Hocam merhaba bazı şartlardan dolayı ve evde depremzede yakınlarımız var birde annesini kaybeden 6 yaşında bir yiğenimizle çok inatlaşıyor birbirlerine hırçınca davranıyor bazen birbirlerini itiyorlar ben ve eşim bu durumu görünce kızımızı kreşe yazdıralım dedim 5 ay süre ile kızım 18 nisanda 3 yaşına giricek.Kreş başladığında ilk üç gün iki saat daha sonra öğlen aldım sonra birkaç kere öğlen uykusuna kaldı.Okula sabah giderken uyuduğu için kaldırmak zor oluyor ve üstünü giydirmekte zorlanıyorum kendisine akşamdan soruyorum hangisini giymek istersin diye seçiyor ama sabah gel gör ki giymiyor benden akşamdan giydiriyorum doğrumu davranış?Okula giderken benden ayrılırken zorlanıyor gitmiycem şeklinde ama servise binince susuyor okulda mutlu idi sonra bir hafta hasta olunca okula göndermedik başa döndük şimdi daha zorlanıyorum okula gitmiycem diyerek zar zor aşağıya indiriyorum ben diyorum okula gitmek zorundasın orası senin okulun arkadaşların öğretmenin seni bekliyor oyunlar oynacaksın ben sen gelincede evde seni bekleyeceğim oyun oynayacağız diyorum bazen dinliyor bazen dinlemek istemiyor.Ağlayarak kreşe göndermek sizce doğrumu birde ben aslında biraz daha geç düşünüyordum ama evde çok huy değiştirdi ben ilgilenemiyorum ev kalabalık olduğundan en azından verimli vakit geçirmesini istiyorum bu konuda bana lütfen yardımcı olur musunuz gerekirse online görüşürüz o duruma kalırsa
DANIŞAN - 19/04/2023
Merhaba, çocuğunuzun kreşe gitmek istememesi normaldir. Bu yeni bir deneyim olduğu için çocuğunuzun alışması zaman alabilir. Kreşe gitmeden önce çocuğunuzu okula hazırlamak için bir rutin belirleyebilirsiniz.Kreşe gitmeye başladığında uykusuna ve kıyafet seçimine dikkat etmek doğru bir davranış. Bu durumda öncelikle çocuğunuzun neden sabahları giymek istemediğini anlamaya çalışabilirsiniz. Belki bazı kıyafetler kendi seçse bile rahatsız edici geliyordur ya da sabahları yavaş hareket etmek istiyor olabilir. Ayrıca, onunla okula gitmeden önce birlikte güzel vakit geçirebilirsiniz, belki kahvaltı yapabilir, birlikte oyun oynayabilirsiniz. Bu onu okula gitmek için motive edebilir. Bu sebepleri anladıktan sonra çözüm üretmeye çalışabilirsiniz. Okula ağlayarak gitmek konusunda da sabırlı olmanız gerekiyor. Çocuğunuzun okula gitmek istememesinin altında yatan sebepleri öğrenmeye çalışın ve ona göre çözüm üretin. Onunla konuşarak okulun önemini ve arkadaşlarıyla oyun oynama fırsatını anlatmaya çalışın. Konu hakkında daha detaylı sizlere destek olabilmem için panelimden randevu oluşturabilirsiniz.
Çocuk Gelişimci (Pedagog)
Soru
2 yıldır ayrı olduğu babasını yaklaşık 7 aydır görmeyen 10 yaşındaki oğluma babasının evleneceğini nasıl söyleyebilirim?
Babasına bu konuda güvenmiyorum ve doğru adım atacağına inanmıyorum.
