kidologlogo

Psikolojik İlaçlar Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Psikoloji insan zihnini ve davranışlarını inceleyen bilim dalıdır. Çok kapsamlı olan bu bilim daha çok duygunun ve düşüncenin incelenmesini içerir. Bu alanda uzmanlaşan kişilere ise psikolog adı verilir. Psikologlar insan beyninin önemli özelliklerini ortaya koyar ve beyinle ilgili bütün bağlantılı normları anlamaya yönelik çalışmalar yapar.

Bu davranışları, psikologlar, daha kapsamlı nöro-bilimsel araştırmalarla bulmaya çalışır. Psikoloji bilimi, tek alanlı bir bilim olmayıp aynı zamanda birçok bilimle kategorize edilir. Örnek verecek olursak beyin biyolojisi bilgisini oldukça sık kullanır ve geliştirmeye yönelik çalışmalar yapar.

Psikolog Kime Denir?

Psikolog, karşısındaki bireyi dinleyerek anlamaya ve sorunu çözmeye  çalışan, kişinin problemine farkındalık oluşturmaya destek olan, problemlerin altındaki nedenleri ortaya çıkararak çözüme kavuşturan çeşitli uygulamalar kullanarak çözüm aşamasında danışan ile beraber  rol alan kişidir. Psikologlar psikoloji bölümünü başarı ve gayret ile tamamlayarak mezun olmuş kişilerdir.

Psikiyatri Nedir?

Psikiyatri; akıl ve ruh sağlının bozulması durumunda teşhis edilmesi ve nasıl bir tedavi uygulanması gerektiğiyle ilgili bilim dalına verilen isimdir. İnsanın davranış biçimlerini psikolojik, biyolojik ve sosyal yaşam olarak açıklamaya yönelik araştırma yapan ve sağlıklı veya sağlıksız birey olmak üzere davranış biçimlerini gruplandırarak tedavi etmeyi amaçlayan buna yönelik çalışmalar gerçekleştiren tıp bilimi ve ruh sağlığı doktorudur.

Psikiyatrist Kime Denir?

Tıp fakültesini bitiren, ardından uzmanlık alanı seçme aşamasına ruh sağlığı ve hastalıkları birimini seçen doktorlara Psikiyatrist unvanı verilir. Teşhis koyma ve tedavi seyrine yönlendiren ilaçları reçetelendirme yetkisine sahip hekimlerdir. Psikolojik ilaçlar ne kadar sürede etki eder yönündeki sorunun da muhatabı psikiyatristlerdir.

Psikolog ve Psikiyatri Arasındaki Fark Nedir?

Psikoloji bilimi insan zihnini ve davranışlarını incelerken, psikiyatri bilimi insanın akıl ve ruh sağlığını inceler. Psikolog ilaç tedavisine hemen başvuramazken, psikoterapi yöntemiyle halletmeye çalışırken; psikiyatrist ilaçla ve hatta hastaneye yatış yaparak tedavi etmeye çalışır.

Psikiyatristler, tıp bölümünü bitirdikten sonra ilaç yazabilme yetkisine ve ilaçla tedavi edebilme hakkına sahip olurlar. Psikolojik ilaçlar ne kadar sürede etki eder sorusu ile de en çok psikiyatristler muhatap olurlar. Psikologlar ise tıp fakültesinden mezun olmayıp ayrı olarak Psikoloji bölümü okudukları için ilaç tedavisi uygulama hakkına sahip değillerdir. Psikologlar psikiyatristlerden bağımsız olarak tedavi yöntemi için sahip oldukları eğitim disiplini doğrultusunda psikoterapi tedavisi gerçekleştirirler. Özetleyecek olursak psikiyatristler tıp doktoru iken psikologlar psikoloji bölümü mezunu ve üzerine lisans eğitimini tamamlamış kimselerdir.

Psikiyatri İlaçları Nelerdir?

Antidepresanlar psikiyatrinin en çok kullanılan ilaçları olarak önümüze çıkar. Psikolojik ilaçlar ne kadar sürede etki eder diye merak edenler, beyinde serotonin adı verilen hormonun düzeyini yükselterek etkisini kısa sürede gösterir. İlaç tedavisi başladıktan sonra, antidepresan etkisi için 12-16 gün beklemek gerekir.

Antipsikotikler de psikiyatri de sık kullanılan ilaç gruplarındandır. Şiddetli vakalarda, hızlı sonuç elde edilmesi gereken, hastanın hızla yatıştırılması gereken durumlarda 15 günlük enjeksiyonlar şeklinde kullanılmaktadır.

Duygudurum dengeleyicileri, duygudurum bozuklukları ismiyle anılan hastalıklarda kullanılırlar. İlacın kullanım süresini doktor belirler.

Bağımlılık tedavisinde ilaç tedavisinin kullanılan ilaçlar vardır bunların kullanım süresini de psikiyatri belirler. Psikolojik ilaçlar ne kadar sürede etki eder sorusunun cevabı düzenli ve doktorun tavsiyesine göre kullanıldığında kişinin bünyesine göre çok kısa bir sürede etki eder.

 

563410

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.