kidologlogo
Buse Dikmen

Buse Dikmen

Çocuk Gelişimci (Pedagog)

29

Danışan Sayısı

35

Yapılan Seans

Uzman Tanıtım Videosu

Henüz Eklenmedi

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi bölümünden 2018 yılında Onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Eğitim sürecinde okul öncesi kurumları, özel eğitim, rehberlik araştırma merkezi, hastane ve sevgi evleri gibi birçok yerde staj yapmış ve mesleki deneyim kazanmıştır. Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği Denver II Türkiye Standardizasyonu ve Uyarlanması Testi Eğitimi'ni almış, uygulayıcısı olmuştur ve alanında birçok eğitim ve sertifikalara sahiptir. Aynı zamanda Aile Danışmanlığı eğitimini de tamamlamıştır. Mezuniyetinin hemen ardından Berlin'e taşınmış, burada pek çok kurumda eğitmenlik yapmış ve farklı eğitim deneyimleri kazanmıştır. Hâlâ eğitim çalışmalarına devam etmektedir. Aile danışmanı ve çocuk gelişimi alanlarında danışanlarına hizmet vermektedir.

SMTWTFS

Seçtiğiniz tarihe ait randevu bulunamadı.

Seans almak istediğiniz tarih/saat açık değil mi?

Eğitim

  • Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi

Sertifikalar

  • Objektif Çocuk Değerlendirme Testleri

  • Çocuklarda Davranış Bozuklukları ve Çözüm Teknikleri

  • Çocuk Resimleri Analizi

  • Oyun Terapisi

  • Moxo

  • Aile Danışmanlığı

  • Denver II Gelişimsel Tarama Testi

Çocuk Gelişimci (Pedagog)

Tuvalet Eğitimi

Aylık Gelişim Takibi

Sağlam Bebek Takibi

Memeden Kesme

Aile Danışmanlığı

İki Yaş Sendromu

Pozitif Ebeveynlik

Korku ve Kaygılar

Kardeş Kıskançlığı ve Kardeşe Hazırlama

Duygusal Gelişim Gerilikleri

Aile İçi İletişim Sorunları

Gelişim Bozuklukları

Öfke Nöbetleri

Konuşmada Gecikme

Altını Islatma Problemi, Kaka Kaçırma

Davranış Bozuklukları

Yeme-Yedirme Sorunları

Okula Başlama İle İlgili Gelişimsel Değerlendirme ve Danışmanlık

Sınır Koyma-Kural Koyma

Anne-Baba Ayrılığı

Dudak Emme,Parmak Yeme, Parmak Emme, Tırnak Yeme

Bağlanma Sorunları ve Güvenli Bağlanma

Ebeveyn Katılımlı Oyun Planlama

Gelişim Alanlarını Destekleyici Oyun Önerileri

Gelişimsel Oyun Önerileri

logo

*****


uzman çok ilgiliydi kendisine çok teşekkür ederim

logo

*****


Üç çocuğumuz var. Her biri için ayrı sorular sordum. Farklı alan ve konularda olmasına rağmen Buse Hanım gerçekten çok yardımcı oldu. Tavsiyeleri bizim için kolay ve uygulanabilir görünüyor.

Merhaba buse hanım hayırlı geceler öncelikle Sorum şu ki benim kardeşim Haziran ayında 2 yaşını dolduracak etraftan duyduğu bi kelime var mal kelimesi ve ben bu kelimeyi bıraktırmıyorum ona bende bi uzmana sormak istedim nasıl bıraktıra bilirim bunu yardımcı olur musunuz


Uzmanın Yanıtı

Merhabalar, iyi geceler. Kardeşinize yardımcı olmak istemeniz ve desteğiniz çok kıymetli. Çocuklar bu yaşlarda ne duyarlarsa sünger gibi çekerler ve çabucak öğrenirler. Bu yüzden önceliğimiz kardeşinizin çevresindeki insanlardan böyle kelimeler duymamasını sağlamak kesinlikle. Yani model olmak gerekiyor. Bu kelimeyi kardeşiniz her söylediğinde düzeltmeye çalışmak yerine görmezden gelin. Bu şekilde, kelimenin dikkat çekici bir özellik kazanmasını önleyebilirsiniz. Güzel yeni kelimeler öğretebilir ve bunu söylemesi için teşvik edebilirsiniz. Bu tür davranışların değişmesi zaman alabilir, zamanla istenmeyen kelimenin kullanımı azalacaktır. Sevgiler..

Hocam merhabalar. Oğlum 29 aylık tuvalet eğitimi vermeye başladım. Normal de sabahları fazlasıyla dolu oluyordu bezi bugün beşinci günümüz ilk gün bir kere altına yaptı onun dışında hiç yapmadı gece uyandırmadım da . Saat 21.00 de yatıyor sabah 7 ye kadar yapmıyor . Kakasını söyleyip yapıyor ama çişini söylemiyor. Çişinin geldiğini anlamıyor ben saat başı oturtuyorum 15 dakika oyalanıyoruz o an gelirse çişi şansa yapıyor gelmese de altına kaçırıyor . 5 gün oldu ama çişi bir türlü söylemeye başlamadı ne yapmam gerekiyor?


Uzmanın Yanıtı

Merhabalar, tuvalet eğitimi için aslında 5 gün yeni sayılır, ve anlattıklarınıza göre bence güzel gidiyor. Tuvaleti daha çekici hale getirmek işinizi kolaylaştırabilir. Örneğin sevdiği kitapları koyabilirsiniz veya sevdiği karakterler varsa onları da içine katarak hikaye oluşturup anlatabilirsiniz. Bazen erkek çocuklarda isabet oyunları da ilgi çekici olabiliyor, deneyebilirsiniz. Sizin de rol model olmanız önem taşır. Örneğin birlikte oynarken aaa benim çişim geldi çok sıkıştım hemen tuvalete gitmem gerek vs gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Ebeveyn tutumu da bu konuda çok önemli. Altına kaçırdığında büyük tepkiler vermekten kaçının. Kazaların olabileceği ama bir sornakinde yetişebileceğini söyleyebilirsiniz böylece kendine güvenmesini sağlarsınız. Ödül panaosu sticker gibi araçlardan yararlanabilirsiniz. Her çişini yaptığında sticker yapıştırabilir. Başta yazdığım gibi 5 gün henüz daha yeni bir başlangıç, ancak bunun bir süreç olduğunu unutmayın. İyi geceler, sevgiler..

