kidologlogo

Travmalar Kaça Ayrılır?

İnsanlar hayatlarının her döneminde pozitif olaylarla karşılaşmadıkları gibi travmaya sebep olabilecek olaylarla da karşılaşırlar. Peki yaşanılan bu travmalar kaça ayrılır ve ne gibi olaylar travma yaratır konuları bazı bilim adamları tarafından

Travmalar genel olarak iki ana gruba ayrılır. Büyük travmalar herkes tarafından travma olarak algılanabilecek olaylardır. Örneğin terör, deprem, sel, savaş gibi olaylar herkese travma yaratabilir. Herkesin travma olarak düşünmediği küçük travmalar ise kişileri kimsenin tahmin etmediği kadar derinden sarsabilir niteliktedir.

Travmaların Sebepleri

Örneğin ebeveyn kavgaları, okulda dışlanma, eleştirilme gibi olaylar kişiye özeldir. Travmalar kaça ayrılır sorusuna dönecek olursak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Doğrudan yaşanılan ve herkesçe travma olduğu kabul edilen olaylar ağır travmatik olaylardır ve bunlar çoğunlukla fiziksel bütünlüğe yönelik travmalardır. Savaş ortamında kalınması, herhangi bir terör saldırısına maruz kalmak, bazı öldürücü aletler ile yaralanma gibi durumlardan meydana gelebilir.
  • Yaşanan kötü doğal afetler bunlar deprem sel veya tsunami felaketi de olabilir. Ayrıca bazı işkencelere maruz kalınması bazı taşıtlarla yapılan kazalar bunlar travmalara neden olan örneklerdir.

Dolaylı Travma Nedir?

Direkt olarak maruz kalınmayan ancak travma etkisi yaratabilen olaylar travmalar kaça ayrılır sorusuna cevabın ikinci grubudur. Bu tarz travmalara dolaylı yollarla kişiye ulaşan travmalar da denir ve örnek olarak çok örseleyici bir olayı öğrenmiş olmak, haberini almak ya da görmek verilebilir. Ayrıca  bir doğal felaketin ya da bombalama olayının yarattığı facianın görüntülerine şahit olunması ve kişinin sevdiği bir yakınının aniden vefat haberini alması, bu tarz travmatik bir olay olabilir.

Herkesin Travma Olarak Görmediği Sorunlar Nelerdir?

  • Direkt olarak maruz kalınan ama herkesçe travmatik olarak nitelendirmeyen olaylar ise çok çeşitli yorumlamalar sonucunda herkes tarafından örseleyici olarak kabul edilmeyen ama sonuçları sebebiyle travmatik olabilen olaylardır. Bu tarz travmalara akran zorbalığı, eşler arasında yaşanan tartaklamalar, itip kakmalar gibi olaylar örnek verilebilir.
  • Aslında basit görülen ama daha çocukluk yaşlarında yaşanmış bile olsa kişilerin yaşadığı hayal kırıklıkları ile veya herhangi bir zorlanmalar bunların hepsi travmalara örnek olabilir.
  •  Ayrıca başarısızlıklar, dışlanmışlıklar, mobbing, açlık, göç, taşınma gibi günlük hayatta yaşanabilecek ve sıradanmış gibi görülebilen olaylar, hakaret, aşırı eleştirilme, aşağılanma, küçük düşürülme, iş kaybı, ayrılık ya da boşanmalar, travma yaratabilir.
  • Toplumsal travmalara örnek olarak kişinin ayrımcılığa maruz kalınması, dışlanma, damgalanma gibi toplumsal olaylar örnek verilebilir. Toplumsal travmalar travmalar kaça ayrılır sorusunun son maddesidir ve Irk, din, dil, inanç, siyasî ve ideolojik düşünce gibi toplumsal unsurlar toplumsal travmaya sebep olabilmektedir. Hasta bireylere yanlış yaklaşımlar gösterilerek travmalara ve ruhsal sorunlara sebep olunabilir.
  • Örnek olarak şizofreni hastaları damgalama sebebiyle kendilerini çaresiz ve aciz hissedebilirler. Bunun sonucunda da Şizofreni sonrası depresyon ya da travma sonrası stres bozukluğu adı verilen durum gelişebilir.

 

631313

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.