kidologlogo

Travmatik Ne Demek?

Travmatik ne demektir, diye soranlara kişinin kaygılı, korkulu ve çaresiz hissettiren bir olay yaşaması demektir. Ayrıca, kişinin hayatını, zihinsel ve fiziksel bütünlüğünü tehlikeye atmalıdır. Etkinlikler her zaman sizin için uygun değildir. Travmatik ne demektir,  yaşanan olumsuz olayların kişinin yakın çevresinin yaşadığı veya yalnızca tanık olduğu olaylar da olabilir. En yaygın travmatik olaylar arasında savaşlar, doğal afetler (deprem, sel vb.), kazalar, cinsel veya fiziksel istismar, ani ölüm ve ciddi hastalık yer alır.

Görüldüğü gibi travmatik olaylar, doğal afetler ve beklenmedik olaylar insan eli ile meydana gelebilmektedir. Ayrıca travmatik olayların sistematik olarak birden çok kez tekrarlandığı durumlar olabilir. Örnekler arasında çocuk istismarı ve askerlik deneyimi sayılabilir. Böyle bir durum, bir kişi üzerinde uzun vadeli olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Travmatik Olayların İnsanlar Üzerindeki Etkileri

Travmatik olaylar herkeste aynı etkiyi yaratamaz. Bir kişinin bir olaydan ne ölçüde etkilendiği, büyük ölçüde önceki deneyimlere, algılara ve inançlara bağlıdır. Örneğin raftinge giden biri olayı eğlenceli bulabilirken, diğerleri bu durumu aşırı korku ve endişe ile varlığını tehdit eden bir olay olarak görebilir. Bu nedenle travmaya olaylar açısından değil, insanlar üzerindeki etkisi açısından bakmak daha doğru olur.

Travma Zeminleri ve Tepkiler

Travmatik ne demektir, bir kişi gerçek bir tehdide maruz kaldığını veya tanık olduğunu hissediyorsa aşırı korku ve çaresizlik yaşıyorsa bu durum o kişi için travmatik bir deneyim olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle etkinlikte; yaşam tehdidi algılama. Vücut bütünlüğüne yönelik tehditlerin tespiti. Aile tehdidi algılama. İnanç sistemimiz tehdit edildiğinde, olay o kişi için travmatik bir deneyimdir.

Bu gibi durumlarda kişiler genellikle yetkiyi kötüye kullanma, güven ihlali, hapis, çaresizlik, acı, kafa karışıklığı ve/veya kayıp yaşarlar. Bu geniş tanım, hem tek seferlik olayları (kazalar, doğal afetler, suçlar, operasyonlar, ölümler vb.) hem de tekrar eden, tekrar eden olayları (çocuk istismarı, çocuk istismarı, savaş, şiddet vb.) içerir.

Unutulmamalıdır ki bir olayın travmatik olup olmadığı kararı, olaya maruz kalan kişilere bağlıdır. Travmatik ne demek, bir araba kazası geçiren iki kişiden biri, bu hayatta fiziksel bütünlüklerine yönelik tehdidi kabul etmezse, bu olay onlar için travmatiktir. Aynı kazayı yaşayan ikinci bir kişi bu olayı hayati tehlike oluşturan bir afet olarak görürse, kaza o kişi için travmatik bir olay haline gelir. Psikolojik travma, olay içinde olan yani yaşayan bir kişinin algılarına yönelik değerlendirilmelere göre tanımlanmaktadır.

Travma Sonrası Görülen Sorunlar

İnsanlar hayatları boyunca pek çok sorunla karşılaşabilir ve bunu için travma yaşayabilir. Travmalar geçer ama sonrasında bazı sorunlar devam etmeye başlar.  Bunlar travma sonrası stres bozukluğu adı verilen davranışlardır. Mesela; düzensiz uykular, kâbus görmeler, eskiden yaşanmış olayların konuşulmasından duyulan rahatsızlıklar gibi pek çok şey travma sonrası insanlarda görülebilen duygu bozukluklarıdır.

 

 

574469

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.