5 yaşın kızım var hocam . Ve 9 aylık erkek cocugum var . Kızım sürekli kardeş istediğini dile getir di sürekli kardeşim olsun dedi ve bizde yaptık. Şimdi de kızım çok huysuz çok inatçı hiç söz dinlemiyor ne yapmalıyım çok zorlaniyorum


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, yeni bir kardeşin gelişi aile dinamiklerini değiştirir. Çocuklar kendinden küçük bebeklerle oynamayı sevebilir, başka arkadaşlarının kardeşlerini görüp heveslenebilir elbette bu çok normal. Ancak unutmayın, kızınız henüz oyun çağında ve sizin söylediğiniz huysuz, inatçı, söz dinlemiyor davranışları belki de ilgi- dikkat çekmek için olabilir. Ne zamandan beri bu davranışlara sahip? Bu davranışlar karşısında siz kızınıza nasıl tepkiler veriyorsunuz ? Sizin tutumlarınız da kızınızın davranışlarını etkiliyor. Kardeşine bir şey hazırlarken kızınızı da dahil edin veya yardım isteyin. İkisinin oynaması için alan açın. Kızınızın hayatında ekran ne seviyede var? Detayları bilirsem daha sağlıklı yönlendirme yapabilirim. Sevgiler.

Kızım 19 aylık belli kelimeleri var mama meme dede teyze elma gibi fakat devamlı mama diyerek birşeyler yemek istiyor sabah kahvaltıdan kalkıyor arkasından hemen mama dıyerek kuru üzüm elma veyada başka bır atıştırmalık istiyor öğlen yemeğini yiyor arkasından yıne aynı şekilde bunun sebebi nedir bizim altında yatan başka bır sebep olabilirmi


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, dil gelişiminin kızınızın yaşında zaten bu seviyelerde olması beklenir. Doktorunuza danıştıysanız ve herhangi bir problem yoksa sağlık açısından başka taraflara bakabiliriz. Kızınızı emziriyor musunuz veya yakın zamanda emzirmeyi kestiniz mi? Bazen o refleks ortadan kalktığında da çocuklar emmenin yerine bir şey koymayı seçebiliyorlar. Eğer bu yoksa sizin yeme alışkanlığınız nasıl ? Veya bazı bebekler böyle yemekten hoşlanıyor da olabilir. Ek gıdayla birlikte nasıl bir süreç geçirdiğinizle de ilgili olabilir. Bu soruların cevabını düşünüp belki bir cevap bulabilirsiniz. Yine de detaylı görüşmek isterseniz panelimden takvimimi inceleyebilirsiniz. Sevgiler.

Merhaba Buse hanım bebeğim 18 aylık desteksiz uykuya alıştırıyorum ne zamana alışır uzun sürer mi bu süreç birde biberonla su içmek istiyor sürekli vermeyince daha çok ağlıyor ve ilk defa denedim 45 dakika sürdü uyuması normal mi?


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, öncelikle bebeğiniz emiyor mu? Desteksiz uyku derken neyi kastediyorsunuz? Yanında olmuyor musunuz hiç veya sadece yanında onunla olup kendi uyumasını mı kastediyorsunuz? 18 ay çocuklarda ayrılık kaygısının artık zirve yaptığı dönemler. Sizden ayrılmaktan korkuyor ve zorlu bir süreç yaşıyor olabilir. Bu yüzden tek başına uyumak onun için oldukça zorlu olabilir. Biberonla su içmek istiyor diyorsunuz ama geceden mi bahsediyorsunuz yoksa gün içinde mi? Bir şeye alışkınsa zaten bırakması zaman alacaktır. Siz nasıl bir yol izliyorsunuz desteksiz uyuturken? Daha ilk kez denemişsiniz ne kadar süreceği bebeğinize, size ve sizin aile dinamiklerinize bağlı. Sorduğunuz sorularda çok boşluklar olduğu için ve çok kısıtlı bilgi olduğu için size net bir cevap veremeyeceğim. Dilerseniz randevu oluşturup detaylıca konuşabiliriz. İyi geceler, Sevgiler.

2.5 yaşındaki oğlum kol bacak veya vücudun herhangi bir yerine dokunmayı çok seviyor ve devamlı dokunmak istiyor çoğu zaman dokunarak uyuyor normal mi yada ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz teşekkür ederim şimdiden.


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, uykuya dalış şekiller her çocukta farklı oluyor. Bazen güvende hissetmek için de yapabiliyorlar. Oğlunuz ne zamandan beri böyle uyuyor ve sadece size karşı mı böyle? Eğer böyle uyumaya alıştıysa bu normal bir durum. Gün içinde de sürekli aynı şeyi yaşıyor musunuz? Bu durumda sınırlarınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin evet birbirimizi severek uyumamız çok güzel ama her zaman böyle uyuyamayız veya insanların bedenlerine her zaman dokunamayız diyebilirsiniz. Sınırlandırmayı azaltarak da ilerleyebilirsiniz. Sadece kolunuza veya elinize izin verebilirsiniz. Bu süreçte farklı dokudaki oyuncaklar deneyimleyebilir. Oğlunuzla dokunma alışkanlığı hakkında konuşabilirsiniz. Ona kendi bedenini sevmesinin harika olduğunu ancak başkalarına saygı göstermenin de önemli olduğunu anlatabilirsiniz. Çocukların uyurken böyle davranışları genellikle normaldir. Güven alanında rahatlatıcı bulduğu için seçtiği bir uyku alışkanlığı olabilir. Sevgiler.

