kidologlogo

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromunda; kendinizi bazen tamamen hayata küsmüş gibi hissedersiniz.

Hiç bir şey yapmak istemez, hiç bir şey yiyemezsiniz. Kariyerinizden, aile üyelerinden, arkadaşlarınızdan, iş hayatındaki performansınızdan uzaklaşır ve içinizdeki yaşam enerjisi sömürülmüş gibi hissedersiniz. Tüm dengeniz şaşar ve yaşam enerjiniz eskisi gibi olmaz zihinsel ve fiziksel bir çöküntü yaşarsınız. İste bu tam olarak tükenmişlik sendromu olarak adlandırılır. Bazen de bu tükenmişliği anlayamazsınız bu sendromu yaşarsınız fakat ne yaşadığınızı bilemezsiniz.



Tükenmişlik Sendromu Nedir? 

1970'lerde psikolog Herbert Freudenberger tarafından keşfedilen bu hastalık ciddi bir fiziksel ve zihinsel çöküntü yaşamaya yol açan şiddetli bir üzüntü ya da stres durumunda ortaya çıkar. Sıradan hissettiğiniz yorgunluktan çok daha fazlasıdır. Günlük rutininizi yerine getirmenize engel olur. Sürekli uyuma ve uzanma isteği hissedersiniz. Bu sendroma yakalanan kişinin çoğunlukla hissettiği şey bu hayatla bir bağının kalmamış olduğunu düşünür. İnsanları O kadar kötü etkiler ki sabah yataktan çıkmaktan dahi korkarlar. Hayata karamsar bir bakış açısıyla bakıyorlar. Ve sürekli bir umutsuzluk içindedirler. 

İlginizi çekebilir: Psikolog Nedir, Ne İş Yapar?



Kimler Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor?

Sürekli yoğun bir şekilde çalışan kendisine sosyal alan bırakmayan, kendi sağlığına iyi gelmeyen işlerde çalışıp yüksek strese maruz kalanlar bu sendroma yakalanabiliyor. Kariyer sorunu yaşayanlar, yeni anne olanlar, hasta olan biriyle ilgilenenler, ekonomik sıkıntılar çekenler, evini, işini veya hayatında ki önemli bir insanı kaybeden insanlar bu tükenmişlik sendromuna yakalanabiliyor.

Doğal felaketlerin yakıcı ve yıkımı sonrasında evin halini görmek, oluşan hasarları hesap etmek strese yol açar sağlıkçılar bu sendroma çok sık yakalanabiliyor. Pandemi süreci yoğun ve sıkıcı geçti bir çok kişi işsiz kaldı bu işsizlikle beraber parasızlık ve evi idare edememe geçindirememe gibi sorunlar ortaya çıktı buda beraberinde stres üzgünlük, mutsuzluk getirir. Doğal olarak bu tükenmişlik sendromuna yakalanan birçok insan oldu. Ve atlatması uzun sürdü. Peki, bu hastalığın sizde olup olmadığını nasıl anlarsınız. Belirtileri nelerdir?

İlginizi çekebilir: Ağır Depresyon Belirtileri Nelerdir?



Tükenmişlik Sendromu Belirtileri:

Bitkinlik: sürekli olarak fiziksel ve duygusal olarak kendinizi tükenmiş hissedebilirsiniz. Fiziksel belirtilerinden bir kaçı baş ağrısı karın ağrısı, iştahsızlık ve uyku düzeninde bozukluklar olması bu hastalığın başlıca belirtileridir.

Bu hastalığa yakalananlar kendilerini bunalmış hisseder ve sosyalleşmeyi ve ailesi, arkadaşları ile olan bağları yavaş yavaş kopar araya soğukluk girer. 

Tükenmişlik yaşayan insanlar bulundukları ortamlardan kaçıp kurtulmak isterler tek başına tatile çıkmak onlara çok cazip gelir. Aşırı bir şekilde bu sendromu yaşayanlar duygusal boşluğa girer ve alkole sararlar. Ya da aşırı yemek tüketimi girişiminde bulunurlar. 

Bu hastalığa yakalanan insanlar diğer insanlarla aralarına soğukluk girer ve olur olmaz yerlerde öfke patlamaları yaşayıp bunları kontrol altına alamazlar. Bu hastalık beraberinde başka hastalıklar da getirir örneğin bağışıklık sistemi çöker. Grip ve soğuk algınlığı olur.

 

433555

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.