Erkek çocuğu olan aileler için en önemli şey sünnettir. Kültürel olarak ta ayrı bir yer taşır. Sünnet her yaşta yapılabilir. Fakat 2-6 yaş arası yapılırsa sıkıntılı sonuçlar doğuracağı bilindiği için yeni doğan çocuklarda sünnet daha sağlıklıdır. Genel hijyen açısından oldukça faydalı bir işlem olan sünnetin uygun hijyenik koşullarda ve doğru yöntemlerle uzmanlar ve doktorlar tarafından yapılması doğrudur. Basit bir işlem olmasına rağmen yanlış bir işlem çocuğun hayatını çok etkileyebilir.
Sünnet Öncesi Neler Yapılır?
Türk toplumunda sünnet sonrası düğün yapmak bir gelenek haline gelmiştir. Bazı toplumlarda mevlit eşliğinde de bu organizasyonlar düzenlenir. Sünnet yapılmadan önce çocukların psikolojik olarak buna hazırlanmış olması gerekir. Ayrıca sünnet sonrasında rahat edebilmeleri için özel kıyafetler ve iç çamaşırları alınır. Yine Türk toplumuna özgü olan sünnet merasimleri öncesinde giyilen kıyafetler ile çeşitli dini yerlerin ziyaretleri, aile büyüklerinin ziyaret edilmesi ve yumurta toplama gibi bazı değişik yöresel gelenek ve göreneklerde bulunur. En önemli olan konulardan bir tanesi sünnetin yapılacağı hijyenik bir sağlık kuruluşu ve doktorun belirlenmesi olacaktır.
İlginizi çekebilir: Çocuklarda Sünnet Psikolojisi
Sünnet Sonrası Yaşanabilecek Durumlar
Sünnet sonrası uygulanan lokal anesteziden dolayı çocuğun pipisinin etrafında şişme görülebilir. Ama bu şişlik ilerleyen zamanlarda kendiliğinden geçecektir. Sünnet esnasında verilen uyuşturucunun etkisi 2-3 saat sonra geçmeye başlayınca ağrı başlar. Bu yüzden çocuğunuza doktorunuzun yazdığı ağrı kesici şuruptan verebilirsiniz.
İlk günlerde çocuğunuz tuvalet ihtiyacı için kendini zorlamamalıdır ve çok fazla hareketten kaçınmalıdır. Sünnetli çocuğun genel vücut temizliği çok önem taşır. Çocuk iyileştikten sonrada çocuğa pipisini yıkaması öğretilmelidir ve devamlı temiz tutulmalıdır. Aksi durumda kir toplanır ve çocuğun rahatsızlanmasına sebep olabilir.
İlginizi çekebilir: Yaşamda Anne-Çocuk İlişkisinin Önemi
Sünnet sonrası hafif kanamalar gerçekleşebilir. Nadiren de olsa bu kanamalar çoğalabilir. Bu durumda doktora başvurmanız gerekebilir. Dikişte kullanılan malzemeler kendiliğinden eriyen malzemelerdir. Bu yüzden ekstra dikiş alma işlemine gerek yoktur.
Sünnet olduktan 3 gün sonra çocuk ılık suyun içinde oturtulup bekletilmelidir. Bu yara için çok faydalı olacaktır. Bunu ihmal etmemek gerekir. İyileşme süreci çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir. Yatması, uzanması bir fayda sağlamayacağı için çocuğa bu konuyla ilgili ısrarda bulunmayınız. Çocuk iyileşesiye kadar sünnet külotlarından giyerse daha rahat bir iyileşme süreci geçirebilir.
İlginizi çekebilir: Çocukların Psikolojisi Bozulur mu, Neler Yapılması Gerekir?
Sünnet Nerede Yapılmalı?
Toplumuz tarafından önemi yüksek sünnet hastane ortamında yapılması daha sağlıklıdır. Fakat toplumumuzda sünneti basit bir işlem olduğuyla ilgili yanlış bir algı vardır. Bu yüzden eski zamanlarda berber, mahalle sünnetçisi veya sağlık memurları sünnet etmiştir. Ama günümüzde yasal olarak sünneti doktor olmayan kişiler yapamaz. Dolayısıyla sünnet cerrahi bir ameliyattır ve isi bilen doktorlar tarafından yapılmalıdır.
İlginizi çekebilir: Çocuğuma Kuralları Nasıl Öğretmeliyim?
Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.