Buse hn merhaba oğlum şu an tam 3 yaşında (2021 mart doğumlu) ben çok geç anne oldum doğduğunda 43 yaşındaydım. Doğumun hemen peşinden korona sürecinde çok ciddi üzüntüler atlattık şükür. Babam 2 ay yoğun bakımda kaldı, Oğlum 10 günlükken yine covidden 15 gün süreli yoğun bakıma alındı. Bu süreçte çok zorlandım. Sonrasında duygularıma hakim olamamaya başladım. Mesela çok çabuk sinirleniyorum hemen herşeye ağlayabiliyorum bazen çocuğuma tutasız davranabiliyorum sesim yükseliyor sarsalayabiliyorum (hiç vurmadım ama itiyorum hızla çekiyorum vs) onu hareketlerimle korkuttuğumu gözlemliyorum ve inanın çooookkk üzülüyorum . Oğlumda son dönemde 3 hafta olacak tırnak yeme problemi başladı. Bezi kısmen bırakabildik gündüz bezsiz gece uyuduktan sonra bezliyorum ve kakayı hala beze yapmak istiyor kaka gelince takıyoruz. Kıyafetlerini çekiştirip duruyor örneğin tshırt yakaları pantolon belleri boxerlar hep rahatsız ediyor onu. Uykuya dirençli gece çok geç uyuyor vs...Problemlerimiz çeşitli ve çok yani. Seans almayı düşünüyorum ama öncesinde doğru yerdemiyim diye danışmak istedim. Yardımcı olabilir misiniz? Ne önerirsiniz?Teşekkürler


Uzmanın Yanıtı

Merhaba Sevgili Kidolog Danışanı. Öncelikle yaşadığınız tüm olumsuzluklar için üzgünüm ve geçmiş olsun, atlattığınız için çok sevindim. Bahsettiğiniz konular uzmanlık alananıma dahil evet. Tek tek ilerleyebiliriz, ama bazı davranışları düzenlemeye çalışırken bazı davranışlar da kendiliğinden olumlu bir yola girebilir bu da iyi olan yanı :) Bunun bir süreç olduğunu unutmayın, hiçbir şey aynı kalmıyor yeter ki elimizden geleni yapalım. :) Seans almak için takvimimi inceleyebilirsiniz ve detaylıca görüşebiliriz. İyi geceler diliyorum. Sevgiler.

Merhaba doktor nasilsiniz benim kizim 1bucuq ayında elinden neyi alsaq ağlar saçını yolar nedendir ?


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, kızınızla ilgili fazla bilgiye sahip olmadığım için detaylıca bir şeyler söylemek mümkün değil. Ancak, bu yaşlarda şöyle davranışları görmek mümkün. Bazen kendini ve duygularını nasıl ifade etmesini bilmediği için, bazen ilgi çekmek için vb durumlar karşısında böyle davranıyor olabilir. Siz bu davranışlar karşısında nasıl tepkiler veriyorsunuz? Günlük yaşantısı nasıl ? Ne alınca ağlamaya başlıyor? Kendine zarar verecek bir şey mi ona ait olan bir şey mi ? Birçok faktöre bağlı olabilir. Detaylı konuşmak için randevu oluşturabilirsiniz. Sevgiler.

Merhaba, kızımı memeden kesmeye başladım. Dostinex kullanabilir miyim?


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, ilaç kullanımı için tavsiye veremem çalışma alanım değil. Daha doğru ve sağlıklı bir yönlendirme için doktora sorarsanız daha iyi olacaktır. Sevgiler.

Merhaba hocam benim 3 tane oğlum var büyük 14 yaşında 2.12 yaşında küçüğü 7 yaşında bunlar sürekli kavga halindeler küçük şeylerle kavga ediyorlar birbirilerine sevgi yok lütfen yardımcı olursanız sevinirim ne yapacağımı bilmiyorum artık en son babaları bi yere kadar sabır ediyor dövmek zorunda kalıyor ben arada kalıyorum


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, kardeşler arasında her zaman çekişme olabilir bu dünyanın kanunu :) hele ki büyük ve ortanca oğlunuz ergenlik dönemindeyken daha fazla çekişme oluyor. Oğullarınız daha çok hangi sebepten kavga ediyorlar? Sınırlarınızı çekmeniz gerek. Asla dövmek çözüm getirmez, daha farklı sonuçlar doğurabilir. Normal bir zamanda oğullarınızı alıp konuşun. Aralarındaki İstekleri ve istemedikleri davranışları, neden böyle davranmak yerine isteklerini veya rahatsız oldukları durumu paylaşmaları gerektiğini anlatın. Siz de anne baba olarak sınırlarınızı çizin. Hangi durumların kabul edilemeyeceğini söyleyin ve ortak nokta bulmaya çalışın. Unutmayın sizi davranışlarınız onlara örnek. Kaba kuvvet gören ne yazık ki kendi problemini de öyle çözmeye çalışır. Detaylı konuşabiliriz, panelimden randevu oluşturabilirsiniz. İyi geceler, sevgiler.

Kızım ayın 3 ünde yeni 2 yaşına girdi hala konuşmuyor sizce normal mi ve nasıl bir yol izlemeliyim? 1 yaşındayken baba dede suya bu diyordu kelimeleri az çok vardı sonra televizyon izlemeye başladı sabahtan akşama tv siz asla durmuyordu ona yordum şuan 2 haftadır 1 kere bile tv izletmedim sizce doğru yoldamıyom


Uzmanın Yanıtı

Tekrar merhaba, ekran çok büyük bir etken ve kızınız çok fazla maruz kalmış buna kesinlikle etkisi büyük. Biz 0-3 yaşta sıfır ekran öneriyoruz. Kesinlikle ekranı kesmeniz gerekiyor. Sadece ekransız bir şeyler izlemeden tek başına desteklemeden konuşması gelişmeyebilir. Kızınızın desteklenmesi gerekir.

3 Nisan 2022 doğumlu 2 yaşına yeni girdi kızım konuşmuyor korkmalımıyım ne yapmalıyım normal midir?


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, bu birçok faktöre bağlı olabilir. Kızınızın bebekliği nasıldı mesela? Şuan günlük yaşantısı, rutinleri nedir? Direkt bir cevap vermek mümkün değil. Bazı çocuklar geç konuşabilirler ama dediğim gibi farklı durumlara bağlı olabilir. Konuşmamaktan kastınız hiç konuşmaması mı ? Bu yaşlarda biz en azından basit iki kelimelik cümleler kurmasını bekleriz. Mesela suya su yerine bu ya da yerine koyduğu başla bir ses bile kelime olarak sayılır. Detaylı görüşmek isterseniz panelimi inceleyebilirsiniz. İyi geceler, sevgiler.

