kidologlogo

Sütün Az/Normalden Fazla Gelmesi

Doğum sonrası anne ve bebeğin yoğun tempo içerisinde emzirme eylemine girmesi bebeğin sağlıklı büyümesi için en önemli gerekliliklerden biridir. Emzirmek, hormonal bir özellik olmasından dolayı her annenin kendine özgü bebeğini emzirme anıları vardır. Normal emzirme seyrinin dışında, sorun olarak görülebilecek sütün az normalden fazla gelmesi gibi durumlarda sıkça karşımıza çıkıyor.

Anne sütünün az olması gibi durumlarda ciddi sorunlar olmadığı müddetçe doğru beslenme ile çoğaltılması mümkün oluyor. Ancak hiperlaktasyon olarak adlandırılan sütün fazla gelmesi, annenin sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlar içeriyor.

Çocuğunuzda Demir Eksikliğinin Sebebi Nedir? Nasıl Tespit Edilir?



Anne Sütünün Fazla Gelmesi

Emme sırasında bebeğe sütün tazyikli şekilde gelmesi birçok bebeğin meme reddi yaşamasına neden oluyor. Bebeğin yutkunmakta zorlanması ve kusmasına neden olması anne sütünün normalden fazla geldiğini anlamak için yetiyor.

İlk altı ayda sadece anne sütü alan bebekler, tek emme öğününde anne göğsünü rahatlıkla boşaltabilir. Eğer ki uzun bir uyku sonrası acıkması muhtemel olan bir bebek yeterince emmesi sonucunda halen göğüsler boşalmamış ise sütün az normalden fazla gelmesi ile karşı karşıya kalınmış demektir.



Anne Sütü Fazla Olanlar Ne Yapmalı?

Alınan bazı önlemler doğrultusunda fazla üretilen anne sütünü normale döndürmenin ya da bu durumu kontrol altına almanın bazı yöntemleri bulunuyor. Anne sütünü sağarak biriktirme işlemi sütün az normalden fazla gelmesi noktasında akla ilk gelen kurtarıcılardan oluyor.

Emzirme öncesi göğsün hafif el ya da pompa yardımı ile sağılması annelerinde rahatlamasını sağlayacaktır. Süt üretiminin fazla olması ve yeterince göğüslerin boşaltılmaması yeni doğum yapmış kadınlarda mastit gibi ağrılı ve ateşli hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Sıkça sağım yapmak süt kanallarının uyarılmasını ve daha çok anne sütü salgılanmasına neden olacağı için mecbur kalmadıkça sağım yapılmaması öneriliyor. 



Doğru Emzirme Pozisyonları Nelerdir?

Klasik her annenin bebeğini kucağında rahat ettirmek için göğsüne paralel tuttuğu pozisyon genellikle çok fazla sütün olduğu şekildir. Bu sebeple sütü frenlemek ve normal seviyesine çekmek için klasik pozisyonların dışına çıkılması gerekiyor.

Yatarak emzirmek bebeklerin tazyikli gelen anne sütünden boğulma riskine karşı uygulanabilecek tavsiyelerden biri oluyor. Yüzleri birbirine dönük şekilde yatan anne bebek pozisyonunda, ağızda biriken fazla sütün dışarı çıkarılması daha kolay olacaktır.

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı



Anne Sütünün Fazla Gelmesi Ne Zaman Sona Erer?

Anneliğin ilk aylarında bazı kadınlar için geçerli olan sütün az normalden fazla gelmesi ne zaman sona ereceği belli olmayan bir durumdur. Annelerin yaşayacağı ani üzüntü ve stres gibi etmenler tazyikli gelen sütün birden azalmasına neden olabileceği gibi, ilk altı aylık dönemin sonuna kadar da sürebilir.

Anne sütünü azaltmak ve normal bir emzirme deneyimi yaşamak isteyen anneler çoğunlukla sütün azalmasını sağlayan ilaçlardan medet umuyor. Doktor kontrolünde büyük ölçüde fayda sağlayacak olan bu yöntem, mutlaka uzman bir hekim tavsiyesi ile uygulanmalıdır.

 

 

597945

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.