kidologlogo

Psikolojik Travmalar Nedir? 

Psikolojik travmalar nedir sorusuna basit bir cevap vermek gerekirse yaşanılan her olay, durum ve duygu kişide psikolojik travma yaratabilmektedir. Çok çeşitli şekillerde ortaya çıkan psikolojik travmalar, psikolojik travmalar nedir sorusuna açık bir cevap niteliğindedir.

Psikolojik Travma Tepkiler Nelerdir?

Psikolojik travma kişinin günlük yaşamını bozabilir, onun hiç beklemediği anlarda beklemediği şekillerde karşısına çıkabilir. Psikolojik travma nedir sorusuna ise bir trafik kazası, bir doğal afet sonucu, taciz gibi olumsuz durumlar karşısında travmatik bir durum gelişebilir olarak cevap verilmesi daha doğrudur. Kişi bu gibi durum ya da olayları yaşarken çok fazla dehşete kapılmış, korkmuş ve endişelenmiş olabilir.

Bu durum da yaşadığı olay veya durumlardan arta kalan bu gibi tepkiler psikolojik travma olarak tanımlanabilmektedir. Kişi vücudun bütünlüğüne karşı risk algılayabilir, yaşama karşı bir riskte algılayabilir. Bunun yanı sıra sevdiklerine ve inanç sistemlerine karşı da bir risk algılayabilir. Bu gibi durumlarda geliştirilen davranışlar ve hareketler travma olarak tanımlanmaktadır.

Bu olayların içerisinde kaza, doğal afet gibi tek seferlik bazı olaylar olabildiği gibi çocukluktan bu yana sürekli devam eden bazı olaylar da bulunmaktadır. Her insanın psikolojisi farkı işler. Kimisi travmatize olurken kimisi gerçekten hiçbir şekilde travma yaşamadan bu olayları atlatabilir. 

Psikolojik Travmalar Nasıl Anlaşılmaktadır?

Psikolojik travmaları saptamak, psikolojik travmalar nedir sorusunu sormak için bir uzmana danışılması gerekmektedir. Uzman rehberliğinde psikolojinin ve travmaların üzerine gidilmesi daha doğru ve temiz bir hamle olacaktır. Psikolojik sorunlar ve travmalar tıpkı vücut hastalıkları gibi tedavi edilmesi çok normal olan hastalıklardandır. Psikolojik bir rahatsızlık hissettiğinizde ya da çevrenizdeki biri bu dertten mustaripse mutlaka ama mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Her insanın psikolojisi farklı olduğu gibi her travmaya karşı da tutumu farklıdır. Bariz farklar olmasa da travma karşısında verilen tepkiler çoğunlukla hem aynı hem de farklı bir şekilde nitelendirilebilir. Travmatik kişiler gergin olurlar. Hatta bazen aşırı derecede gergin bir biçimde görülürler. Gergin olmalarının yanı sıra çoğunlukla öfkelidirler. Gerginlik ve öfke onları yorsa da bu travmanın belirtileri arasındadır. Bazıları kolayca korkar ve ürkerler.

Tarvma Geçirenler Neler Hisseder?

Işık, ses gibi olağan durumlar onları rahatsız eder. Ani ışık, ses gibi durumlar onları ürkütür. Travmatize olmuş kişilerde genellikle uyku bozukluğu görülür. Uykuya dalmada sorun yaşayabilirler. Bunun yanı sıra uykudayken de oldukça fazla rahatsız edici rüya görürler. Bu durumda uykuya kolayca dalmalarını engeller. Kişi, onu travmaya sürükleyen deneyimi unutur veya hatırlamak istemez.

Bu da travma belirtilerinden biridir. Çocuklar travmatize olduğunda ise oldukça mutsuz bir hal alırlar, mutsuzluğun yanı sıra umutsuzluk hali de onları içine hapseder. Sosyal yaşamlarını eskisi gibi sürdüremezler ve travma yaratan olayın hatırlanmasını istemezler. Buda onların ne kadar çok etkilendiğiniz bir göstergesidir.

 

325425

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.