kidologlogo

Serotonin Hormonu, Mutluluk Hormonu

Serotonin mutluluk hormonu olarak bilinir. Duygu, durum ve davranışlarımızda etkili olan kimyasal bir maddedir. Serotonin beyin ve bağırsaklarda üretilir. Yeterli düzeyde salgılanması mutluluk getirirken yetersiz olması depresyon ve anksiyeteye neden olur. Serotonin dengede olması durumunda insanlar dış dünyayla daha iyi ilişkiler kurabilir.

Fakat bunun aksi durumunda dış dünya insanlar için bir tehdit olarak algılanır. İnsanları sevmeyen, yalnız kalmak isteyen, saldırgan ve gergin davranışlar sergileyen bireyler ortaya çıkar. Serotonin ruh sağlığımız ve sosyal davranışlarımız üzerinde çok etkilidir. İnsanların iştahı, uyku durumu, hafızası doğrudan etkilenir.

Serotonin Faydaları

Serotonin mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. Çünkü serotonin eksikliğinde kişi kabızlık ve şişkinlik gibi problemlerle karşılaşabilir. Serotonin sayesinde bu sorunlarla daha az karşılaşırız. Vücutta bulunan yaraların iyileşmesi ve kapanması için serotonin salgılanır. Böylece kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamayı durdurur. Aynı zamanda serotonin kemik sağlığını korur. Serotonin fazla salgılanması kemik erimesine ve osteoproz hastalığına neden olur. Bu nedenle serotonin kemik sağlığı üzerinde etkisi büyüktür.

Serotonin uyku düzeninizi belirler. Ayrıca ruhsal sağlığı düzenleyici bir görevi vardır. Az miktarda salgılandığında depresyon, anksiyete, karamsarlık, gerginlik ve sürekli mutsuzluk gibi sorunlarla karşılaşmak mümkün oluyor.

Serotonin Eksikliğinin Belirtileri

Hafıza zayıflığı, unutkanlık, endişe hali, özgüveni  kaybetmek, uykusuzluk, sinirlilik, saldırganlık, tatlıya karşı aşırı istek, iştah değişiklikleri, baş ağrısı serotonin eksikliği belirtileridir. Serotonin eksikliği depresyona neden olabiliyor. Serotonin eksikliği tedavisi için kullanılan ilaçlar obezite başta olmak üzere pek çok hastalığı tetikliyor.

Serotonini Arttıran Gıdalar ve Şifalı Bitkiler

Bazı gıdalar ve şifalı bitkiler vücuttaki serotonin miktarını arttırır. Bunlar yumurta, peynir, ananas, muz, ceviz, soya ürünleri, somon balığı, protein bakımından zengin besinlerdir. Bu gıdalara zencefil otu, ısırgan otu ve çemen otu eklenebilir.  

Ayrıca serotoninin arttırmak için stresten uzak durmak gerekir. Bunun için yoga ve meditasyon yapılabilir. Bol bol yürüyüş ve egzersiz yapılmalıdır. Kişiyi mutlu edecek yeni hobiler edinilmelidir. Kendinize iyi gelecek, ruhunuzu dinlendirebileceğiniz aktivitelerde bulunulmalıdır. Dengeli beslenilmelidir. D vitamini, B6, B12 ve folik asit açısından zengin besinler tüketilmelidir.

Serotonin Fazlalığı

Serotonin fazlalığına serotonin sendromu da denir. Serotonin sendromu çoğunlukla aynı zamanda iki serotonin takviyesi alan kişilerde görülüyor. Kullanılan ilaçları dozunun arttırılması böyle bir duruma sebebiyet verebilir. SSRI ilaçlar ve migren ilaçların birlikte kullanılması da serotonin sendromunun en fazla görülen nedenlerinden biridir. Aynı zamanda anti depresanlarla serotonin arttırıcı bitkisel ilaçların birlikte kullanılması serotonin fazlalığını ortaya çıkarır.

Serotonin sendromuna zamanında müdahale edilmesi gerekir. Çünkü teşhis ve tedaviye başlanmaması hayati risk oluşturabilecek durumları yaratabilir. Bu nedenle eğer titreme, baş ağrısı ya da kafa karışıklığı gibi serotonin fazlalığı belirtilerinden herhangi birini görürseniz hemen doktorunuza görünmelisiniz. Serotonin fazlalığı önemsenmesi gereken önemli bir durumdur.

Uzman desteğine başvurmak için tıklayın.

 

339675

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.