kızım var bir süre önce ilişkisi bitti fakat hâla sürekli ağlayıp duruyor ne kadar unutturmaya çalışsak da dinlemiyor. Ne önerirsiniz ne yapmam gerekiyor sizce çok yıprandı çok değişti kendisi ne yapacagimi bilmiyorum gerçekten
Merhaba, ilişki sonrası duygu yönetimi, ilişki süreci ve öncesinde bireyin duyguları nasıl yaşadığı, dışarıya nasıl yansıttığı gibi faktörlerden etkilenir. Ebeveyn olarak tutumlarınız öncesinde ve sonrasında nasıldı, duygularını kabul süreciniz nasıldı, bu sorular gibi daha pek çok sorunun yanıtını alarak değerlendirip bir yönlendirme yapmak kıymetlidir. Unutturmaktan ziyade duyguyu kabul etmek önemlidir. Dilerseniz on dakikalık ücretsiz ön görüşme talebi oluşturabilirsiniz, o zaman sizlere daha iyi bir yönlendirme yapabilir, ihtiyaç doğrultusunda randevu oluşturabiliriz. Görüşmek dileğiyle..
Merhaba
Merhaba, sorularınızı yanıtlamak üzere paneldeyim. Danışmanlık süreci öncesinde ücretsiz 10 dakikalık ön görüşme için randevu talebi oluşturabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle..
y*****
Büşra hanım alanında çok iyi bir psikolog. Samimi,sağ duyulu ve çok rahatlatıcı. Yapmanız gerekenleri aşama aşama anlatıyor ve sizi çok iyi dinliyor. Bir eğitimci ve anne olarak çok memnun kaldım. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
z*****
Büşra Hanım profesyonel yaklaşımınız için çok teşekkür ederim.
b*****
Gayet verimli bir görüşmeydi. Teşekkür ederiz.
E*****
Büşra hanım beni endişe ettiğim konuda çok iyi aydınlattı. Kendisine teşekkür ediyorum. ? çok güzel bir seanstı