kidologlogo

Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bakımı

Yeni doğan bebeklerde göbek bakımı son derece önemlidir. Bebeklerin sağlıklı gelişmeleri için annelere bu anlamda büyük görevler düşüyor. Yeni doğan bebeklerde kordon bölgesinin hijyenine çok dikkat etmek gerekiyor. Bebeğin göbek kısmının oldukça temiz tutulması gerekiyor.

Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde göbek kordon kısmına ve göbek etrafına bakım yapmak gerekiyor. Bu bakım pamuk ve anason veya alkol ile yapılabiliyor. Bu bölgenin idrar veya bebek kakası ile karışmış olması mümkündür. Bu durumu yok etmek için ıslak mendil ile bu alanın silinmesi yeterli olacaktır. 

İlginizi çekebilir: Yeni Doğan Bebeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?



Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bir bebekte kordon bağı yeni kesilmiş olduğundan göbek deliği ilk etapta dışarıda olur. Bu durumda bazı anneler göbek bakımı yapma konusunda sıkıntı yaşayabilir. Bebeklerini incitme ve onlara zarar verme endişesi taşıyan annelerin bu endişesi zaman zaman doğrudur. Ancak göbeğin temiz tutulmaması bebeğin göbeğinin geç şekillenmesine ve gelişmesine de sebep olacaktır. Bu nedenle göbek bakımına önem vermek gerekir.



Yeni Doğan Bebeğin Göbek Bağı Kuru Tutulmalı

Yeni doğan bebeklerin göbek bağının düşmesi 2 haftalık bir sürece sahiptir. Bu dönemde bebeklerin göbek bakımı konusunda sorun yaşamamak için bebeğin bezinin göbeği kapatmaması gerekir. Göbek bağının kuruması, zamanla sertleşmesini ve kendiliğinden düşmesini sağlayacaktır. Göbek bakımı yapılırken bu duruma da özen gösterilmesi şarttır.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?



Yeni Doğan Bebeğin Göbek Bağı Temiz Tutulmalı

Bebeklerin göbek bağlarının kolay düşmesi için göbek bağının ve etrafının temiz tutulması gerekir. Bu alan temiz bir bez veya ıslak mendil ile silinmelidir. Göbek bağı etrafının ve iç kısmının iltihap kapmaması için steriliteye özen gösterilmelidir. 



Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bakımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğan bebeklerde göbek bakımı son derece önemlidir. Göbek bağı düşmeyen bir bebeğin henüz gelişmediği anlamına geliyor. Bu nedenle göbek bağının kısa sürede düşmesi gerekiyor. Ancak göbek bağının düşmesi için iki haftalık bir dönemin geçmesi gerekiyor.

Bu dönem sırasında göbeğin temiz ve kuru tutulması göbek bağının sorunsuz bir şekilde düşmesini sağlıyor. Göbek bağının kendi kendine düşmesi gerekir. Göbek bağını çekmek ve koparmaya çalışmak bu dönemde yapılacak olan en yanlış davranıştır. Göbek bağının bakımının yapılmaması göbek iç kısmının iltihap kapması gibi sorunlu durumlu sebep olabilir. 



Göbek Bağı Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğan bebeklerde, göbek bağı ve iç taban kısmından irin gelmesi, bu bölgenin kötü kokması, göbek bağı etrafında kızarıklık ve şişlik (ödemli) olması durumu sıkıntılı durumları ortaya çıkarır. Bu nedenle bebeklerin göbek fıtığı gibi durunlar yaşaması da olasıdır.

Göbek bakımı konusunun ihmal edilmesi durumu ve temizliğine önem vermemek yeni doğan bebeklerde sterilite eksikliğine sebep olacaktır. Göbek bağından ve iç kısmından kan ve irin gelmesi gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız en doğru seçimdir. 

Uzman Kidolog'lardan Randevu Almak İçin Çocuk Gelişimci/Çocuk Gelişim Uzmanı

488417

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.