kidologlogo

Sütten Kesmenin Yolları

Anne sütü yüz yıllardır bebeklerin en önemli besin kaynakları arasında yer alır. Yapılan çalışmalar ve incelemeler, anne sütünün bebekler için ne kadar faydalı olduğunu defalarca kez göstermiştir. Anne sütünün amacı, sadece beslenme ve gelişim üzerine değildir. Faydalarına göz atıldığında koruyucu bir kalkan, tedavi edici bir ilaç özelliği gösterir. Aynı zamanda anne ve bebek arasında oluşan duygusal bağın, en önemli oluşum kaynaklarından biridir. Fakat anne sütü, bir zaman sonra tek başına yetersiz kalacaktır. Bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde ise, emzirmenin yavaş yavaş kesilmesi ve normal gıda ile beslenme aşamasına geçilmesi gerekir. Bu süreç bebeğin gelişim tablosuna göre değişkenlik gösterir.



Anneler doğru zaman geldiğinde; bebeği sütten kesmenin yollarını da aramaya başlar.

Sütten Kesmek İçin Doğru Zaman

Emzirmenin besin değeri olarak bebeğe sunduğu faydaların yanı sıra, anne ile de duygusal bir bağ oluşur. Bu sebeple, sütten kesme sürecine bebek kadar, annenin de hazır olması gerekir. Bebeği sütten kesmenin zamanı için kesin ve net bir ay söylenemez. Her bebeğin büyüme ve gelişme sürecinde farklılık olması sebebiyle, sütten kesmenin zamanı da farklılık gösterir. Her anne, bebeğin ve kendisinin hazır olduğu süreyi değerlendirmeli ve doğru zamanı belirlemelidir. Bebeği sütten kesmek için, doğru zaman seçimi önemlidir.

Özellikle ilk 6 ay, sadece anne sütü ile besleme önerilir. Bebeğin ve annenin sağlığında aksi yönde bir durum yoksa, ilk 6 ay sütten kesmek doğru olmayacaktır. Bazı bebeklerde, 2 yaşından sonra emmeyi kendiliğinden bırakma durumu gözlenir. Ancak bu durum nadiren olmakla beraber, emzirmenin 2 ve sonrası yaşta da devam ettirilebileceği belirtilir. Ek gıdaya başlamak, emzirmeyi bırakmak için yeterli bir kriter değildir. Emzirme ve ek gıda süreci, eş zamanlı olarak ilerletilir. Tam anlamıyla ek gıdaya geçen bebeklerde, emzirme sıklığı azaltılır. Sütten tamamen kesmek için, 2 ile 2,5 yaş arası ideal olarak kabul edilir. Ancak bebeğin gelişiminin doğru değerlendirilmesi için, sütten kesme kararında bir uzmanın görüşüne başvurulabilir. Anne ve bebeğin psikolojik açıdan hazır olması da önemli bir kriterdir.



Sütten Kesmenin Yolları Nelerdir?

Kademeli Olarak Sütten Kesmek

Bebeğin direkt olarak sütten kesilmesi hem anne hem de bebek için olumsuz sonuçlar verebilir. Bu sebeple emzirmenin direkt olarak kesilmesi tavsiye edilmez. Bebekte huzursuzluk ve hırçınlık gibi olumsuz durumlara yol açar. Bunun yanı sıra, emzirmeyi aniden bırakan annelerde süt gelişi birden kesilmez. Bu durumda, süt tıkanması gibi olumsuz sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Emzirmenin kademeli olarak bırakılması, bebeğin yavaş yavaş sütten kesilmesi en doğru yöntem olarak kabul edilir. Süreç olarak, biraz daha geniş bir zaman dilimine yayılmıştır. Ancak uzun vadede bakıldığında, anne ve bebeğin psikolojik sağlığını korumada etkilidir. Özellikle ek gıda dönemindeki bebeklerde, emzirmenin kademeli kesilmesi biraz daha sorunsuz geçer. Bu süreçte, emzirme sıklığının yavaş yavaş düşürülmesi, ek gıda öğünlerinin emzirmenin yerini doldurması önerilir.

Kademeli olarak kesmenin bir diğer olumlu yanı, anne ve bebeğin duygusal bağının da zarar görmemesidir. Emzirme için anneye istekte bulunan bebek, sarılma ve tekin etme yolları ile sakinleştirilir. Emme arzusunun yarattığı boşluk hissi, başka sevgi bağlarına yönlendirilmiş olur. Kademeli sütten kesme yöntemi, başarılı sonuçlar veren etkin bir yoldur. Ancak öncesinde iyi bir rota belirlenmesi ve kararlı olunması gerekir.



Biberonla Beslemeye Geçmek

Özellikle emzirmenin daha küçük dönemlerde kesilmesi gerekiyorsa ve bebeğin gıda ile beslenmesi mümkün değilse alternatif yöntemler aranır. Bebeğin emme duygusu ile yaşadığı hisse yakın olarak, biberon ile besleme tavsiye edilir. Ancak biberon kullanımı, en son tercih olarak önerilir. Bu süreçte emzirme ve biberonla besleme süreci eş olarak yürütülür. Kademeli sütten kesme yöntemleri bu sefer biberonla uygulanır. Ancak biberon tercihi bu aşamada çok önemlidir. Hem biberonla besleme hem de biberon seçimi için uzman görüşü alınması önerilir.

Anne göğsüne şekil açısından en yakın olan biberon tercih edilir. Bu sayede bebek, biberon rahatlığına alışıp emmeyi birden bırakmaz. Biberonla sütten kesmek için de en doğru dönem olarak; 2 ve 2,5 yaş civarı önerilir. Biberon bu süreçte emmenin açtığı boşluk hissini kapatır. Özellikle bebeğin biberonu kendi kavrayacak kadar gelişmiş olması, emzirmenin kesilmesi için daha doru bir zaman olacaktır.

Sütten Kesmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sütten kesme dönemi için en önemli husus; doğru zaman diliminin belirlenmesidir. Bu sayede anne ve bebeği yormayan, sağlıklı bir süreç takibi oluşur. Sütten kesme dönemi öncesi, anne ve bebeğin psikolojik olarak hazır olması gerekir. Bu dönemde bebeğin ve annenin hayatında önemli gelişmeler olması, süreci olumsuz etkileyebilir. Boşanma, taşınma veya hastalık dönemlerinde sütten kesmeye başlamak tavsiye edilmez.

Bu dönemde acele edilmeden, yavaş yavaş süreci ilerletmek önemlidir. Kararlı olmak ve bebeğin aklını karıştırmamak da oldukça önemlidir. Bu süreçte denemelerin kesintiye uğraması, bebeğin olağan yaşam düzenini de etkiler. Bebeğin korkutularak sütten kesilmesi de yanlış bir uygulama yöntemi olacaktır.



Kidolog ile Sütten Kesme

Bebeğiniz ve sizin için, en doğru sütten kesme yönteminin belirlenmesi sürecinde size destek verebiliriz. Sütten kesme sürecinin doğru yönetilmesi, anne ve bebek psikolojisinin korunması için Kidolog uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Bizimle iletişime geçerek, profesyonel destek hakkında tüm merek ettiklerinizi öğrenmeniz mümkündür.

 

690496

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.