kidologlogo

Psikolojik El Titremesi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik el titremesi; ani başlayan ve genellikle psikolojik bir sorundan sonra baş gösteren rahatsızlıklar arasında yer alır. En yaygın görüldüğü kısım eller olmasına rağmen bacaklarda da sıklıkla görülür. Ayrıca kollar ve bazen kafa kısmında da titreme hissedildiği belirtilir. Aynı zamanda engel olunamayan ses titremesi de psikolojik titremeler arasındadır. Ani duygu değişim durumlarında sıklıkla rastlanan el titremesi, gençlerde daha yaygın olsa da her yaştan bireylerde görülebilir. Genellikle dinlenme halinde fark edilen el titremesi, pek çok sebebe dayanır. En doğru bilgi, teşhis ve tedavi için mutlaka uzman görüşü alınmalıdır.



Psikolojik El Titremesinin Nedenleri

Psikolojik el titremesi; kişinin kontrolü dışında olan ve elin ritmik şekilde sallanması ya da hareket etmesi şeklinde adlandırılabilir. Psikolojik el titremesi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaygın şekilde belirlenen nedenler ise stres ve besinlere bağlı olarak gerçekleşmesidir. Gün içerisindeki yoğunluk, stres, yorgunluk, vitamin eksiklikleri ve hipoglisemi de el titremesinin nedenleri arasındadır. 



B12 Eksikliği

B12; vücudun ana elementlerinden biri olarak adlandırılabilir. Sinir sisteminin bağlı olduğu tüm organların normal bir şekilde işlevine devam etmesi için B12 dengesinin korunması gerekir. Eksikliğinde ise sinir sisteminde ciddi sorunlar oluşturabilir. El titremesi de bu sorunlardan biridir. B12 eksikliğini gidermek için kırmızı et, tavuk ve balık gibi besinlerin yanı sıra yumurta, süt ve süt ürünlerinin de tüketilmesi önerilir. Bunların dışında B12 eksikliğine bağlı el titremesi durumunda mutlaka bir uzman doktor tarafından muayene edilmelidir. Sonrasında ise uzman doktorun uygun gördüğü tedavi şeklinin uygulanması gerekir. 



Aşırı Kafein ya da Nikotin Kullanımı

Kafein; vücuttaki adrenalini hızla yükselten bir maddedir. Kahve, çay ya da kola gibi içeceklerde fazla miktarda bulunan kafein; vücudun sinir sistemine karşı gelir. Ayrıca nikotin kullanımı da kalp atışını hızlandıran etkenlerden biridir. Kısa süre içerisinde vücuda etki eden bu iki madde, el titremesine yol açabilir. El titremesi ile karşı karşıya kalındığında ise kafein içeren içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Hatta gerekirse tamamen bırakılmalıdır. Nikotin tüketimi de sağlıklı yaşam için uzak durulması gereken maddelerdendir. 



Aşırı Stres

Günlük yoğunlukların sebep olduğu aşırı stres, yaşam standartlarını düşüren ana etkenlerden biridir. Ani ruhsal değişimler, vücudun sinir sistemini etkileyerek bazı tepkiler vermesine neden olur. Öfke, stres, kaygı, heyecan ya da üzüntü gibi ruhsal durumlarda kalp atışları hızlanır. Aynı zamanda göz bebekleri büyür. Bununla beraber vücudun bazı bölümlerinde istemsiz hareketler meydana gelir. El titremesi de bunlardan biridir. Genellikle duygu durumuna bağlı olarak ani şekilde gözlemlenir. Vücut rahatladığı zaman da titreme durur. Aksi durumda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir. 



Yorgunluk

Gündelik hayat temposunun, yoğun iş yükü ve kaygıların sebep olduğu yorgunluk; vücudu neredeyse her alanda etkileyen ciddi bir durumdur. Kaygı bozuklukları, baş ağrısı ve vücut ağrıları en sık görülen etkileridir. Bununla birlikte ani veya daimi şekilde el titremelerine de rastlanabilir. Gün içerisinde fazla iş yüküne bağlı kas yorgunluğu ve dinlenememe durumunda ani titremeler görülür. Ancak kronik yorgunluğun sebep olduğu titremelerde tedavi gerekebilir.



