kidologlogo

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Şizoidizm kişilik bozukluğu olarak bilinir. Söz konusu şizoid kişilik bozukluğunun ana nedeni ailevi sorunlardır. Ailedeki soğuk davranış, bazı insanlarda bu kişilik bozukluğuna neden olur. Şizoid insanlar aktivitelerden kaçınır ve yeni insanlarla tanışır. Güçlü, anlamlı ilişkilere sahip olmak istemezsiniz. Duygularını saklama eğilimindedirler.

Şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler de toplum içine çıkmaktan kaçınırlar. Tüm hastalar farklı kişilik yapılarına sahiptir. Ama genel olarak baktığımızda duygusal ve içe kapanık insanlardır. Yalnız yaşama arzunuz var ve karşı tarafa karşı mesafeli bir tavrınız var. Başkalarıyla hiçbir şey yapmak istemiyorsunuz.

İlginizi çekebilir: Şizotipal Kişilik Bozukluğu



Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

İnsanlarla birlikte olmaktan hoşlanmayan şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler, insanlarla mümkün olduğunca az temasın olduğu ortamlarda yaşamayı ve zaman geçirmeyi tercih ederler. Yakın temaslı ilişkiler kurmaktan kaçan hastalar, takıntılı oldukları aktiviteyi tekrar etmeyi ve bunu insanların olmadığı bir ortamda yapmayı tercih edebilirler. Monoton bir yaşam tarzı tercih ettikleri, yalnız yaşadıkları, barındırdıkları yerlerinden ve toplumdan uzak evlerde yaşadıkları görülmektedir. Semptomlar tanıyı kolaylaştırır. Şizoid kişilik bozukluğu belirtileri farklı şekillerde gösterir. Bu hastalığı olan kişiler genellikle "ailelerinin bir parçası olmadıklarını" hissederler.

İlginizi çekebilir: Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedir?



Şizoid Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Şizoid kişilerin yakın ilişkilerden kaçınması yaygındır. Bir aktivite yapmaya takıntılılar ve her zaman yapmak istiyorlar. Birden fazla aktivite yaparsanız, bundan zevk alamazsınız. Birinci derece akrabalarıyla sürekli iletişim halinde olmak isterler, ancak uzak akrabalarından uzak dururlar. Çevrelerinden gelen övgü veya eleştirilere cevap vermezler. Duygusal durumlarda soğuk bir tavır sergilerler ve kopukluklara neden olurlar. Monoton bir hayatınız var.

Bunun tek bir nedeni var ve o da ailevi sorunlar. Bu bozukluğun temeli çocuklukta kurulur. Olumsuz aile olayları bu bozukluğa neden olur. Aile çocuğa bebeklik döneminde gerekli özeni ve sevgiyi göstermezse hastalık ortaya çıkabilir.  

Ailelerinde soğuk ve kayıtsız tavırlar gören çocuklar ileride şizoid olabilirler. Bir süre sonra çocuklar tüm bağların gereksiz olduğunu düşünürler. Soğuk ve sevgisiz bir çocukluk geçiren kişilerin bu bozukluğu geliştirmesi daha olasıdır.

İlginizi çekebilir: Ruh sağlığınızı etkileyebilecek faktörler



Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu kişilik bozukluğunun tedavisi birçok rahatsızlığı olan yani diğer kişilik bozukluğu gibi uzun zaman alır. En uygun tedavi yöntemi psikoterapidir. Bazı durumlarda uzun süreli tedavi bir ömür boyu sürebilir ve bazen ömür boyu devam etmek zorunda kalmadan sonuç verebilir. Tedavinin en zor yanı bu kişilik bozukluğuna sahip kişilerin tek başına terapiye gitmek istememesi, ısrar etmeniz gerekiyor. Bu nedenle doktorun pozisyonu çok önemlidir.

Şizoid hastalar doktora güvendikleri anda konuşmaya başlarlar. Doktora güvenen şizoid kişilik bozukluğu olan hasta bu andan itibaren hayatı hakkında bilgi vermeye başlar. Hastalığı tedavi etmenin ilk amacı, o kişinin anlamlı ilişkilere girip giremeyeceğini anlamaktır. Bu, hastanın neden korktuğunu ve ne istediğini netleştirir. Hasta tedaviye ne kadar sık katılırsa, başarılı sonuç alma şansı o kadar artar.

Grup terapileri şizoid kişilik bozukluğu olan hastalar için de uygundur. Bu sayede sosyal ortama alışabilirler. Bazı hastaların psikoterapiye ek olarak ilaca ihtiyacı olabilir. Bu duruma hastalığın derecesine göre karar verilir. Tüm ruhsal hastalıklarda olduğu gibi şizoid kişilik bozukluğu tedavisinde de hastanın tedavisine ara vermeden devam etmesi, ilaçlarını düzenli alması ve mümkün olduğunca terapi seanslarına mutlaka katılması gerekir.

 

679063

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.