DANIŞAN - 19/04/2023
Merhaba, oğlunuzun yaşına uygun bir şekilde açık ve net konuşmanız önemlidir. Konuşmanızda, babasının evleneceğini ve bu durumun nasıl hissettirebileceğini anlamasına yardımcı olmanız gerekiyor. Oğlunuza babasının hayatında başka bir kişiye yer vermek istediğini ve bunun normal bir durum olduğunu açıklayabilirsiniz. Oğlunuzun bu değişikliğe nasıl tepki verebileceğini öngörebilirsiniz. Belki üzülebilir veya korkabilir. Ona, bu değişikliğin hayatını nasıl etkileyebileceğini konuşabilirsiniz. Ayrıca, babasının evlilik kararından önce sizinle ve oğlunuzla konuşmadığı konusunda endişeleriniz varsa, babasıyla da açık bir şekilde konuşmanız önem taşımaktadır. En önemlisi, oğlunuzun hissettiklerine saygı göstermeniz ve onun yanında olmanız. Konu hakkında daha detaylı sizlere destek olabilmem için panelimden randevu oluşturabilirsiniz.
Çocuk Gelişimci (Pedagog)
Soru
Çocuğum 2 buçuk yaşında kendi kendine uyuyor zorla biraz aynı odada ama kendi yatağında yatıyor odalarımızı ayıramıyoruz biz olmadan yatıp uyumuyor onu bırakıp gitcekmişiz gibi korkusu var kalkınca hemen bizi arıyor özellikle beni ne yapmalıyım
DANIŞAN - 19/04/2023
Merhaba, Bu normal bir davranış, çünkü çocuklar güvende hissetmedikleri durumlarda annelerini veya babalarını ararlar. Bu nedenle, çocuğunuzun güvende hissetmesini ve rahatlamasını sağlayacak bazı şeyler deneyebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzun yatağına bir gece lambası koyabilir, yatağına sevdiği peluş oyuncaklardan koyabilirsiniz. Yatmadan önce, çocuğunuzun sevdiği kitapları okuyarak onunla birlikte bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Rutin oluşturmak, onun uyku zamanına hazırlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca, çocuğunuza onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyip sarılarak da güvende olduğunu hissettirebilirsiniz. Eğer çocuğunuzun gece korkuları devam ederse, konu hakkında daha detaylı sizlere destek olabilmem için panelimden online randevu oluşturabilirsiniz.
Dil ve Konuşma Terapisti
Soru
Merhaba 1.sınıfa giden oğlum var r harfini tam söyleyemiyor ona nasıl yardımcı olabilirim. Yazarken de bazı rakam ve harfleri tersten başlayarak yazıyor asla düzeltemedi bu durumu bilgi rica ederim
Teşekkürler
DANIŞAN - 18/04/2023
Merhaba, öncelikle önerim mutlaka bir dil ve konuşma terapistine başvurmanız yönünde olacak. 5 yaşında bütün sesleri kazanmasını bekleriz. Ayrıntılı bilgi ve değerlendirme için panelinden randevu oluşturabilirsiniz, sizlere destek olmak isterim. İyi günler dilerim.
Çocuk Psikoloğu/PDR
Soru
Cocugum 16 yaşında ver birine aşık olmuş ama fikir falan hep daginik 2 yil oncedeniymis simdi fark ediyoruz malesef cocugu unutmadini soyluya hala cocuk bildiyiniz depresyonda nasil unutura biliriz?
DANIŞAN - 18/04/2023
Merhabalar, ergenlik dönemi hormonların yoğun salınıyla birlikte ilk duygusallıkların da yaşandığı bir dönemdir. Ergen birey beğenilmek, beğenmek bunların görünmesini ister. İlk karşı cinse karşı duygular, arkadaşlıklar bu dönemde oluştuğunda yoğunluğu da fazla olabilir. Çocuğunuz da böyle bir durum yaşıyor olmalı. Duygularını, düşüncelerini dinlemenizi öneririm. Yorumsuz, yargısız anlamaya çalışmanız ve onun düşüncelerini fark etmeniz hem onun sizinle iletişimini iyileştirecek hem de sizin onun dünyasını anlamanıza yardımcı olacaktır. Şu anda duygusal olarak yoğun yaşadığı bir dönemden geçiyor olabilir. Depresyonda olup olmadığı konusuna dilerseniz bireysel randevu alıp görüşme sağlandıktan sonra değerlendirebiliriz. Dilerseniz panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Sevgiler:)
Psikolog
Soru
Eşim kardeşlerine ailesine karşı çok elibol ama bana gelince cimrilik yapıyor fakirim diyor ancak durumumuz iyi parasi varken bile bana yok diyor ama kardeslerine harciyor. Ben de beni sevmediğini hiçbir şey haketmedigimi onun parasını kendime harcamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Evalışverişini ve çocuğum için alışverişi gönül rahatlığıyla yapıyorum fakat kıyafet yada özel istek olarak kendime hiçbir şey almak istemiyorum. Eşimin narsist olduğundan da suphelendigim çok oldu ancak kendimi de sorunlu gibi görüyorum. Cinsellik icin benimle evlendiğini dusundugum icin zevk almamak adina elimden geleni yapiyorum hatta cogu zaman cinsellikten kaçıyorum. Eşime karşı nasıl davranmaliyim. Kendimi nasıl mutlu edebilirim.