Düşük Kan Şekeri (Hipoglisemi)

Halk arasında kan şekeri düşüklüğü olarak bilinen hipoglisemi, vücudun hayati dengeleri arasında yer alır. Gün içerisinde beslenmeye bağlı olarak dengede kalan kan şekeri, uzun açlık ya da yanlış diyet uygulaması ile ani şekilde düşebilir. Bu durum ise el titremesine sebep olabilir. Aynı zamanda vücutta genel bir titreme hissiyatına da sebebiyet verebilir. 



Hipertiroidi (Aşırı Aktif Tiroid)

Tiroid bezi; hormon salgılayan ve endokrin sisteminde yer alan bir bezedir. Boynun ön kısmında yer alır. Yaşamsal düzeni sağlayan tiroid bezi, vücudun denge kaynaklarından biridir. Tiroid bezinin normalin dışında aşırı aktif çalışması, vücut dengesini bozabilir. Bu durum ise el titremelerine neden olabilir. Bununla birlikte tiroid bezinin normalin dışında daha az çalışması da aynı çeşit etkilere neden olabilir. 



Uyarıcı Madde Kullanımı

İlk kullanımda vücuda enerji veren ve zihni açan uyarıcı maddeler zamanla vücudun sistemini bozar. İlk kullanımda yaşanan etkinin devamını bekleyerek kullanımına devam edilen uyarıcı maddeler, uzun denetimlerde beyin ve sinir sistemini köreltir. Bunun sonucunda ise el titremesi başta olmak üzere vücudun her bölgesinde yaygın olarak istemsiz ve kontrol edilemeyen titremeler görülür. 



Psikolojik El Titremesi Tipleri

Psikolojik el titremesi farklı yaşlarda görülebildiği gibi değişik etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Her sağlık sorununun hikâyesi ve kişide oluşturduğu etki birbirinden farklı şekilde seyreder. Kişinin beslenme dengesine, gündelik yorgunluğuna ve pek çok nedene bağlı olarak gelişen el titremesi dışında farklı bölgelerde titreme hissiyatı da meydana gelebilir. Tek bir gerekçe sunmak mümkün olmamakla birlikte birbirinden farklı psikolojik el titremesi tipleri mevcuttur. Bu tipleri de kısaca incelemek mümkündür. 



Fonksiyonel El Titremesi

Genel olarak günlük yaşam kaygılarından dolayı meydana gelen fonksiyonel el titremesi, kişiden kişiye farklılık gösterir. Kadınlarda daha yaygın olarak görülen bu tip, ani oluşan duygu durum bozukluklarından sonra ortaya çıkar. İş hayatında yaşanan stres ya da aile problemlerinde sıklıkla rastlanır. Bireyin kendini gözlemlemesi ve devamı durumunda hekime başvurması önerilir.



İstirahat Tremoru

İstirahat halinde iken kendini gösteren titreme durumları, istirahat tremoru şeklinde adlandırılır. Genel olarak kişinin dinlenme halindeyken ortaya çıkar. Ani bir titreme şeklidir. Bu türde hareketler ritmik değildir. El, kol ve bacaklarda görülür. Kişi, durumu fark ettiğinde buna engel olabilir. İstirahat tremoru, Parkinson hastalığında da gözlemlenen bir durumdur. Devamı halinde hekim muayenesi önerilir. 



İntansiyonel Tremor

İntansiyonel tremor; kişinin hareket halinde ortaya çıkan titreme durumudur. Genel olarak hedefe ulaşırken gözlemlenir. Bir masa üzerinde yer alan bardak alınmak istendiğinde; bardağa yaklaştıkça ya da bardağa dokunmak istendikçe titreme artar şeklinde bir örnek verilebilir. Bu titreme tipi, beyincik ile alakalı hastalıklarda gözlemlenir. Mutlaka uzman doktora başvurulması gerekir.



