kidologlogo

Ruh Sağlığı İle Beden Sağlığı Arasındaki İlişki

Ruh sağlığı ile beden sağlığı birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Ruhunuz hasta olduğunda bedeninizde bir süre sonra eski gücünü yitirmeye ve size bazı uyarılar vermeye başlayacaktır. Anadolu kültürüne biraz göz attığımızda babaannelerimizin, anneannelerimizin bir sorun ile karşılaştığında  başına eşarbını sıkıca bağlaması da aslında bu durumun tipik bir örneğidir. Peki birbirine bu kadar sıkı sıkıya bağlı olan beden ve ruh ikilisine gerçekten dikkat ediyor muyuz? Dikkat etmek için neler yapılmalıdır?

Ruh Sağlığının Beden Sağlığına Etkisi


Stres, kaygı, depresyon gibi durumlar insan üzerinde negatif duygular barındırır. Kişinin huzursuz hissetmesine neden olur,  'Bu durum neden benim başıma geliyor?Acaba bana bunu söylerken ne demek istedi? ' gibi benzer düşünceler sık sık zihnini kurcalar. Tüm bunlar kişide öfke, kızgınlık yaratırken bedenini biraz gözlemlediğinizde gergin, yüz ifadesinin de daha negatif yönde olduğu dikkat çeker. Bir sorun ile karşılaşıldığında bu sorunun etkilediği ilk alanlardan birisi uyku, diğeri ise beslenme düzeni olur. Daha kaygılı, stresli, depresif olunan dönemlerde özellikle gece kendi zihniyle baş başa kalan kişinin zihni her zamankinden daha çok konuşmaya başlar ve  bu durum kişinin uykusunu etkiler. Dolayısıyla ertesi gün daha yorgun, uykusuz kalkar. Depresif ruh hali, kaygılı durumlar kişinin beslenme düzenini iki farklı yönde etkileyebilir. Kişi ya hiç yemez, ya da çok fazla yiyebilir. İki ayrı ucun da sağlıksız olduğu oldukça açıktır. Kendinizi biraz gözlemlediğinizde yaşadığınız duyguların bedeninizdeki etkilerini fark edebilirsiniz. Daha kaygılı, stresli, heyecanlı olduğunuz zamanlarda kalbiniz, elleriniz, sırtınız, tüm bedeniniz bu gerginliği hisseder ve kendini bir korumaya alır. Sistemi kontrol altında tutabilmek adına bazı tepkiler verir. Bu tepkilerin farkına varmak ve neden kaynaklandığını anlamak çok önemlidir. Tüm bunlara baktığımızda ruh sağlığı iyi olmadığında beden sağlığının da otomatik olarak olumsuz yönde etkilendiği açık bir şekilde fark edilmektedir. Peki beden sağlığının ve ruh sağlığının dengesini sağlayabilmek nasıl mümkün olmaktadır?

Beden Sağlığı ve Ruh Sağlığı Dengesi


Öncelikle bedeniniz siz iyi olmadığınızda bazı sinyaller verir. Bu sinyalleri doğru anlamak çok önemlidir. Bazen baş ağrısı, sırt ağrısı, hızlı kalp atışı, aşırı öfke olarak dışarıya yansıyan tepkileri bir sebep- sonuç ilişkisi olarak düşünüp doğru kavramak gerekir. Sonuç olarak ağrılarla, saldırgan davranışlarla dışarıya yansıyan bu durumun sebebi nedir? Bunu anlamaya çalışın. Kendinize 'Şu an nasıl hissediyorum?' sorusunu sorun. Bunları not edin. Duyguların ifade edilmeye, dışarıya aktarılmaya ihtiyacı vardır. Bu duyguları aktarmadığınızda birikir ve beden bu duyguları sonsuza kadar içinde tutamaz. Dışarı aktarabileceği bir nokta bulduğunda oradan çıkar.Bu nedenle duygularınızı ifade etmeye başlayın. 'Şunu yaparsam iyi hissedeceğim' gibi mutluluğunuzu amaca bağlamaktan ziyade o an iyi hissetmek için neye ihtiyaç duyuyorsanız ertelemeden hemen yapın. Bulunduğunuz yeri, kendi bedeninizi dinleyin. Yeni hobiler edinmek, farklılıklar içinde olmak zihninize ve size iyi gelebilir.Keşfetmeye gayret gösterin. Sağlıklı bir yaşam rutini oluşturmak ruh sağlığınızı da dengede tutacaktır. 
Detaylı görüşmek ve randevu oluşturmak için tıklayınız.

24773

Kişi Okudu

Ebru Görgülü
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.