DANIŞAN - 18/04/2023
Merhabalar, yaşadığınız durumu kısaca anlatmışsınız. Anladığıma göre bu durumu uzun bir süredir yaşıyorsunuz ve şu an artık hayatınıza, kendinize bir yön vermeye çalışıyorsunuz. Eminim ki bu durumu değiştirmek adına daha önce bir çok kez yol denediniz, konuştunuz, anlatmaya çalıştınız fakat bir şekilde hiçbir şeyin değişmediğini gördünüz ve bu süreçten daha da rahatsız olmaya başladınız. Çünkü umudunuz tükenmeye başladı. Bazen adım atmak yol katetmeyi sağlarken bazen de durmak, hiçbir şey yapmamak daha fazla yol katetmeyi sağlar. Dolayısıyla süreci daha iyi anlamlandırabilmek, yönlendirebilmek, size iyi gelen noktaları bulmak, ne istediğinizi netleştirmek, cinsel hayatınızda haz alabilmenizi sağlayabilmek adına sizlere destek olmak isterim. Panelimden randevu alabilirsiniz. Sevgiler..
Psikolog
Soru
Merhaba, yaklaşık 1 ay önce eşimin iş arkadaşına yazmış olduğu ve evliliğimiz boyunca bana söylemediği, hitap etmediği şekilde cümleler yazılı bir mesaj yakaladım ve eşim ile konuştuğumda arkadaşının deprem zede olduğu için farklı duygular hissetmeye başladığını ancak bu duyguların aşk olmadığını söyledi, o bayan ilke de görüştüm bana karşılık vermediğini söyledi, bende kendisine böyle bir durum olursa bana söylemesini istedim, eşim beden af diledi çocuğumuz olduğu için ve eşimi sevdiğim için affettim ancak 4 gün önce bana gelen bir videoda eşimin, arkadaşını markette yanağından öptüğünü arkadaşının da onu öptüğünü gördüm, eşim önceki olayda ve bu videoda sürekli onu ben zorladım o bana karşılık vermedi ben ısrar ediyorum gibi söylemlerde bulundu bu kez o bayan ile konuştum ve evli bir adamı nasıl öptüğünü sorduğumda kaçamak cevaplar aldım daha sonra da aileler araya girdi ve çocuğuma da hissettirmemek için çok uğraştık tabi o kargaşada birazda olsa anladı eşimde ağlayarak yine çok pişman olduğunu söyledi ailelerden benden özür diledi, çocuğumuz küçük, eşimde bu konuda destek alacağını, beni sevdiğini söylüyor ne yapmalıyım aşırı güven sorunu var düşüncelerime engel olamıyorum ve sürekli kafamda kuruyorum
DANIŞAN - 18/04/2023
Merhabalar, yaşadığınız süreçten kısaca bahsetmişsiniz ve son zamanlarda ailecek zorlayıcı durumla karşı karşıya kalmışsınız. Bu nedenle son cümlede olumsuz birçok düşüncelerden bahsetmişsiniz ve şu an verdiğiniz tepkiler aslında çok normal. Güvensiz olmanız, kafanızın karışık olması, yoğun düşüncelere dalmanız hatta zihninizde sürekli olumsuz senaryolar kurmanız gibi.. Bu kısır döngüden çıkmanız başlarda çok zor gibi gelmeye başlayacaktır fakat gerekli desteği aldığınızda bu döngüden çıktığınızı daha sağlıklı düşündüğünüzü hatta ne yapmak istediğinize karar verebildiğinizi göreceksiniz. Kendi kararınızı verdikten sonra eşinizle bir çift terapisine de başlamanız ilişkinize yön verecektir. Bu kararı alırken sizlere destek olmak için panelimden randevu alabilir. Size uygun terapi seanslarını başlatabiliriz. Sevgiler.