Ses Tremoru

Ses tremoru, konuşurken sesin titremesi durumudur. Konuşurken yaşanan bu durumda anlaşılamamak yaşanan sorunlardan biridir. Özellikle uzun konuşmalarda daha da belirgin olan ses tremoru için uzman doktor kontrolü önerilir. 



Distonik Tremor

Kasların ani kasılma durumlarında ortaya çıkan distonik tremoru, baş bölgesinin sağa ve sola doğru ritmik halde olmayan titreme durumudur. Kasların dönme ya da bükülme şeklinde kasıldığı fark edilir. Aynı zamanda istem dışı göz kırpmalar ve yüzde ani hareket durumudur. Beynin kontrol merkezinden yayılan sinyallerin bozukluğu bu ani kasılma, titreme hareketlerine sebep olur. 



Periferik Nöropatiye Bağlı Tremor

Periferik nöropatiye bağlı tremor; sinir uçlarının zedelenmesine bağlı ortaya çıkan titreme durumudur. Ellerde, kollarda, ayak ve bacaklarda rastlanır. Bu uzuvların dışında nadir olarak görülen titreme durumları da mevcuttur. 



Psikolojik El Titremesinin Belirtisi ve Tanısı Nasıl Yapılır?

Psikolojik el titremesinde bu durumu takiben kol, kafa, ayak, bacak ve gövdede gözlemlenen titremelerin ritmik olma durumu söz konusudur. Ses tonunun titremesi, el becerilerinin azalması ya da tamamen kaybedilmesi gibi etkiler görülebilir. Psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda büyük ölçüde kontrolü sağlanabilir. 

Psikolojik el titremesi tanısı için öncelikle doktor kontrolü gereklidir. Muayene esnasında gözlemlenebilir. Titreme şiddetinin ölçülmesi için genel olarak yazı yazma veya bazı nesnelerin tutulması istenir. Bununla birlikte sinir sisteminin değerlendirilmesi için de nörolojik muayene yapılması gerekir. Kas kuvveti, refleksler, koordinasyon ve dokunma durumu değerlendirilir. Bireyin belirli egzersizleri doktor gözetiminde yapması istenerek işlevsellik kontrol edilir. Tüm bunların yanı sıra ileri testlerin de istenmesi muhtemeldir. Kan tahlili, MR ya da EMG bu testlerden bazılarıdır.



Psikolojik El Titremesi Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

El titremesi kişilerin günlük yaşamını etkileyen bir sağlık sorunudur. Geçici yani anlık bir durum olabileceği gibi ciddi rahatsızlıkların da belirtisi kabul edilebilir. En doğru teşhis doktor kontrolüne bırakılmakla birlikte sebep olduğu hastalıklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;



  • Travmaya bağlı beyin zedelenmesi
  • İnme 
  • Multipl skleroz (halk arasında emes olarak adlandırılır, MS)
  • Hipertiroidi
  • Parkinson
  • Epilepsi 
  • Alkol yoksunluğu

Genç Yaşta El Titremesi Neden Olur?

Genç yaşta görülen el titremesi; yoğun olarak gündelik yaşamın yansıttığı yorgunluk, aşırı stres ve heyecan durumları şeklinde görülür. Ancak kalıtsal bir durum da olabilir. Ailesel el titremesi, sinir sisteminin bozuk olduğu dönemlerde kendini belli eder. Genel olarak tek elde başlayan bu durum, diğer ele de zaman içerisinde yansır. Hareket halinde sık görülen ve dinlenildiği zaman etkisi geçen bu titreme bazen de dinlenme anında ortaya çıkabilir. Heyecan, utanç ya da içe kapanıklık genç yaşta el titremesi sonucu ortaya çıkan etkilerdendir. 



