kidologlogo

Psikoloji Bozukluğu Belirtileri

Psikoloji bozukluğu bireyin tüm yaşamını etkileyen önemli sağlık sorunları arasında yer alır. İnsanların yaşamı boyunca karşılaştırıldıkları durumlar, yaşadıkları büyük veya küçük olaylar davranışlarını da etkiler. İnsanların düşünce yapıları, sahip oldukları duygu gelişimleri ve çevresel faktörler, sözlü veya fiziksel olarak davranışlara yansır.

Diğer bireylerle kurulan iletişim sırasında, meydana çıkan sorunlarda psikolojik bozukluk etkileri kendini belli eder.

Psikoloji Bozukluğu Belirtileri olabilecek birçok farklı durum vardır. Bu sorunlar bireyde panik atak veya öfke krizleri gibi sorunlarla ortaya çıkar.

Psikolojik bozukluk, öncelikle kişinin öz yaşamını derinden etkiler. İnsan yaşamında psikolojinin etkileri düşünülse, psikolojik bozukluğun yol açtığı problemler de daha iyi anlaşılır. Bireyler, bozukluğun erken aşamalarında kendilerinde meydana gelen değişiklikleri fark edebilir. Öz değerlendirme sırasında fark edilmeyen psikoloji bozukluğu, kişiler arası iletişimde dikkat çeker. Kişilerde meydana gelen bu bozukluklar, erken aşamada fark edildiğinde önlenebilir durumlar haline gelir. Belirtiler, kişinin kendisi veya çevresi tarafından fark edilebilir.

Psikoloji Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik bozukluklar, kendini her zaman ileri etkilerle fark ettirmeyebilir. Kişinin öz değerlendirmesi ve çevrenin gözlemi de oldukça önemlidir.  Kişide meydana gelen problemin türüne göre, oluşan belirti ve bulgular farklılık gösterir. Ancak bazı psikoloji bozukluğu belirtileri, yaygın bir kitle profilinde gözlenir. Bu semptomların değerlendirilmesi, çözüm aşamasını da olumlu etkiler. Psikoloji bozukluğu belirtilerinden bazıları;

• Psikoloji bozukluğu kendini fiziksel problemlerle de belli edebilir. Özellikle vücudun farklı bölgelerinde oluşan sebepsiz kas ağrıları, psikoloji bozukluğunun bir belirtisi olabilir. Ancak her zaman bu etki gözlenecek diye bir kural da yoktur.

• Normalde olanın aksine, uyku düzeninde yaşanan değişimler dikkate alınmalıdır. Uyku tutmaması, uykuya dalamama veya çok sık uyuma gibi durumlarla kendini gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken, kişinin olağan uyku düzeni aksine gelişen uyku bozukluğu olmalıdır.

• İnsanlar, yaşadıkları olumsuz durumlarla, zaman zaman umutsuzluk hissine kapılabilir. Ancak umutsuzluk halinin yayılması ve artış göstermesi, psikolojik bozukluk habercisi olabilir. Sürekli umutsuzluk yaşayan bireyler, çevresine ve kendine bunu devamlı olarak ifade etme potansiyeli gösterir.

• Psikoloji bozukluğunun en önemli belirtilerinden biri, insanlarla kurulan iletişim bozukluğu sorunudur. Özellikle normal süreçte aktif bir sosyal yaşamı olan kişilerde, iletişim bozukluğu dışarıdan kolayca fark edilir.

•  Herhangi bir efor sarf edilmemesine karşın, bireyin sürekli yorgunluk hissi ile yaşamaya başlamasının altında psikolojik bozukluk yatıyor olabilir.

• Direkt olarak göze çarpan bir diğer belirti, yaşamsal faaliyetlerde görülen isteksizlik ve zorlanma durumudur. Özellikle bireyle aynı evde yaşayan kişiler, bu durumu kolaca fark eder. Örneğin yemek yemeyi istememek, duş aralıklarının uzaması, öz bakımın yapılmaması gibi durumlarla ortaya çıkar.

Sosyal yaşamın içinde yer alan cinsellik, psikoloji ile de ilişkilidir. Cinsel isteksizlik ve partner ile yaşanan iletişim bozukluğu da belirtiler arasında sayılabilir.

• Psikolojik bozukluğun en bilinen belirtisi yeme bozukluğu olarak ifade edilir. Yemek yememe, bilerek kusma şeklinde olabileceği gibi: aşırı yemek yeme şeklinde de kendini belli eder. Bu durum, sağlık sorunlarına yol açabilen önemli bir belirtidir.

Psikolojik bozukluk belirtileri başlıca bu şekilde sıralanabilir. Ancak bireylerde bu belirtilerin hepsinin aynı anda görülmesi gerekmez. Birkaç belirtinin bir arada olması, biraz daha riskli olarak düşünülür. Bunun aksine, sadece bir belirtinin olması da ağır bir bozukluğun habercisi olabilir.

Belirtilerin sadece tek yönlü olarak değerlendirilmesi yanlıştır. Kişilerin yaşamında meydana gelen anlık değişimlerde, fiziksel ve ruhsal olarak dışa vurulabilir. Psikolojik sorunlarda ise genellikle süreklilik hali hakimdir. Kişinin normal hayatındaki alışkanlıkları, hayat düzeni ve sosyal aktiviteleri göz önüne alınmalıdır.

Psikolojik Bozukluk Türleri Nelerdir?

Psikoloji bilimi içinde incelenen çok farklı bozukluk türleri vardır. Her bireyin içsel durumu ve dışa vurum şekli farklılık gösterir. Ancak günümüzde yaygın olarak bilinen ve sıkça dile getirilen bazı psikolojik bozukluk türleri bulunur. Panik atak ve depresyon, en sık duyulan psikolojik bozukluklardır. Anksiyete ve öfke kontrolsüzlüğü de bu listede yer alabilir. 

Kidolog Psikolojik Bozukluk Takibi

Kendinizde veya çevrenizde ilişki kurduğunuz insanlarda psikolojik bozukluk belirtileri fark etmeniz mümkündür. Bu durumda kidolog ekibimizle iletişim kurarak, en doğru ve etkili şekilde danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Psikolojik bozukluk belirtilerinin profesyonel olarak değerlendirilmesi, süreçte olumlu katkı sunar.

438077

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.