kidologlogo

Sosyal Medya Fenomenleri ve Çocuklar

Teknolojik aletlerin bu denli ulaşılabilirliği ve bir yerden bir yere nakliye kolaylığı sebebiyle günümüzde he yaş inanın vazgeçilmez cihazı olduğu gibi çocuklarında vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır. (Fide ve Sapsağlam, 2020).  Bu aletlerin birçok yararlı ve zararlı yönleri son dönemde en fazla tartışılan konular arasındadır. Bunun yanında bu aletlerin içerisindeki içerikler de tartışılmaya başlanmıştır. Bu içeriklerin en önemlilerinden biri olan youtube içeriklerinin tartışmaları, uzmanlar arasında gün geçtikçe daha da artmaktadır. Corsaro, (2005) bu tartışmalara katılmış ve Youtube içeriklerinde yer alan yayıncıların çocuklar üzerinde büyük etkisinin bulunduğunu söylemekte ve deyim yerindeyse onlarla kendilerini özdeşleştirmektedirler. Bu doğrultuda bu yayıncıların çocukların dünyalarını şekillendirdiğini söylemek mümkün olduğunu söyler.

Sapasağlam (2018) tarafından yapılan bir çalışmada üç yaş çocuklarının bile çok rahat Youtube uygulamasını kullanabildikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca Yaşları arttıkça Youtube ve diğer uygulamaları kullanma yetileri artmaktadır. İnsanların neden sosyal medya içerikleri ile bu kadar vakit harcadıkları araştırıldığında ise, Kavuran ve Yeşil (2019), sosyal paylaşım sitelerinde bireyler üye olarak kendilerine ait profiller oluşturmakta; video, ses, fotoğraf gibi görsel ve işitsel içerikleri paylaşmakta, yine görüş, yorum, şikayet ve önerilerini dile getirmektedirler. Başkalarıyla temasa geçebilmekte, isterse hiç tanımadığı kişileri kendi ağına dahil edebilmektedirler. Blog ve mikrobloglar, wikiler, forumlar, podcastlar, sanal oyun mecraları ve içerik toplulukları gibi oldukça çeşitli türleri olan sosyal ağlar paylaşım ve etkileşim için bireylere oldukça geniş olanaklar sunmaktadır. Bu mecralar yoluyla insanlar her konuya dalabilmekte, uzun zaman geçirmekte, gerçek hayatın sanal bir izdüşümünü yaşamaktadırlar. Güzel vakit geçirebilme olanağı sağlaması, eğlence içeriğinin yoğun ve çeşitli olması sosyal medyayı cazip ve popüler hale getirmekte oldukları ve bunlardan keyif aldıkları görülmüştür.

Youtube arayıcılığıyla para kazanmaya başlayan bir çok çocuk yaşta youtubera rastlamak da mümkündür. CNN TÜRK Kanalının 2019 yılında yaptığı araştırmada Türkiye’deki çocuk youtuberların aylık kazançları araştırılmıştır. Bu sonuçlara göre, Oyuncak Avı TV kanalının kazanç miktarının 57-921 dolar arasında, Enes Batur’un 25-404 bin dolar arasında, Fatih Selim Tube’un 22-354 bin dolar, Prenses Elif isimli hesabın 21-350 bin dolar, Oyuncu Yusuf’un 17-273 bin dolar, Prens Yankı’nın 10-158 bin dolar, Rüya’nın Çiftliği’nin 7-120 bin dolar, Oyuncak Oynuyorum isimli kanalın 49-795 bin dolar, Ceylin H Official’ın 17- 285 bin dolar aralığında kazandığını ortaya koymuştur (CNN TÜRK, 2019). Bu kazanç ve yanında gelen şöhret sayesinde Youtube daha da ilgi çekici bir hale gelmiştir.

İlginizi çekebilir: Sanal Oyunlar Çocuklarımızı Nasıl etkiliyor?



Tüm bunlar ışığında biz neler yapabiliriz?

 Bunları tartışmanın yararlı olabileceği düşünülmektedir.



  • Gelişen teknoloji ve pandemi koşulları düşünüldüğünde çocukları teknolojik araç ve gereçlerden tamamıyla uzak tutmak ütopik bir düşünce olarak düşünülebilir. Bunun yerine sosyal mecralarda aileler ve çocukların birlikte zaman geçirebilecekleri yararlı ve zengin içerikler, çocuğun yaş özellikleri de göz önüne alınarak belirlenmeli ve ailelerle paylaşılmalıdır.
  • Aile kanal seçiminde titiz davranmalı çocuğa telefonu verip denetimsiz sosyal medya kullanımının yolunu açmamalıdır.
  • Bunun yanında yararlı ve zararlı içerikler konusunda uzman kişilerce yeni içerik kanalları üretilebilir. Bunun için kurullar oluşturulmalı. Kanal için gerekli bütün alet edevat ve içerik unsurları belirlenmelidir.
  • Kanal arayıcıyla sosyal medyanın kaliteli kullanımı yaşa uygun şekilde çocuklara tanıtıldıktan sonra çocuk yaş özelliklerine uygun onaylanmış içerikler bu kanalda yer alabilir.
  • Kanal içeriği; eğitici oyunlar, zeka oyunları, müzik etkinlikleri, drama çalışmaları, çözüm odaklı problem çözümü gibi çocukların ilgisini çeken yeni öğretim yöntem ve tekniklerinden oluşabilir.
  • Bunun yanında çocukların örnek alabileceği bir abi, abla içeriği ile çocuklara yararlı içerikler sunan bir karakter oluşturulabilir. Karakter arayıcılığı ile çocukların yararlı sosyal medya kullanımı ile birlikte örnek alabilecekleri bir figür oluşturulabilir.

Çocuğunuz ile ilgili tüm soru ve sorunlarınız için benimle iletişime geçin.

 

274281

Kişi Okudu

Melike Gürbüz
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.