Merhaba Buse hanım, bebeğim 10 aylık ve henüz bababa dedede gibi ilk hecelerini çıkarmadı. Sadece ağladığı zaman anne kelimesini net bir şekilde duyabiliyorum. Bu konuda ne yapabilirim


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, bebeklerde dil gelişimi değişkenlik gösterir, farklı hızlarda ilerler, bu nedenle endişelenmenize gerek yok. 10 aylık bebekler genellikle basit sesleri ve kelimeleri tekrarlamaya başlarlar ancak her bebek farklı ve kendi öğrenme hızında ilerler. Bunun için bebeğinizi destekleyebilirsiniz. Yanında olabildiğince çok konuşun. Örneğin nesneleri gösterirken, bebeğiniz ağzınızı görecek şekilde nesnelerin ismini söyleyebilirsiniz. Resimli kitaplara bakıp isimlerini söyleyebilirsiniz. Ona her şeyi anlatın ve basit kelimeleri tekrarlayarak duymasını sağlayın. Göz teması ile iletişim kurun mutlaka. Bunları yaptıktan sonra, yakın gelecekte söyleyeceğini düşünüyorum. Bu durum devam ederse görüşebiliriz elbette. Sevgiler.

Merhaba, ön görüşme yapabiliyor muyuz


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, Kidolog'da ön görüşme seçeneği için, 0850 840 11 39 numaralı WhatsApp destek hatlarına yazarsanız sizlere yardımcı olacaklardır. Sevgiler..

Merhaba, 4 yaşında oğlum yaşıtları ile arkadaşlık kurmakta çok zorlanıyor. Oyuncaklarını paylaşmak istemiyor. Bugün kum alanında beğendiği tüm kürekleri topladı ve hepsi benim diye önüne aldı, kumları savurdu etrafa ve bir ağlama öfke krizi yaşandı. Evimizde bu problem olmuyor. Kendi oyuncaklarını gelen arkadaşlarıyla paylaşıyor vs. Ama özellikle parkta hem oyunlara katılmıyor hem de bahsettiğim bu krizler yaşanıyor. Böyle bir durumda benim tutumum nasıl olmalı? Paylaşmalyız, beraber oynayın, sırayla oynayın, böyle yapacaksan gidelim gibi şeyler işe yaramadı.


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, oğlunuzun farklı ortamlarda farklı davranışlar sergilemesi çokça gördüğümüz bir durum. Evde kendi oyuncaklarını paylaşırken kendini daha güvende ve rahat hissedebilir, çünkü bu oyuncaklar onun alanındadır ve kontrolü altındadır. Ancak dışarıda, park gibi ortak alanlarda, çocuklar farklı bir ortamda bulundukları için kendilerini daha az güvende hissedebilirler. Ayrıca, dış mekanlarda başka çocuklarla rekabet etme, kaygı veya endişe duyma gibi faktörler de paylaşımı zorlaştırabilir. Oyun alanlarında çocuklar arasında oyuncak paylaşımı sıklıkla rekabet ve çatışma getirebilir. Bu ortamlarda oğlunuzu iyice gözlemleyin. Bazen ihtiyacı olan duygusal gelişim ve sosyal becerilerinin nasıl gelişeceği hakkında ipucu yakalayabilirsiniz. İşbirliği yapma gibi önemli davranışları öğretebilirsiniz. Bu süreçte empati geliştirmesine yardımcı olun ve model olun. Olumlu davranışlarını da ödüllendirebilirsiniz. Sorun çözmeyi öğretebilirsiniz. Örneğin kum havuzunda nasıl beraber oynayabileceğini gösterebilirsiniz. Belki bu durum hoşuna gidecektir. Son olarak, oğlunuzla duygular üzerine çalışabilirsiniz. Ona öfke, hayal kırıklığı veya kıskançlık gibi duygularını nasıl ifade edeceğini öğretebilirsiniz. Sevgiler.

Merhaba benim 22 aylık bir oğlum var. Babasıyla oğlum 16 aylıkken ayrıldık. Fakat babasıyla iletişiminin iyi olması için elimden geleni yapıyorum, istedikleri zaman görüşebiliyorlar. Fakat yine de bu durum onda bi eksikliğe sebep olur mu ? Nasıl bir yol izlemeliyim


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, çocuğunuzun bu durumu nasıl algıladığı ve nasıl etkilendiği değişiklik gösterebilir. Burada önemli olan, çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarını anlamak ve ona destek olmanızdır. İlk olarak, çocuğunuza ayrılık hakkında açık ve anlayışlı bir şekilde konuşmanız önemli, şu an küçük bir yaşta ama ileride konuşma yaşlarına gelince özellikle anlayacağı şekilde, onun duygularını ve endişelerini dinlemek ve ona yaşına uygun bir dilde açıklamalarda bulunmak, oğlunuzun bu süreci anlamasına yardımcı olabilir. Hem sizin hem de babasının çocuğunuzla düzenli olarak ilişki kurması önemlidir. Bu, çocuğunuzun her ikinizle de ilişkisini sürdürmesini ve her iki ebeveyninin de hayatında önemli bir rol oynamasını sağlar. Siz zaten bunu yapıyorsunuz. Oğlunuz büyüdüğü süreçte de bu ayrılığın onun bir hatası olmadığı ve sizin ilişkinizle ilgili olduğunu bilmeli. Anne-Çocuk, Baba-Çocuk ilişkisi değil de bunun ikiniz arasında karı-koca ilişkisindeki anlaşmazlıktan olduğunu anlayacağı dilde basitçe anlatabilir ve sizin de, babasının da oğlunuzu ne kadar sevdiğinizi söyleyebilirsiniz. Her aile ve her çocuk farklıdır, bu yüzden kendinizi ve çocuğunuzu kıyaslamayın. Sevgiler

Merhaba 4 yaşındaki oğlum kendini fark etti gün içersinden birkaç kez kendini rahatlatmaya çalışıyor bacaklarını sıkarak ve birbirine sürterek yapıyor. Tablet ve TV yi kestik fakat çok fazla ilgi bekliyor ne yapmalıyım


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, bu yaşlarda mastürbasyonu normal bir süreç olarak kabul ederiz. Çocuklar bu yaşta kendi bedenleri keşfeder ve bu cinsel gelişimin normal bir parçasıdır. Bu durum ne zaman başladı ve ne kadar süredir devam ediyor buna dikkat ettiniz mi? Bu davranışın rahatlatıcı bir mekanizma olarak ortaya çıkması, genellikle çocuğun gerginlik ya da endişe hissettiği durumlarla ilişkilendirebiliriz. Farkettiğinizde aşırı tepkiler vermemek gerekir. Çek elini, yapma, ayıp gibi söylemlerde bulunmak çocuğunuzun utanmasına ve daha fazla gizleyerek ilgilenmesine neden olabilir. Bu davranışını önlemeye çalışmak yerine, dikkatini ve ilgisini başka yönlere yönlendirebilirsiniz. Sadece ekran değil başka şeyler de bazen sebep olabilir. Örneğin evde değişen bir durum/olay, yeni bir kardeş vs gibi durumları göz önünde bulundurun. Ve tabii bu davranış ilgi görmek, dikkat çekmek için de artabilir. Onun duygularını dinlemek ve desteğinizi göstermek, oğlunuzun güven duygusunu artırır. Detaylı görüşmek isterseniz, panelimden takvimimi inceleyebilirsiniz. Sevgiler.

