kidologlogo

Psikolog Nedir, Ne İş Yapar?

Psikolog kelime anlamı ile ruh bilimci demektir. Bireyin davranış ve hareket etme biçimlerini incelediği gibi, öğrendiği bilgilerle bireydeki soruna çözüm bulmaya çalışır. Psikologlar devlet ve şehir hastanelerinde çalıştığı gibi özel klinik de açabilirler. Psikologlar anksiyete, stres, paranoya gibi ruhsal hastalıkların tedavisini sağlar ayrıca evli çiftler için ailelere çözümler sunar. Psikologlar; cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ya da fabrika gibi farklı alanlarda çalışabilir. Günümüzde çok geçerli bir meslektir. Psikolog nöroloji alanında da uzmandır.



Psikolog Uzmanlık Alanları Nelerdir?

Psikoloğun birçok alanda bilgi ye yetkisi bulunur. Bunları sıralamak istersek; Havacılık psikologları, biyolojik psikologlar, klinik psikologları, bilişsel psikologlar, topluluk psikologları, eğitim psikologları, endüstriyel psikologlar, sosyal psikologlar, mühendislik psikologları, karşılaştırmalı psikologlar, askeri psikologlar, çevresel psikologlar, tüketici psikologları, kişilik psikologları, adli psikologlar, danışman psikologlar, okul psikologları, sağlık psikologları, kültürler arası psikologlar, gelişim psikologları olmak üzere sınıflandırabiliriz. Görüldüğü gibi çeşitli işler yapan birçok psikolog vardır. Yaşamımız içerisinde bizlerin en çok karşılaştığı danışman, adlî, kişilik, gelişim psikologlarıdır.

İlginizi çekebilir: Vajinismus Nedir, Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?



Psikolog İle Psikiyatri Farkı Nedir?

Psikologların belki de en yakındıkları konulardan biri meslektaşları sayılan psikiyatristlerle karıştırılmasıdır. Psikolog ve psikiyatri arasında ki farkları listelemek istersek;



  • Psikologlar tedavi yöntemi olarak psikoterapi uygularlar. Psikiyatristlerin metodu ise ilaç tedavisidir. Bazı psikiyatristleler bunun yanında psikoterapi de uygulamaktadır.
  • Psikiyatristler tıp fakültesi mezunu olduklarından ilaç yazma yetkisine sahiptirler. İlaçla tedavi yönteminden yararlanırlar. Psikologlar tıp fakültesi mezunu olmadıkları için ilaçla tedavi yapamazlar.
  • Psikologlar 4 yıllık eğitimlerini tamamlayıp ardından yüksek lisans yaparak uzmanlaşırlar. Psikiyatristler tıp fakültesini bitirdikten sonra uzman doktor olarak göreve başlarlar.

İlginizi çekebilir: Tripofobi Nedir? Neden Olur?



Psikolog Olmanın Gerektirdiği Görevler Nelerdir?

Her mesleğin kendine özgü kural ve yükümlülükleri olduğunu biliyoruz. Psikolog olmakta kişiye mesleğe has görev ve sorumluluklar getirir. Psikologlar öncelikle sorduğu sorularla hastasını yönlendirir. Genelde 1 saat olan seanslar boyunca hastalarının anlattıklarını özenle not alır. Psikologlar kesinlikle hasta gizliliği kuralına uymalıdır. Terapi boyunca aldığı notları kimseyle paylaşamaz. Sosyal fobi ve korkuların, kaygıların nedenini araştırıp bilinçaltına inmelidir.

Eğer bir psikolog rehber öğretmenlik yapıyorsa öğrencilerin sorunlarını yakından takip etmelidir. Psikolog bu gibi durumlarda öğrencileri ile tek tek görüşmelidir. Aileler için terapi yapar ve ilaç yazamadığı için kişinin ilaç kullanması gereken durumlarda psikiyatriye sevk eder.



Psikolog Olmak İçin Hangi Özellikler Gerekir?

Psikolog her şeyden önce iyi bir dinleyici olmalıdır. Hastasının anlattıklarını dikkatlice dinlemeli ve en küçük ayrıntıyı bile gözden kaçırmadan not almalıdır. Hangi durumda olursa olsun seansı kişiselleştirmemeli, hastalarını küçümsememelidir. Hasta ile arasında iş ilişki sınırını aşmamalıdır. Yeni gelişen testleri, makaleleri ve psikoterapi yöntemlerini mutlaka takip etmelidir. Psikolog hastasını kesinlikle yargılamaz ve yüksek dikkat gerektiren bir meslektir. Psikoloji dışında da sosyoloji, felsefe gibi konularda bilgi sahibidir.

Uzman desteğine başvurmak için tıklayın.

697012

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.