kidologlogo

Takıntı Hastalığı, Obsesif Kompulsif Bozukluğu

Takıntı hastalığı, obsesif kompulsif bozukluk olarakta adlandırılır. Obsesif, takıntılı düşüncelerin, fikirlerin, kişilerin günlük yaşantısını kısıtlayacak ve etkileyecek bir hale gelmesidir. Bu düşünceler zihnin içinde, sürekli kendini yineler. Obsesif kompulsif bozukluk yaşayan kişiler, bu düşüncelere engel olamaz. Zaman içinde bu durum anksiyeteye dönüşür.

Bunu yaşayan kişilerde, aynı düşünceler, stres ve gerginlik oluşturur. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler, takıntı haline getirdikleri düşüncelerinin mantıklı olmadığının farkında olabilirler. Fakat buna rağmen takıntı yapmakta, kendilerini durduramazlar. Bu rahatsızlık, küçük ya da büyük her yaşta görülebilir. Genelde kadınlarda daha sık oranda görülür. 



Obsesif Kompulsif Belirtileri

Obsesif kompulsif bozukluğunun belirtileri, ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Yaşanılan toplumun kültürel durumuna göre değişik belirtiler olabilir. Fakat hem ülkemizde hem de tüm dünyada, benzer olan belli başlı belirtiler vardır. 

İlginizi çekebilir: Psikolog Nedir, Ne İş Yapar?



En Çok Görülen Obsesyon Belirtileri 

Pislik ya da mikrop bulaşmasından korkma, birine zarar vermekten ve hata yapmaktan korkma bazı belirgin obsesyon belirtileridir. Bunların dışında dış ortamlarda rezil olmaktan korkma korkuları vardır. Sürekli her şeyin simetrik ve kusursuz olmasına ihtiyaç duyarlar. Genel olarak kişilere şüphe ile yaklaşırlar. Sürekli bir güven ihtiyacı hissederler. 

İlginizi çekebilir: Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?



Yaygın Kompülsiyon Belirtileri 

Sürekli olarak el yıkama, sık sık yıkanma ihtiyacı hissetme ciddi bir belirtidir. Yemek yerken ya da ev düzenlerken her şeyi sırayla ve fazlasıyla kusursuz yapma ihtiyacı duyulur. Ütü, Ocak gibi ev eşyalarını sık sık kontrol etme alışkanlığı vardır. Bazen ev işi yaparken yüksek sesle sayı sayma durumu görülür. Fazla değeri olmayan eşyaları toplayıp, saklama ihtiyacı hissetme de bir belirtidir. 

Tüm bunlar günlük hayatta pek çok kişinin yaptığı alışkanlıklar olabilir. Fakat bu belirtiler, günlük hayatı kısıtlayacak şekilde, akıldan çıkmayacak boyutta, yoğun bir hal aldıysa belirti olarak kabul edilir. 

İlginizi çekebilir: Anksiyete Bozukluğu Nedir?



Obsesif Kompulsif Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir 

Net olarak bir nedeni olmasa da, bazı durumlarla ilişkili olabileceği düşünülür. Genetik nedenler olabilir. Ailede başka kişilerde varsa, bu şekilde geçmiş olabilir. Beyinde bulunan, serotonin hormonunun işlevsel bozukluk göstermesi OKB'nin nedenleri arasında düşünülür. Bunların dışında, çocukken yaşanılan herhangi bir travma ya da cinsel istismar gibi durumlarda, kişide takıntı hastalığına neden olabilir. Bazen insanların kişiliği de takıntı hastalığına neden olabilir. Fazla mükemmelce, titiz olan kişilerin takıntı hastalığına daha yatkın olma ihtimali vardır. 

İlginizi çekebilir: Panik Atak Belirtileri ve Bozukluğu



Takıntı Hastalığının Tedavisi 

Bu rahatsızlığın belirtileri yoğun şekilde hissediliyorsa eğer, psikoloğa gitmekte yarar var. Takıntı hastalığı tedavisinde, öncelikle bilişsel davranışçı terapi yöntemi vardır. Bu yöntemle, kişilerdeki takıntı boyutundaki rahatsızlıkların yenilmeye çalışılması amaçlanır. Kişinin sürekli yinelediği davranışları engellemek için uğraşılır. Uzun vadede etkili bir tedavi yöntemidir. Bunun dışında ilaç yöntemi vardır. Fakat genelde ilaç tedavisi uzun süre önerilmediği için, fazla etkili ya da kalıcı bir yöntem değildir. 

 

406554

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.