Merhaba kolay gelsin iyi çalışmalar ismim nur 3 yaşında bir oğlum var ve sürekli elleri ağzında tırnak yemeğe çalışıyor bunu nasıl önlerim


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, tırnak yeme alışkanlığı ne zaman başladı ? Hangi durumlarda yapıyor bunları gözlemlemek gerekir. Evde bir değişiklik var mı veya oğlunuzun hayatında yeni bir şey oldu mu okula başlamak vs gibi. Herhangi bir duruma karşı geliştirdiği bir şey mi veya geçici bir alışkanlık mı emin olmamız gerekir. Daha sonrasında da ona göre önlem alıp, neler yapılacağı konuşulabilir. Dilerseniz detaylıca konuşabiliriz. İyi günler.

Hocam merhabalar benim 2 yaşında bir oğlum var son zamanlarda yaşıtlarından çok korkmaya başladı parklarda bile başka çocuklar varsa oynamıyor yabancı korkusu zaten üst safhada acaba bunun nedeni ne olabilir yabancı korkusunu anlıyorum fakat çocuklardan bu kadar korkması normal mi


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, çocuklar farklı zamanlarda farklı dönemler yaşayabilirler. 2 yaşında artık çevreye olan farkındalık ve hayal dünyası da geliştiği için korkular yaşanabilir. Çocuğunuzun daha baskın karakterli çocuklardan veya daha büyük çocuklardan korkması mizacı ile ilgili de olabilir. Son dönemlerde ekstra yaşadığınız bir durum oldu mu? Çocuklar arasında yaşadığı herhangi bir problem veya izlediği bir şeyden etkilenmek vs gibi.Bu konu hakkında konuştuğunuzda oğlunuz ne diyor ? Zamanla adapte olması için destek vermeniz önemli. Kendisini güvende hissettirin. Çocuğunuzla yavaşça daha büyük gruplar halinde farklı ortamlarda bulunabilirsiniz. Parklarda diğer çocuklarla uyumlu bir ortamda olmaya alışmasına yardımcı olabilirsiniz. Genel olarak geçici olabiliyor, zamanla daha fazla güven kazanmasını bekleriz. Eğer korkuları zamanla artarsa ve yaşam kalitesini ve akışı etkilerse panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Detaylıca konuşabiliriz. İyi günler.

Merhaba iyi günler kızım 14.01.2020 doğumlu kreşe gidiyor ben çalısıyorım bu yaşa kadar bakımını anneanne yaptı Şuan da kreşten çıktıktan sonra anneanneye gidiyor ben işten gelinceye kadar sürekli ağlıyor ve yanında beni istiyor bu onu çok yıpratıyor artık okulda da öğretmeni dikkat eksikliği olduğunu söylüyor eğer etkinlikler oyun seklindeyse sadece o zaman katılım yapıyormus sürekli uyarı ile ilgisini çekmeye çalışıyorlarmıs çok haraketlı ve inatcı bi çocuk destek almak istiyoruz


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, kızınız kreşe ne zaman başladı ? Eğer yeni başladıysa bunun bir adaptasyon süreci olduğunu söyleyebiliriz. Kreşe başlarken alıştırma döneminiz nasıldı ve şuan arkadaşları ve öğretmeniyle olan iletişimi nasıl? Anneannede siz gelene kadar ne yapıyor ve sizinle akşam nasıl vakit geçiriyor? Neler yapıyorsunuz? Hayatınızda ekran ne kadar yer kaplıyor? Dikkat eksikliği var demek şuan için biraz erken bir söylem bu yüzden etkenleri konuşabiliriz. Çocuğu çocuğun kreşe başlarken ilk zamanlarda zorlandığını görebiliriz ancak zamanla da azalmasını bekleriz destekle. Detaylı görüşmek isterseniz takvimimi inceleyebilirsiniz.

Merhaba, 16 aylık kızım var. Annesi olarak bana çok bağlı. Kesinlikle beni bırakmıyor, her zaman yanında olmamı istiyor gözünün önünden ayrıldığımda çığlık çığlığa ağlıyor. Kimseye gitmiyor, babasına daha çoğu zaman gitmiyor. Geçiçi bi süreç olarak düşündük ama aylardır böyle gün geçtikçe daha kötü hal almaya başladı. Bu konuda ne yapmamız lazım nasıl bir destek almamız gerekiyor? Bilgilerinizi rica ederim.


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, öncelikle kızınızla birlikte nasıl bir bebeklik süreci geçirdiniz? Emzirdiniz mi veya emzirmeye devam ediyor musunuz? Bıraktıysanız nasıl bir süreç geçirdiniz? Sizden başka bakım veren var mı? Bebeklerde 18. aya yaklaşırken ayrılık kaygısı görürüz ve bu durum bazı bebeklerde 15. aydan başlar bazılarında daha erken veya daha geç de olabilir. 18. ayda artık en üst seviyelerdedir. Bu süreçte bebeğinizle ce-e benzeri oyunlar oynayabilirsiniz. Bağlılık dönemi onun duygusal gelişimi için normal bir aşamadır. Bebeğiniz için düzenli ve öngörülebilir bir rutin oluşturursanız kızınızın güvende hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi kademeli olarak babasına veya başka tanıdığınız yardım edebilecek birileri varsa bırakabilirsiniz. Bunu bebeğinize anlatıp örneğin önce 10 dakika sonra 20dk ve arttırarak devam edebilirsiniz. Babasıyla kızınıza özel bir oyun zamanı oluşturabilirsiniz. Bu süreçte sabır önemlidir. Kızınıza bu konuda destek olurken, onun ihtiyaçlarına odaklanın. Konu hakkında daha fazla görüşmek isterseniz randevu oluşturabilirsiniz. Sevgiler.

