kidologlogo

Şizotipal Kişilik Bozukluğu

Şizotipal Kişilik bozukluğunun diğer adı olarak bilinen borderline hastanın sağlıksız bir şekilde düşünmesi sonucu işleyiş ve davranış boyutun farklı tonlarda şekillenmesi sonucu oluşan bir tür kişilik bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişilik bozukluğu tehdit edilen insanlarda genelde diğer insanlara oranla değişik hareket ve insanlara karşı hareket etmekte zorluk çektikleri gözlemlenmektedir.

Kişilik bozukluğu teşhis edilen İnsanlar kendilerini sosyal çevreye karşı soyutlar. Hastanın ilişkilerinde, sosyal aktivitelerinde, iş ve okul gibi önemli alanlarda sınırlama yaşamalarına neden olmaktadır. Bazı hastalar genelde hastalığın farkında olmayıp bazen farkında olmaları zaman alır. Çünkü onlara göre düşünme ve okuduğunu anlama kavrama gayet normal bir şekil alır.

İlginizi çekebilir:Bipolar Ne Demek?



Hastalığın Getirmiş Olduğu Kaygı Problemi

Bu tarz hastalar yaşadıkları herhangi bir olumsuzluk sonucunda etrafa ve kendileri de ailelerine karşı dışlanmış hisseder ve farklı tutum ve davranışlar sergilemektedirler. Kişilik bozuklukları genelde genç yaşlarda ve yetişkin insan tipi dönemlerinde görülmektedir. Bununla birlikte kişilik bozuklukları birçok farklı türü meydana gelmektedir. Bazı türlerinin hastalığın yaşı ilerledikçe ortaya çıkarak farklı boyutlara ulaşmaktadır. Yazı türleri ise yaş ilerledikçe azalma meydana geldiği görülür.

Kişilik, insanın kim olduğunun ve kendisinin farkına varması için önemli bir karakter çeşididir. Kişilik insanın tutumlarında düşünce yapısının davranış ve ruh hallerini içerisinde bulundurarak birçok farklı özelliği bir arada bulunması ile insanların çevre ile olan bağlantısını yüksek ölçüde karşılaştırmaktadır. 




Şizotipal Kişilik Bozukluğunun Nedenleri

Iki kişilik İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özellik olarak duygu düşünce ve davranışların birleşmesi sonucu oluşmaktadır. Kişilik insanın küçüklükten bu değişik hal ve şekilleri bürünmesi sonucu şekillenmektedir. Şizotipal kişilik bozukluğu olan insanlarda farklı düşünce yapılabilir ortaya konulduğu ve diğer insanlara oranla farklı hareketler sergilediği gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra diğer insanlara oranla farklı ve şekilde elbiseler giydikleri gözlemlenir.

Bazen insanların kişilik kendin içerisinde bulunduğu görülür. Bu özelliklere bazen mizaç denilir. Kişilik bozukluklarının genetik ve çevresel etkilerin bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıktığı gözlemlenir. Genetik aktarım veya hayatı değiştiren bu hastalığa karşı savunmasız bırakabilir.




Tedavi Yöntemleri

Kişilik bozukluğu yaşayan insanlar hastalığının farkında olmadıkları için tedavi yöntemi aramazlar. Sonuç olarak da hastalığın birçok türü tedavi edilmez. Tedavi olunmaması nedenlerinden biri de kişilik bozukluğu yaşayan birçok insanın hayatlarına bir şey olmamış gibi normal devam etmesinden kaynaklı oluşmaktadır. Şizotipal kişilik bozukluklarının çoğu geç teşhis edilmesinden kaynaklı olarak devam eden uzun süreli olan ve hastalığının zor atlatıldığı gözlemlenir.

Tedavi kişilik bozukluğunun türüne göre farklı ve çeşitli yöntemlerle değişmektedir. Tedavi edilmesinin asıl amacı hatalı düşünce kalıplarının edilmesi sonucunda yeni düşünce ve kalıplarını insana aşılanması sağlayarak yeni bir karakter ortaya çıkarmaktadır. Şizotipal kişilik bozukluklarının giderilmesi için bir psikolog ve doktor kontrolünden geçirilmelidir.

732658

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.