Çocuk Psikoloğu/PDR
Soru
Merhabalar 2,5 yaşında bir kız çocuğum var 1 hafta olmadı kekelemeye başladı bir iki gün bir kaç kelimeydi sonra konuşma esnasında ki kekeleme arttı. Kızım yaşıtlarına göre konuşmaya erken başladı derdini anlata biliyordu. Kendini hala ifade ediyor ama kekelemeye başladığından beri farkına varıyor ağzını kapatıyor ve anne sen söyle diyor ben müdahale etmiyorum ne yapmalıyım yardımcı olabilir misiniz lütfen
DANIŞAN - 17/04/2023
Merhabalar, bu durumu yaşamaya başladığınız dönemi detaylıca hatırlamaya çalışın. Kekemelik bazen yalnızca bir dil ve konuşma problemi olmayabilir. Kızınızın son zamanlarda kaygılandığı, korktuğu, onu strese sokabilecek durumlar söz konusu oldu mu? Kekelediği zaman dilimlerine dikkat etmeye çalışın. Her konuşmasında mı bu sorun var yoksa ara ara mı ortaya çıkıyor? Öncelikle evde dikkatlice gözlemleyin. Hangi zamanlarda, ne sıklıkta bu sorun meydana geliyor? Fark ettiğinizde ve kızınız sizden destek istediğinde onun söylemeye çalıştığı kelimeyi siz söylemeyin, 'tekrar eder misini?' şeklinde sabırla, kızmadan ve yargılamadan yaklaşın. Eğer kaygılandığı durumlar olabileceğini düşünüyorsanız bu durumları ortadan kaldırın. Ayrıca bir dil ve konuşma terapistinden de destek almayı ihmal etmeyin. Bazen bu tür durumlar geçici olup, ani korkulara bağlı olabilirken bazen ise dil gelişiminden kaynaklanan problemler olarak meydana gelebilir ve ihmal edilirse kalıcı olabilir. Bu nedenle fazla vakit kaybetmeden bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederim. Sevgiler.
Çocuk Psikoloğu/PDR
Soru
Merhaba çocuğum 33 aylik bu hafta ilk kez korku yaşamaya başladı. Budanmış ağaçlardan korkuyor anladığımız kadarıyla gece yer yer uyanmasına dışarı çıktığımızda budanan ağacın olduğu yerde yürümeyip kucakta olmak için ağlıyor. Nasil davranmalıyım? Hatta başka ile gittiğimizde ill defa eve gidelim diye ağladı. Normalde hiç korkuları olmayan anne babayı hiç aramayan bir çocuk.
DANIŞAN - 17/04/2023
Merhabalar.. İlk önce korku kelimesinin anlamını ne kadar biliyor? Hangi durumlarda korku duygusu ile baş başa kaldı ? Dışarı en son kiminle ve ne zaman çıktı ? Bu ve daha birçok sorunun cevabı çocuğumuzda geçici duygu durumları oluşturmuş olabilir. Konunun ne olduğu ile ilgili daha ayrıntılı bir şekilde sizinle görüşmek ve size yardımcı olmak isterim. Dilerseniz panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Sevgiler..