2.5 yasinda kizim ve 2 aylik oglim var kisim 18 ay itobati ile tuvalet aliskanligina kendisi gecmisken kardesi ile birlikte once bilerek kucuk tuvaletini kacirmaya daha sonra buyuk tuvaletini yapmaya basladi dogum.iznim bittigi icin ise donmem gerekiyor ve kizimi krese vermek zorundayim bu asi ve inatci davranislarin giderek artmasindan korkuyorum elim kolum bagli aglama krizlerini izliyorum


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, öncelikle alta kaçırma sorunları için herhangi bir tıbbi probleminiz olmadığından emin oldunuz mu? Kızınızın yaşadığı bu değişiklikleri anlayışla karşılayabiliriz. Yeni doğan kardeşiyle olan ilişkisinde kendini ifade etmeye çalışıyor olabilir ki bu durumla çokca karşılaşırız. Kızınıza özel zaman ayırın mutlaka başbaşa vakit geçirdiğiniz bir zaman olsun ve ayrıca bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılarken, kızınızın da dahil edebilirsiniz. Örneğin, bebeğiniz için bir şeyler getirmesini veya bebekle birlikte basit aktiviteler yapmasını teşvik edebilirsiniz. Çünkü kızınız kardeşi gibi ilgi görmek istiyor, bu durumda da daha fazla ilgi çekmek için kardeşi gibi davranıyor aslında. Oğlunuz doğmadan önce kızınızla birlikte yaptığınız rutinleriniz varsa buna devam edebilirsiniz. Tuvalet sorunlarınız için teşvik edici davranmayı deneyin. Başarılı olduğu sürece ödüllendirmek, olumlu takdir etmek gibi. Kardeş kıskançlığı biraz zorlu bir dönem olabiliyor bazen. Çocuğunuzu destekleyerek ve duygusal ihtiyaçlarına odaklanarak bu dönemi daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilirsiniz. Daha detaylı görüşmek için takvimimi inceleyebilirsiniz.

Mayista ikiz erkek cocuk evlat edindik, Ocak 2021 dogumlular. Pek cok sorunumuz vardi, hala devam etmekle birlikte buyuk kismini hallettik, su an bizi en cok zorlayan tuvalet egitimi.. birini alistirirsak oburu ondan gorur yapar dedik tam tersi oldu alisan digerine uyup yapmayi birakti, ne lazimliga ne tuvalete oturtamiyoruz kiyameti kopariyorlar, bi sekilde gonullerini edip oturttugumuzda da tutup yapmıyorlar.. tuvaletlerini soyluyorlar belli de oluyor zaten yaptiklari ama bezlerini cikarip oturmuyorlar.. zorlamak da istemiyorum ama bizim icin sabir sinayici oluyor.. cunku hem gozumuzun icine baka baka yapiyorlar hem de altlarini degistirtmiyorlar. Pratik bir öneriniz var mı?


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, öncelikle evlatlarınızla güzel yıllar diliyorum. Tuvalet eğitimine ne zaman başladınız? Alışma süresi ne kadar sürdü ve nasıl bir süreçti? Detay bilmediğim için genel bir şeyler söyleyebilirim. Şunu da unutmayalım, her çocuk kendi hızında ilerler. Biri tuvalet eğitimine hazırken belki diğeri değildi. Gün içinde belli zamanları tuvalet zamanı olarak belirleyin. Özellikle yemeklerden sonra veya uyandıktan sonra tuvaleti kullanma alışkanlığı oluşturabilirsiniz. Tuvaletleri kullandıklarında olumlu övgü onları motive edebilir. Tuvaleti teşvik edici hale getirmek belki işe yarayabilir. Bazı çocuklar, tuvaletlerini kullanırken oyalanmak isteyebilir. Onlara tuvaletteyken yapabilecekleri basit oyalanacakları bir şeyler önerebilirsiniz, belki bir hikaye okuyabilir veya sevdikleri bir şarkı söyleyebilirsiniz. Bu bir süreç ve tutarlılık-sabır oldukça önemlidir. Her çocuk farklıdır zorlayarak veya baskıyla olacak bir şey de değildir. Olumlu teşviklerle ve destekle süreci ilerletebilirsiniz. Daha detaylı görüşmek isterseniz, panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Sevgiler.

Merhaba Oğlum yakın zamanda kreşe başladı bazı günlerde cok keyifli gidebildiği gibi bazı günlerde gece hiç uyumayıp sürekli anne baba istiyor ve sabah kreşe girmesi bir krize dönüşüyor. Babası işinden dolayı bizimle cok vakit geciremiyor. Hafta içi genelde evde olmuyor. Babasının işe gitme sürecindede cok sancılı zamanlar gecirmiştik. Normalde evde kendi yemek yiyen oğlum kreşte sadece öğretmeni beslerse yemek yiyor ve sürekli öğretmenin kucağını istiyor. Bu konuda ne yapabilirim bu bir alışma sürecimi yoksa terkedilme kodu mu oluşturuyor.


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, çocukların kreşe alışma süreci bazen zorlu olabiliyor. Özellikle yeni bir çevreye ve rutine alışmaya çalıştığı için bu tür davranışlar sergileyebilirler. Kreşe gitmek oğlunuz için yeni bir deneyim ve bu süreçte çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu desteği ve anlayışı sağlamak gerekiyor. Çocuğunuzun bu yeni deneyime alışmasına zaman tanımak gerekiyor. Her çocuk farklı bir hızda uyum sağlar. İlk günlerdeki zorluklar normaldir ve dediğiniz gibi yakın zamanda başlamış. Oğlunuza kreşin güvenli bir yer olduğunu ve sizin döneceğinizi anlatabilirsiniz. Ayrılığınızın geçici olduğunu ve onu her zaman alacağınızı söyleyebiklirsiniz. Kreşe alıştırma süreci geçirdiniz mi? İlk başta kısa sürelerle kreşe gidip daha sonra bu süreleri uzatabilirsiniz oğlunuz alışana kadar. Alıştırma süreci çocuğunuzun yeni ortama alışmasına yardımcı olabilir. Ayrılık anlarınızı sakin ve olumlu bir şekilde yapmaya çalışın. Hızlı bir şekilde ayrılın ve dönüşünüzü kesin bir saatte yapın ve oğlunuza da döneceğiniz saati onun anlayacağı bir şekilde belirtebilirsiniz. Bu süreçte çocuğunuzun tepkileri ve davranışları normaldir. Sabır, anlayış ve desteğinizle, kreşe uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer bu zorluklar devam ederse, daha detaylı görüşmek için takvimimi inceleyebilirsiniz. Sevgiler.

