kidologlogo

Yenidoğan Bakımında Bilmeniz Gerekenler

Hastalıktan korunma ve alınması gereken önlemler bulunuyor. Göz koruması; Yenidoğan bakımı bebeğin gözlerini enfeksiyondan korumak için göz damlası uygulanır. K vitamini aşısı; Normal kan pıhtılaşması ve kanamayı durdurmak için K vitamini gereklidir. Yenidoğanlarda ilk birkaç hafta düşük K vitamini seviyeleri vardır. Bu nedenle K vitamini aşısı yapılır. 

Hepatit B, karaciğeri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Çocukları bu virüsten korumak için yapılmıştır. Tarama testi; Çocuk hastaneden ayrılmadan önce kan alınıyor ve Sağlık Müdürlüğü tarafından incelenmek üzere özel bir laboratuara gönderiliyor. Yenidoğan taraması adı verilen bu test önemlidir. Bu testlerde; Fenilketanüri, konjenital (doğuştan) hipotiroidi, biotinidaz eksikliği ve kistik fibrozisin erken tanı ve tedavisi için yapılır.

İşitme testi; Bebek taburcu edilmeden önce işitme testi yapılabilir. Ağrılı değildir, kısa bir işlemdir. Bebek uyurken yapılır.

Hamilelikte Beslenme



Yenidoğan Bebeğin Banyosu Nasıl Olmalıdır? 

Bebeği göbek bağı düşene kadar temizleyebilirsiniz. Göbek kordonu ilk iki hafta içinde düşecektir. Göbek bağı düştükten bir gün sonra banyo yapabilirsiniz.

Banyo suyu 36 37 °C, ortam sıcaklığı 24 26 °C olmalıdır. Banyo suyunun doğru sıcaklıkta olduğunu dirseğinizi veya bileğinizin içini suya batırarak anlayabilirsiniz. Bebekler yıkanmayı sever. Sıcak mevsimlerde gün aşırı yıkanabilir. Bebeğinizi yıkarken hipoalerjenik ürünler kullanın.



Bebeğin Altını Değiştirme

Yenidoğan bakımı için altını değiştirmeden önce tüm malzemeler hazırlanmalı, mümkünse oda sıcaklığı birkaç derece yükseltilmeli ve işlem kısa sürede tamamlanmalıdır. Bebeğinizin altını değiştirmeden önce ellerinizi yıkayın. Yenidoğan bakımı poposunu suyla temizleyin. Yıkayamıyorsanız, alkolsüz su mendilleri kullanabilirsiniz, asla alkol içeren ıslak mendil kullanmayın. 



Yenidoğan Bebeğin Nasıl Gaz Çıkarılır? 

Bebeğinizi besledikten sonra uygun yöntemlerle geğirmesini sağlamalısınız. Dik oturun ve bebeği bir elinizle arkadan tutun ve çenesini omzuna dayayın. Diğer elinizle sırtını okşayın. Bunu yaparken aynı anda sallanan sandalyeye oturup hafifçe sallamak gazdan kurtulmasına yardımcı olacaktır. 

Bebeklik ve Erken Çocukluk Döneminde Gelişimsel Değerlendirmenin Önemi



Emzik Kullanımı Tavsiye Edilir Mi?

Emzik kullanımı ilk aylarda başlanırsa hem anne sütü alım süresini hem de toplam emzirme süresini kısaltır. Emzik kullanmak çocuklukta bulaşıcı hastalık riskini artırır. Bir yılı aşkın süredir emzik kullanımının kulak enfeksiyonlarının sıklığını artırdığı, diş ve çene yapısında bozulmalara neden olduğu belirlendi. Emzik kullanmanın faydası ancak sınırlı durumlarda bulunmuştur; Bu nedenle doktorunuz önermedikçe emzik kullanmayınız. Ayrıca emzik kullanan bebeklerin bir yaşına geldiklerinde emzik kullanımı bıraktırılmalıdır.



Kundaklama Mümkün Mü?

Bebeklerin kalça eklemine bez işlemi ile verilen pozisyon kalça çıkığı riskini artırmaktadır. Isıyı kontrol altına almak ve uyku süresini artırmak için kundak yapmak istiyorsanız, battaniyeyi kalça ve dizlerin bükülmesine ve bebeğin ayaklarının serbestçe hareket etmesine izin verecek şekilde gevşek bir şekilde sarmalısınız.



Yenidoğan Bebeğin Göz Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bakımı yapılırken gözleri özel bir bakıma ihtiyaç duymaz. Gözlerinizde leke varsa soğuk kaynamış su ve temiz bir bezle temizleyebilirsiniz. Aşırı çapak veya salgı varsa bebeği doktora götürmelisiniz. 



Yeni Doğmuş Bir Bebeğin Göbeğine Nasıl Bakılır?

Göbek bağı genellikle 7-14 gün içinde düşer. Bebek bezini göbek bağına bağlamayın ve kuru tutun, doktorunuz tarafından belirtilmedikçe başka bir şey uygulamanıza gerek yoktur. 

Bu süre zarfında bebek karnı ıslatmadan yıkanabilir. Ancak göbeği ıslatmadan banyo yapmak zor olabileceğinden, en güvenli yol bebeği göbek deliği düşene kadar temizlemektir.

 

302305

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.