Psikolojik kökenli mide bulantısının temel nedeni duyguların net bir biçimde ifade edilememesidir. Bazı insanlar duygularını ifade edemezler. Bu durumda duyguları ağrılar ve mide, bağırsak sorunları olarak ortaya çıkar. Psikolojik gerginliğin dışa vurumu bu şekilde gerçekleşir. Bu dışa vurum şekli fiziksel rahatsızlık olarak kendini gösterdiği için tanısı kolay olmaz.
Psikolojik kökenli fiziksel rahatsızlıklarda asıl sorun hastalığının tanısının konulmasında geç kalınmış olunmasıdır. Tanının geç konulması birey için zaman kaybına neden olur ve tedavi sürecini uzatır. Psikolojik kökenli mide bulantısının nedenleri arasında kaygı, genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, panik atak, fobiler ve travma sonrası stres bozukluğu sayılabilir.
İlginizi çekebilir: Yeme Bozuklukları ve Bilinmeyenleri
Psikolojik Mide Bulantısının Belirtileri
Psikolojik kökenli mide bulantısının belirtileri bulantı, kusma, ishal, uykusuzluk, sıkıntı hali, hissizlik, hayattan tat alamamadır. Psikolojik kökenli mide bulantısı hastalığı olan kişiler genellikle farklı alanlardaki uzmanlara giderek şikâyetlerinden kurtulmaya çalışırlar.
Psikiyatriste gitmek en son akıllarına gelir. Çünkü sorunun fiziksel olduğu düşünülür. Bu da hastanın tedavi sürecini uzatır. Burada önemli olan farklı alanlardaki doktorların birtakım test ve tetkik yaptıktan sonra hastalığın fiziksel olmadığına karar verdiklerinde hastayı kesinlikle bir psikiyatriste yönlendirmeleri gerektiğidir.
İlginizi çekebilir: Ağır Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete Bozukluğu & Psikolojik Bulantı
Bazı insanlar belli bir nedeni yok iken olaylar veya durumlar karşısında kaygı ve endişe duyarlar. Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu denen bu durum kronik bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Bu kaygı hissi tüm insanların yaşadığı normal kaygı hissinden farklı şekilde kontrolsüz biçimde gerçekleşir ve kaygılar, endişeler psikolojik mide bulantısı ile kalp çarpıntısı ile kendisini gösterebilir. Bu kişiler neden böyle endişeli olduklarını bilmezler, başkalarıyla da kolaylıkla paylaşamazlar.
Sosyal anksiyete bozukluğu ise sosyal fobi olarak bilinir. Kişi sosyal ortamlarda aşırı kaygı duyar. Sosyal anksiyete bozukluğu olan bireyler sosyal ortamlara girmekten kaçınırlar, yeni insanlarla tanışmak onlar için kaygı vericidir. Bu durum onlar zor ve yorucu olduğu için yaşadıkları duygular fizyolojik olarak mide bulantısı şeklinde ortaya çıkar.
İlginizi çekebilir: Psikolojim Bozuk mu? Nasıl Anlarım? Nasıl Mücadele Ederim?
Psikolojik Mide Bulantısı Yaşayanlar Ne Yapmalı?
Psikolojik mide bulantısını azaltmak için birtakım öneriler vardır. Stresi azaltmak için bol su tüketilmelidir. Çünkü bol su tüketmek stresi azalttığı gibi mide bulantılarını da engeller. Stresli ortamlardan uzaklaşılmalıdır. Gürültü ortamlarda bulunmamaya dikkat edilmelidir. Temiz hava alınıp hafif egzersizler yapılmalıdır. İçinde bulunulan oda serin olmalıdır. Yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalı, margarin ve tereyağı kullanılmamalıdır.
Yemek yedikten sonra en az yarım saat yatılmamalıdır. Nane çayı ve papatya gibi bitkisel çaylar mide bulantısını azaltacağı için tüketilebilir. Nane ile limonun kaynatılarak içilmesi mide bulantısının geçmesi için faydalıdır. Zencefil de bu noktada yararlı olabilir. En önemlisi de kişinin psikolojisi sağlam olmalıdır. Kendisini üzen, sıkıntıya sokan durumlardan uzaklaşarak sadece sağlığını düşünmelidir.
İlginizi çekebilir: Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.