Merhaba kızım 4 yaşında online değil yüzyüze seans yapıyormusunuz


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, maalesef Türkiye’de değilim. Ama dilerseniz panelimden randevu oluşturarak sorularınızı aktarırsanız sizlere süreci yönlendirme hakkında bilgilendirme sağlayabilirim

Mrb benim kızım 5 yaşında ve benden hiç ayrılmıyor beni hiç bırakmıyor onsuz hiçbir yere gidemiyorum okula başlayacak ve bu durumda nasıl davranacağını bilmiyorum görüşebilir miyiz yardimci olurmusunuz


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, günlük rutinleriniz nasıl? Bebeklikten itibaren nasıl bir süreç geçti? Emzirmeyi bırakma süreci mesela nasıl oldu ? Şuan bakımını sadece siz mi sağlıyorsunuz ve hiç anaokuluna vs gitti mi? Dilerseniz randevu oluşturalım size yardımcı olmak isterim tabii ki.

Merhaba 15 aylık bebeğim yeme bozukluğu katıya geçememe ve telefon bağımlılığı üzerine , biraz hırçınlığı üzerine yardım almak istiyorum bu konularda destek olabilir misiniz?


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, daha detaylı görüşebiliriz, yardımcı olabilirim size dilerseniz.

5 yaşında oğlum aklından hep kötü şeyler gectiğini söylüyor örneğin içimden size küfür ettim boklu anne mal bana dedim gibi. bütün gün böyle şeyleri gelip gelip söylüyor bunlar kötü seyler biliyorum ama bana kızmayın die ağlıyor. Nasıl bir yaklaşım sergilemeliyiz.


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, oğlunuz kendini ifade etmek istiyor ama bu söylediklerini bir şekilde çevresinden belki de yeni duyduğu için aklına hep geliyor ve söylüyor olabilir. Önceliğiniz oğlunuzun bu kelimeleri nerden duyduğunu gözlemleyip öğrenmek olabilir. Ona "herkesin bazen farklı düşünceleri gelebilir" şeklinde açıklamalarda bulunabilirsiniz. Ancak bunların yerine kızgınlığını veya öfkesini farklı şekillerde dile getirmesi için teşvik edebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuza olumlu düşüncelerin de olduğunu hatırlatın. Örneğin, "Bazen böyle düşünceler geliyor olabilir, ama aynı zamanda ne kadar akıllı, sevgi dolu ve yetenekli bir çocuk olduğunu da unutma" gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Ekran kullanımında içeriklere dikkat edebilir, oğlunuza uygun içerikler seçebilirsiniz. Çocuklar zaman zaman farklı ve karmaşık düşünceler yaşayabilirler. Siz onun duygusal destekçisisiniz ve açık iletişim kurarak ona yardımcı olabilirsiniz. Detaylı görüşmek isterseniz randevu oluşturabilirsiniz. İyi geceler dilerim.

Merhabalar kızımın okul fobisi var. Gündüzleri normal, gece olunca okula gitmicem diye ağlamaya başlıyor ve kendini buna şartlıyor. Bu işi seanslarla halledebilir miyiz?


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, kızınız kaçıncı sınıfta ? İlkokula mı başlayacak veya okul öncesi mi? Eğer ilk kez gidecekse böyle şeyler normal, bilmediği bir ortama girmekten çekiniyor olabilir. Ama daha büyükse bunun nedenlerini konuşabiliriz. Neden gece gelen bir fobi ? Okulda herhangi bir şey mi konuşuldu veya buna yol açan başka bir sebep mi var? Dilerseniz randevu oluşturabilirisiniz. Yardımcı olabilirim. İyi akşamlar diliyorum.

Merhaba 23 aylık bir kızım var. Sürekli annesine ya da bana bağımlılık yapıyor. Bize hiç bir iş yaptırmıyor yanından 5 metre uzaklaştığımızda hırçınlık, kendine zarar verme, çarpma gibi eylemler yapıyor. Bizimle yatıp bizimle kalkıyor. kendi hayatımızı yaşayamıyoruz. Resmen çocuğun kölesi olduk. Bu konuda yardımcı olabilirseniz, seans alacağız. Dönüşünüzü bekliyorum. Teşekkürler


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, sizin için zorlayıcı bir durum olduğunu anlıyorum. Bu tür davranışların altında farklı nedenler olabilir ve bunu anlamak ve ona göre davranmak çok önemli olacaktır. Sürekli olarak bağımlı ve hırçın davranış sergilemesi kızınızın kendi duygusal ihtiyaçlarının eksik kaldığını da gösteriyor olabilir veya kendini bazı nedenlerden dolayı güvende hissetmiyor olabilir. Bu süreçte alt nedenleri konuşarak tespit edebiliriz. Kendi iç dünyasında neler yaşıyor anlayabilirsek ona göre adım atabiliriz. Size yardımcı olmak isterim. Dilerseniz panelimden randevu oluşturabilirsiniz. İyi günler.

Boy uzatma iğneleri 15 yaşndakilere yararlı oluyormu??


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, alanımın dışında bir soru olduğu için size yardımcı olamayacağım. Doktora danışmanız çok daha sağlıklı olacaktır. İyi günler.