Psikolojik El Titremesi Kendiliğinden Geçer mi?

Gün içerisinde iş hayatı, günlük koşuşturma, yoğunluk ve bu yorgunluğa bağlı gelişen el titremesi; genellikle vücut dinlendiğinde kendiliğinden geçer. Kişinin heyecanına, stresine ve duygu durumuna bağlı gelişen titremeler; mevcut durum sonlandığında ortadan kaybolur. Devam eden titreme durumları ise mutlak suretle bir hekim kontrolü gerektirir.



Psikolojik El Titremesi Nasıl Önlenir?

Psikolojik el titremesinin önlenmesi ya da azaltılması için bireyin yaşam şeklini değiştirmesi ve bununla birlikte dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar kısaca şu şekilde sıralanabilir;



  • Kafein ve nikotin tüketimini azaltmak; Kafein içeren kahve ya da kola gibi içecekler ve nikotin içeren tütün ürünleri beyni uyardığından titreme artarak devam eder. Bu sebeple kafeinin azaltılması ve nikotini tamamen yaşam cetvelinden çıkartılması önerilir.
  • Stresten uzak durmak; stres, hayatın her alanını etkileyen bir faktördür. Bununla birlikte el titremelerinin de en yaygın sebebidir. Bu sebeple stres kaynaklı konu ve konumlardan uzaklaşarak titremeyi azaltıp önlemek mümkündür.
  • Spor yapmak; spor, vücudun zindelik kazanmasını sağlayan sağlıklı yaşam kriterlerinden biridir. Farklı spor alanlarına yönelerek, kas kuvveti arttırılabilir. Bu sayede de mevcut titreme durumları önlenebilir. 
  • Besin değeri yüksek ürünler tüketmek; B12 eksikliğinde sıklıkla görülen el titremeleri için besin takviyeleri yaparak mevcut hali önlemek ya da hafifletmek mümkündür. Et ve et ürünlerinin yanı sıra kümes hayvanları ve balık tüketimi de önemlidir. Aynı zamanda süt ya da yoğurt gibi besinleri tüketmek sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Bujunla beraber mevzu bahis sorunu da hafifletebilir. 
  • Alkol ve uyarıcı madde kullanımını sonlandırmak; zamanla beynin işlevselliğini yitirdiği bu maddelerin kullanımında el ve vücut titremesi kaçınılmazdır. 
  • Uyku düzenine dikkat etmek; yetişkinlerde en az 6 en fazla 9 saat aralığında, yetişme çağındakiler içinse en az 9 en fazla 11 saat aralığında uyku düzeni sağlanmalıdır. Uykusuzluğun sebep olduğu dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve buna bağlı olarak el titremeleri düzenli uyku sistemi ile önlenebilir.

Psikolojik El Titreme Tedavisi

Psikolojik el titreme tedavisi için uygulanacak bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerin başında ise psikiyatri eşliğinde tıbbi klinik muayene seçeneği yer alır. Aynı zamanda en yüksek oranda sonuç veren yöntem de budur. 

Bir diğer tedavi yöntemi psikolog ya da online psikolog eşliğinde uygulanabilecek bir tedavidir. El titremesinin sebebiyet verdiği psikolojik ya da nörolojik tanının kesin olarak saptanması ile birlikte uygun tedavi yöntemleri belirlenir. Stres, yorgunluk ya da heyecan gibi durumların neden olduğu el titremeleri geçici şekilde değerlendirilir. Ancak kronik yorgunluk, anksiyete ya da depresyonun sebep olduğu sinir sistemine bağlı hastalık kaynaklı titremelerde ise psikiyatri eşliğinde tedavi söz konusudur. Nörolojik sebeplerde teşhis edilen hastalığa bağlı el titremelerinde klinik muayenelerde belirlenen ilaçlı tedaviler uygulanır. Ancak öncelikle hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Dolayısıyla alanında uzman bir psikiyatri ile görüşülmesi, bu noktada son derece önemlidir. 

 

86855

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.