Çocuk Psikoloğu/PDR
Soru
Merhaba 33 aylik oğlumda ilk defa bu hafta korku duygusu ortaya çıktı. Budanmis ağaçtan korkuyor anladığım kadarıyla sokağa kucakta gidip kafasını çeviriyor görmemek için sokağa girdiğimiz an kaygıları artıyor. Hatta ilk defa sehir dışında iken evimize gidelim dedi gece de korkusundan yer yer uyanmaya başladı. Nasil davranmaliyiz ? Normalde çok korkusuz asla anne ve babayı aramazdi
DANIŞAN - 17/04/2023
Merhabalar.. İlk önce korku kelimesinin anlamını ne kadar biliyor? Hangi durumlarda korku duygusu ile baş başa kaldı ? Dışarı en son kiminle ve ne zaman çıktı ? Bu ve daha birçok sorunun cevabı çocuğumuzda geçici duygu durumları oluşturmuş olabilir. Konunun ne olduğu ile ilgili daha ayrıntılı bir şekilde sizinle görüşmek ve size yardımcı olmak isterim. Dilerseniz panelimden randevu oluşturabilirsiniz. Sevgiler..
Çocuk Gelişimci (Pedagog)
Soru
Merhabalar 4 yaşında oğlum aşırı saldırgan küfür el hareketi şiddet telefonu tableti kisitladigim anda daha cok hircinlasiyor bize karsi olan bu tutumu cevremizdekilere de devam ediyor ve sosyalleşmek adina hep geri duruyoruz etkinlik yapmak istemiyor abisi ile kuma gibi abisi nekadar iyi davraniyorsa o daha cok hiddetleniyor haliyle bizde bu durumda ses yukseltip siddete basvurabiliyoruz ne yapmaliyiz
DANIŞAN - 17/04/2023
Merhaba, bu davranışların nedenleri çeşitli olabilir ve sebep olan nedenleri belirlemeye çalışmak önemlidir. Davranışlarının altında yatan bir takım duygusal ve sosyal sorunlar olabilir. Çocuğunuzun dikkat çekmesinin bir yolu da bu davranışlar olabilir. Çocuğunuzun davranışlarını ele almak ve çözmek için öncelikle sakin bir şekilde ve yargılamadan anlamaya çalışmak önemlidir. Çocuğunuzun neden böyle davrandığı hakkında konuşabilirsiniz. Duygularını ifade etmesine ve kendisini ifade etmesine izin verin. Ayrıca, çocuğunuzun davranışlarını sınırlamak ve yönlendirmek de önemlidir. Örneğin, saldırganlık sergilediğinde ona alternatif davranışlar öğretebilirsiniz. Son olarak, bu tür durumlarda, ebeveynler olarak sabırlı ve anlayışlı olmak, çocuğunuzun duygusal ve sosyal gelişimini destekleyecektir. Konu hakkında daha detaylı sizlere destek olabilmem için panelimden online randevu oluşturabilirsiniz.
Çocuk Psikoloğu/PDR
Soru
Merhaba, kızım 2,5 yaşında ve bir süredir evde hayali bir abiden korkuyor. Oda değiştirirken “abi var, korktum” diye ağlamaya başlıyor. Bazen koltukta oturuyor diye bağırıyor ve oyuncaklarını koltuktan uzaklaştırıyor. Sizce sebebi ve çözümü ne olabilir?
DANIŞAN - 16/04/2023
Merhaba, çocuklar zaman zaman bu tür korkular geliştirebilirler. İzlediği bir videodan, ev içerisinde konuşulan bir konudan etkilenmiş olabilir. Çocuğunuzdan böyle zamanlarda 'hadi gel abiyi buraya çizelim' diyip bir kağıda korktuğu nesneyi çizmesini isteyebilirsiniz. 'Abi kim?Nasıl biri?Ne renk kıyafeti var?Neye benziyor? ' gibi sorularla biraz somutlaştırmaya çalışın. Aynı zamanda abi diyerek korktuğu şeyi biraz komikleştirerek, gülünç bir isim takarak çocuğun onunla aslında baş edebileceğini anlatmaya çalışın. Bu tür korkular genellikle geçici olarak karşımıza çıkar. Çocuklar duyduğu ya da ona söylenen şeylerden etkilenerek böyle korkular geliştirebilir. Çocuğunuzun bu korkusu karşısında sizin sakin kalmanız ve 'korkacak bir durum yok sen bununla baş edebilirsin' mesajını vermek çocuk için çok kıymetlidir. Sevgiler.
Uzmana Soru Sor
Ücretsiz merak ettiğin soruları sor,uzmanlar tarafından dakikalar içinde cevaplansın.