kidologlogo

Ruminasyon Nedir?

Ruhsal bozuklukların ortaya çıkma ve gelişmesinde tekrarlayıcı ve zorlayıcı düşünceler önemli bir rol almaktadır. Ruminasyon en basit tanımı ile bizi olumsuz anlamda etkileyen yaşam olaylarına karşı zihnimizde geliştirdiğimiz tekrarlayan düşüncelerdir.





Ruminasyon Nedir ?

Ruminasyon genellikle endişe ve kaygı getiren durumlarla ortaya çıkmaktadır. Endişe, sonucu belli olmayan ama kişinin olumsuz bir perspektif ile baktığı gelecek ile ilgili düşünceleridir, kişi gelecekte olacak olayların olumsuz sonuçlanacağına inanarak kaygı geliştirir. Bu bilişsel süreç kişinin olumsuz sonuçlanacağına inandığı konunun zihinsel problem çözme uğraşına girmesi ile devam eder. Kişi genellikle dikkatini bu olumsuz olaylara yoğunlaştırır ve bu olayların olası sonuçları, nedenleri ve çözümleri gibi süreçleri zihninde tekrar ederek olumsuz olayı aslında bastırmaya veya yok etmeye çalışır. 

 




Ruminasyon neden işe yaramaz?


Zihinsel olarak problemi çözme uğraşı ruminasyonu da beraberinde getirerek aslında kişinin depresif tutumunu artırır. Yapılan bilimsel araştırmalar göstermektedir ki depresif düşüncelerin yoğun olduğu ruminasyon, depresif duygudurumunun oluşumuna ve devam etmesine yol açmaktadır. Kişi aslında ruminasyon yaparak, kendini kötü hissetme sorununu, düşünerek çözmeye çalışır. Temelde kişi sorunu çözmeye çalışırken, soruna objektif bakamamaktan kaynaklanan düşünce hataları geliştirmeye başlar.

Düşünce hataları geliştikçe kişi artık istemeden olumsuz düşünceler tekrar tekrar zihne gelmektedir. İstemsiz düşünceler ve bunların sürekli tekrarlanması kişinin gündelik yaşamını etkilemeye başlarken aynı zamanda da karamsar bir süreci de beraberinde getirir. Ruminasyon depresif modda artışa yol açarken aynı zamanda, olumsuz yaşam olaylarını hatırlamada ve öz eleştri,suçluluk duygusu ve geleceğe olumsuz bakmada da artış sağlar. Olumsuz zihin yapısı, problem çözme becerilerimizi de sınırlarken ,bulduğumuz çözümlere olan güvenimiz ve çözümleri uygulama becerilerimizi de zayıflatır. Tekrarlayan düşünceler bireyin günlük yaşamını olumsuz anlamda etkilemeye başlar, kişi bu düşüncelerden uzaklaşabilmek adına bazı işlevsiz davranışlarda bulunarak aslında düşüncelerin varlığını istemeden de olsa artırır.  





Ruminasyonla Nasıl Başa Çıkarım?



Düşünceyi bastırabilmek adına yapılan tüm eylemler düşünce ile olan uğraşın artmasına ve düşüncenin hayatımızdaki yerinin daha büyümesine sebep olur. Birey düşünceye rağmen yaptıklarına objektif şekilde bakmayı öğrendiğinde aslında ruminasyonun olumsuz etkilerini de kavramış olacaktır. Bundan dolayı ruminasyonla başa çıkabilmek adına yapılması gereken en önemli adım bu anlamda farkındalık kazanıp bu farkındalığımızı geliştirmek olacaktır.

Vurgulanması gereken en önemli nokta ise kontrol çabasının düşünceleri ve beraberinde getirdiği süreçleri artırdığıdır. Bundan dolayı düşünceleri kontrol altına almaya çalışırken onları bastırmadığımızdan emin olmalıyız. Düşüncenin işlevini incelemek, ona sahip olduğumuzu kendimize hatırlatmak ve orda olmasına sadece izin vermek sürece fayda sağlarken düşünceleri engellemeye çalışmak ve onları değerlendirmeden olduğu gibi kabul etmek ruminasyonu artırır.


Tekrarlayan düşünceler için nefes çalışmaları ve dikkat eğitimi gibi bazı tedavi yöntemleri de biz uzmanlar tarafından uygulanmaktadır. Sizlerde düşünce hataları ve tekrarlayan düşünceleriniz için destek almak isterseniz randevu oluşturabilirsiniz.

625692

Kişi Okudu

Dilayda Işık
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.