kidologlogo

Yenidoğan Beslenmesi Nasıl Olur?

Bir bebek doğduğu zaman en iyi yapabildiği performans emme içgüdüsüdür. Yenidoğan beslenmesi  için iki saat aralıklar ile sürekli emmesi gerekir.  Bu durumu farkında olmadan yapar. Yaşamsal faaliyetlerinin devam edebilmesi çok önemlidir. Bebekler yeni doğduklarında doyma ve acıkma hissiyatlarına tamamen ulaşamazlar. Yani tam anlamı ile hissedemezler.

Bu nedenle bebeğin sürekli şeker miktarı takip edilmelidir. Şekeri düşüp uzun saatler boyunca uyumasına müsaade edilmemesi gerekiyor. Bebek acıktığı zaman ağlayarak kendisini belli edecektir. Özellikle memeden sütun gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Eğer ki süt gelmiyor ise süt sağma makinesinden destek alınabilir. Makine sayesinde süt memeden çocuğa içirilir. Mama kaşığından  destek alınarak çocuğun açlığı yatışır. Yeni doğmuş  bebeğin sağlığı için önemlidir.

İlginizi çekebilir: Bebek Ek Gıda Başlangıcı Ve Devam Beslenmesi Nasıl Olmalıdır? 

Yenidoğan Beslenmesinde Bebeğin Uyku Dengesinin Süt İle İlişkisi 

Yenidoğan bebeğin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus çocuğun uyuma düzenidir.  Eğer ki bir saat aralıklarla sıklıkla uyanıyorsa bu aç kaldığının göstergesidir. Bunun için hemen bir doktordan destek alınabilir.   Bebek gün içerisinde ne kadar çok emerse annenin sütü o kadar çok artar. Çünkü annede biyolojik olarak  prolaktin    hormonu vardır. 

Eğer ki annenin sütü çok az geliyorsa hekim aracılığı ile mama takviyesi yapılabilir.  Yenidoğan bebeğin haftalık kilo ölçümü yapılır Eğer ki doğduğu kilodan daha az bir kiloya sahipse acil bir şekilde mama takviyesi yapılabilir Bunun sebebi çocuğun her geçen gün kilo kaybına uğramasıdır. Yenidoğan beslenmesi ihmal edilmeyecek bir konudur. 

İlginizi çekebilir: Yenidoğan Bakımında Bilmeniz Gerekenler

Anne Sütünün Faydası 

Sütun içerisinde çocuğun beslenmesini destekleyecek antikorlar bulunuyor. Bebek anneden aldığı süt sayesinde bütün gün tok kalabilir. Mucizevi bir besin olan süt, annenin sebze türü besinleri tüketmesi ile miktarı artabilir. İnek sütü bebeğin dışkılamasına engel olur. Anne sütü bebeğin rahatlık ile tuvaletini yapabilmesini sağlar.Bebek alerjiyi bedenine enfekte edemez. Çünkü anneden gelen süt tamamen doğaldır. 

Yenidoğan beslenmesi sırasında bebeğin anneden aldığı sütte  yaklaşık olarak %87 oranı sudur. Bu nedenle bebeğe ek olarak su verilmesine gerek yoktur. Bebek anneden aldığı sütten bu ihtiyacını kolay bir şekilde karşılayacaktır. Annenin Fe'nin yani demirin emilim oranı daha hızlıdır. Bebeklerin sindirim sistemleri aktif olarak sütü sindirir ve boşaltım sistemine aktarır.

İlginizi çekebilir: Online Seans Kolaylığı, Online Terapi

Annenin Beslenme Konusunda Dikkat Etmesi Gerekenler 

Yenidoğan beslenmesi için özellikle annenin dikkat etmesi gereken hususlar rol oynuyor.

Anne sağlıklı vitamin ve mineral ihtiyaçlarını mutlaka karşılamalıdır. Çünkü annenin sağlıksız olması sütteki kalitenin azalmasına neden olur. Aynı şekilde düzenli uyumak ve spor yapmak gerekiyor. Çünkü uyku süresi vücutta salgılanan oksitosin hormonunu devreye sokuyor.

Anne kendisini zinde hissettiğinde bebeği ile daha iyi bir meme ilişkisi kurabilir. Spor yapmak vücut sisteminin daha işlevsel olmasına destek olur. Beden aktiftir ve yorulmaz. Bu nedenle anne kendisini pozitif hissettiği için sütü daha çok artar. Anne kendisini mutsuz hissederse vücuttaki oksitosin hormonu salgılamaz. Annenin bu süreçte psikolojik durumunun da dengede kalması gerekiyor.

 

265632

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.