17 aylık oğlum oyun oynaması 5 dakikayı geçmiyor. Bir konuda hayır der demez ağlama krizine giriyor.sakin kalmaya çalışıp aglaması bitsin diye beklesemde 15 dakkadan fazla hiç susmadan ağlıyor. Nasıl iletişim kurabilirim


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, oğlunuzun henüz dikkat süresi kısa olduğu için oyun sürelerini kademeli olarak arttırabilirsiniz ama zaten ilk hedefiniz 5 dakikayla başlamalı ve daha sonra zamanla uzatabilirsiniz. Ağladığı zaman sakin kaldığınızda ne yapıyorsunuz ? Mesela sakinleştirmeye mi çalışıyorsunuz ya da sadece ağlamasının bitmesini mi bekliyorsunuz? Bunların cevabı kendi içinde önemli. Eğer oyun konusunda bir rutin oluşturursanız zamanla bir öngörülebilirlik oluşabilir oğlunuzda ve bu da kendini güvende hissettirebilir. Oyun süresi hakkında bilgi verin öncelikle, örneğin parktaysanız ''3 kere daha kayınca gideceğiz'' gibi. Konsantrasyon becerilerini geliştirecek oyunlar deneyebilirsiniz yap-boz/ blok inşaa oyunları yardımcı olabilir. Önemli olan nokta oyun oynarken ilgisine yönelik konuları ve oyuncakları birlikte keşfetmeniz. Birlikte vakit geçirerek bu süreyi uzatabilirsiniz. Ağlama krizlerinde hayır dediğiniz durumu ona açıklayabilir, alternatif sunabilirsiniz. Örneğin ''bu çikolatayı sana veremeyi ben de çok isterim ama sağlığına zarar gelmesini istemiyorum, onun yerine istersen hurmayı veya bademi verebilirim.'' diyebilirsiniz. Bu konu her şey için geçerli olabilir. Her çocuğun kendi süreci farklıdır bunu ututmamamız gerekir. Konu hakkında daha detaylı konuşmak isterseniz, panelimden randevu oluşturabilirsiniz. İyi akşamlar dilerim

merhabalar bunu açıklamak her ne kadar zor olsa da 4 kardeşten 3. olan kız kardeşimin telefonunda cok fazla 18 yas uzeri konuşmalara rastladık ve bi ara da babamin cebinden para çalıyordu. Ilkinde ses edilmeyip uyardık ve telefonunu daha kilitli olarak verdik ama en son telefonuna baktigimizda yine yaşından cok büyük konuşmalara rastladık (12 yaşında) tamamen inkar psikolojisiyle hareket edip asla konuşmaların kendine ait oldugunu söylemiyor ne kadar ısrar etsek de. Ne yapmalıyız lütfen yardim edin cok korkuyorum


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, bu durumda en önemli şey açık iletişim olacaktır. Neden endişelendiğinizi, neden bu konun. bu kadar önemli olduğunu ve kardeşinizin güvenliği için neden endişe duyduğunuzu konuşun. Telefon kullanımında sınırlar getirebilirsiniz. Neyi neden sınırladığınızı mutlaka belirtin ve kardeşinizi de dinlemeye çalışın. Neden böyle bir konuşma yapmış olabilir, arkadaş çevresi nasıl? kimlerle konuşuyor, bu konuşmalara teşvik eden durumlar nedir ? Sınırlarınızı net bir şekilde belirtip bu durumun kabul edilemez olduğunu kardeşinize açık bir şekilde söylemlisiniz. Korkutarak bir konuşma yapmaktan ziyade güvenini kazanıp gerçekten sizin kardeşiniz için endişelendiğinizi anlatmanız mühim. Ailenizde, kardeşiniz kiminle daha iyi anlaşıyorsa belki iletişimi o kurabilir ve siz ablalarının güvenini böylece hissedebilir. Ama genel olarak ailenizdeki bütün bireylerle bu konuda ortak sınırlı bir tutum sergilemeniz doğru olacaktır. Konu hakkında daha detaylı konuşmak isterseniz panelimden randevu oluşturabilirsiniz. İyi akşamlar diliyorum

Merhaba iyi aksamlar hocam. 2 oglum var küçük oglum konusamıyor epilepsi nöbetlerinden agır beyin yorgunlugu sebebi ile konusması yok. Rehabilitasyon gidiyor 1 yaşından beri ona biraz fazla ilgiyi berdik büyük oglum ilgisizlik asla yaşamadı ama aile içinde eşimle anlaimama durumlarından zamanında yaşadıgımı sıkıntılardan dolayı huyuna etkiledi şuan eşimle ev içinde cok dikkat ediyoruz ama oglum için ne yapıcagız bilmiyırum anaokuluna gidiyor cok öfke nöbetleri geçiriyor ögretmen değişikligi oldu oda etken oldu rehberlik ögretmenimiz oyunterapistini önerdi biz istedigini yapmamaya calısıyoruz kızmadan sabırla artık ama bian öfkenlenince gözü dönüyor bu süreci nasıl yapcıagız kardesi de var. Kardesi de konusmadıgı için saldırganlaşıyor sinirleniyor benimde kendim artık piskolojik olarak kaldıramıyorum cok yoruldum ama çocuklara yansıtmamak cok zor.


Uzmanın Yanıtı

Merhabalar, çok zorlu bir süreçten geçtiğinizin farkındayım. Çocuklarınızın ihtiyaçlarına göre bir planlama yapmak çok önemli. Öncelikle, küçük oğlunuzun rehabilitasyonuna devam etmeniz elzem. Konuşma yeteneği gelişene kadar, farklı yollarla iletişim kurabileceğiniz yöntemleri öğrenebilirsiniz. Örneğin, işaret dili veya görsel destekler kullanmak gibi. Çocuklar kendini ifade edemediğinde sinirlenirler, eğer kendini ifade edebilirse sakinleşecektir. Büyük oğlunuz için, eşinizle birlikte evde tutarlı bir disiplin yaklaşımı benimsemek önemli olacaktır. Olumlu davranışları ödüllendirmeye, olumsuz davranışları ise mantıklı sonuçlarla karşılamaya çalışın. Öfke nöbetleri yaşadığında, ona sakin bir şekilde yaklaşmaya çalışın ve ne kadar kızgın olursa olsun, lütfen onunla ilgili olumsuz bir davranışta bulunmamaya özen gösterin. Okuldaki davranışları için de öğretmeni ile birlikte çözüm bulabilirsiniz. Belki de oğlunuz için okulda sınıf içi kuralların ve disiplinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor olabilir. Konu hakkında daha detaylı görüşebiliriz. Dilerseniz panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Sosyal destek almamak uzun vadede size zarar verebilir. Kendinize iyi bakın. Sevgiler

Merhaba çocugum da dikkat eksikliği var ve dikkati dagınık derslerde dalıp gidiyor ne yapmalıyım


Uzmanın Yanıtı

Merhaba, çocuğunuzun dikkat eksikliği yaşamasının birçok sebebi olabilir. Örneğin uyku yetersizliği, yetersiz beslenme, stres, çevresel uyaranların çokluğu gibi nedenler dikkat eksikliği yaratabilir. Detaylı bir şekilde size yardımcı olmam için dilerseniz panelimden randevu oluşturabilirsiniz.

KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.