Psikolojik Travmalar Nasıl Atlatılır?

Psikolojik Travmalar Nasıl Atlatılır?

Psikolojik travmaların çoğu geçmişte yaşanan olaylardır. Savaş, doğal afetler, aile şiddeti, saldırı, taciz, aile içi birinin kaybı psikolojik travmalara örnek gösterilebilir.

Travmalar geçmişte yaşandığından dolayı ilerleyen zamanlarda unutulabilir. Fakat her ne kadar kişi, travmayı zihninde hatırlamasa da etkilerini hisseder. Bu durum aslında insan beyninin bir nevi koruma mekanizması olarak görülebilir. Beyin olayı unutarak fakat olaya dair en ufak belirtici unsur ortaya çıktığında hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini gösterir. Bir anda oluşan panik atak, anksiyete gibi duygu durum bozuklukları travma sonrası yaşanan hastalıklardır.

Travmalar Nasıl Geçer?

Öncelikle bunu kişinin kendisinin istemesi ve gerekli tedaviyi kabul etmesi gerekir. Daha sonra uzman bir psikologdan destek alarak tüm sıkıntılarından ve travmalarına sebep olan kötü düşüncelerden kurtulabilir.

Terapilere Gidin

Psikolojik travmalar nasıl atlatılır derseniz ilk olarak uzman hekimler ile terapilere giderek başlayın. Belki küçük çaplı ayrılık sonrası yaşanılan depresyon, iş hayatının dengesiz gitmesi, kilo almanız sonrası oluşan depresyonlarınızı kendiniz olaylara el atarak düzeltebilirsiniz. Fakat her ne kadar deneseniz de bazen geçmişteki travmanızı siz düzeltemeyebilirsiniz. Bu yüzden kaş yaparken göz çıkarmamak için bu süreçte en profesyonel yöntem terapilere gitmektir.

İlaç Kullanın

İlaç kullanmak psikolojik travmalar nasıl atlatılır sorusu için doğru bir cevaptır. Eğer ki doktorunuz önerdiyse bu yöntemi kullanın, onun dışında asla ilaç kullanmayın. 

Doktorunuzun önerdiği ilacı kullanmanız gereken kadar kullanın. 3 ay düzenli olarak kullanmanızı istediyse 2.haftadan işe yaramıyor diye kullanmayı bırakmayın. Bazı ilaçlar anında etki etse de -genellikle uyku ilaçları bu şekildedir- ilaçlar uzun süreli kullanımda asıl etkisini göstermektedir. Örneğin 3 ay düzenli olarak doktorunuzun önerdiği ilacı kullanmazsanız düzelme gözlemleyemezsiniz. 

Sizde Kendi Yöntemleriniz ile Çabalayın

Psikolojik travmalar nasıl atlatılır sorusunun cevabı sizde de saklıdır. Her ne kadar doktor ve ilaç tedavisi uygulasanız da işler bir noktada tamamıyla size kalır. Gerçekten iyileşmek istiyorsanız bunun için çabalayın.

Peki, ne yapabilirsiniz?

  • Bol bol kitap okuyun.
  • İstemeseniz bile gezin, sahil, cadde yürüyüşleri yapın.
  • Müzik dinleyin.
  • Kafanızdaki düşünceleri yazın, yazmak sizi rahatlatacaktır.
  • Sağlıklı beslenin.
  • Yeterince uyuyun.
  • Spor yapın. Özellikle spor yapmak sizi psikolojik anlamda iyileştirecektir.

 Artık psikolojik travmalar nasıl atlatılır sorusunun cevapları bu şekildedir. İyi olmak ve iyi hissetmek için çabalayın. Psikolojinizin düzeleceğine inanın, karamsar olmayın. Yediğinize içtiğinize dikkat edin. Yanlış kararlar vermeyin. Özellikle yapmak istemediğiniz şeyleri yapın. Mesela canınız yürümek ve insan içine çıkmak istemiyorsa çıkıp dolaşın. Yapmak istemediğiniz o şeyler aslında sizi iyileştirecek şeylerdir. Bu süreçte beyninizi ve iç sesinizi dinleyip oyuna gelmeyin. 

 Bu süreç içerisinde terapilere gitmeyi aksatmayın. Gerekirse her hafta seanslara gidin. İlaçlarınızı kullanın. En önemlisi kendiniz iyileşmek için çabalayın. Her ne olursa olsun yaşanan her şey geçmişte kaldı ve elbet geçecek. Sizin inancınız ne kadar yüksek olursa iyileşmeniz de o kadar hızlı olur.

 

Yayımlama Tarihi: 19 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2022
Yayımlama Tarihi:
19 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi:
10 Mart 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle