kidologlogo

Psikolojik Travma Belirtileri Nelerdir?

Hayat insana her zaman iyi davranmaz. İnsan hayatı sürekli mutlu geçemeyeceği gibi bazı kötü olayları da içinde barındırır. Bazı insanlar bu olayları kolaylıkla atlatabilirken bazılarında psikolojik travmalara sebep olur. Akla psikolojik travma belirtileri nelerdir sorusu gelirken, cevaplamadan önce psikolojik travma nedir bunu öğrenmemiz daha iyi olacaktır. Ayrıca kısaca anlatmak gerekirse sürekli hissedilen göğüs ağrısı, mide yanması, uyku bozuklukları bunları örnek verebliriz.

Psikolojik Travma Nedir?

İnsanların psikolojik bütünlüğünü tehdit eden her türlü olaya travma denir. Travma, hiç beklemediğimiz bir anda ve hiçbir şekilde hazırlıklı olamayacağımız bir zamanda üzerimize inen ani bir darbedir. Travmalar bizi geçmişimiz ve geleceğimizden belli bir süre için koparır ve bunun süresi travmanın şiddetine göre değişir. Kişisel travmalara baktığımızda ayrılık ve boşanma, iş kaybı, trafik kazası, ani hastalık, sakat kalma, aile içi şiddet, tecavüz ve ani ölümler örnek verilebilir

Toplumsal travmalara baktığımızda ise büyük çaplı ekonomik krizler, savaş, terör, doğal afetler örnek verilebilir. Toplumsal bir travmada müdahale eden sağlık ekipleri, kurtarma ekipleri, arkadaşlar, aile yakınları, polis/jandarma  travmanın etkisini daha az yaşarken. Yakın geçmişinde kayıp yaşayanlar, sosyal bağları kuvvetli olmayanlar, psikososyal sıkıntılar yaşayanlar, geçmişte başka bir felaketin kurbanı olanlar, aile problemleri olanlar, ya da kronik bir hastalığı olanlar, travmanın etkisini en ağır şekilde yaşayabilmektedir. Bu travmaları yaşayanlar daha sonra bu travmanın belirtilerini tepki olarak gösterebilmektedir. Peki psikolojik travma belirtileri nelerdir bunlara bakalım. 

Psikolojik Travma Sonrası Görülen Tepkiler

Duygusal tepkiler: Korku, karamsarlık, donukluk, aşrı sinirlilik, çaresizlik kendi gibi hissetmeme gibi duygular başta olmak üzere şok, üzüntü, öfke, endişe, suçluluk, umutsuzluk ve kaygı gibi tepkiler, psikolojik travma belirtileri nelerdir sorusunun duygusal açıdan cevabı olacaktır. Korku ve endişe özellikle çocuklarda sıklıkla görülen tepkilerdir. Çocuklar çoğunlukla olayın tekrar yaşanmasından, ölümden, ailesinden ayrılmaktan veya yalnız kalmaktan korkmaktadırlar. Ayrıca kendi hayal güçlerinin ürettiği korkular da duyabilirler. 

Fiziksel tepkiler: Kalp sıkışması, gürültüye karşı duyarlılık, iştah artması ya da azalması, sürekli yorgun hissetme, nefes darlığı başta olmak üzere baş, göğüs ağrısı, mide yanması - bulanması ve kolay hastalanmak gibi tepkiler psikolojik travma belirtileri nelerdir sorusunun fiziksel açıdan cevabıdır.

Davranışsal tepkiler: Alkol ve madde kullanımı, konuşmama, dikkatsizlik ve dağınıklık, sürekli aynı şeyle uğraşma, hiçbir şey olmamış gibi davranma başta olmak üzere, uyku ve yeme bozuklukları, sosyal çevreden uzaklaşma, kendini ihmal etme, içe kapanma, travma sonucunda ortaya çıkan davranışsal belirtilerdir. 

Çocuklarda en çok görülen davranışsal problemler uyku saatleriyle ilgilidir. Kendi başlarına gidip yatmak istemeyen çocuklar uykuya dalmakta da zorlanabilir. Sık sık uyanma ve /veya kâbuslar görülebilir. Ayrıca çocuklar travma sonrasında küçük yaşlarda yaptıkları bazı davranışlara da  geri dönme eğilimi gösterirler. Örneğin alt ıslatma, anneye yapışma, parmak emme gibi davranışlar tekrar görülebilir. Bu davranışların kısa süreli belirmesi normaldir. Ancak ebeveynler bu davranışlar karşısında aşırı tepki gösterirse, uzun süre devam edebilir.

 

249999

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.