Psikiyatri İlaç İsimleri

Psikiyatri İlaç İsimleri

 Psikolojide, bazı zamanlar konuşma terapisinin çözemeyeceği sorunları ilaç tedavisi destekleyerek çözülmesini sağlayabilir. Günümüzde birçok psikolojik ilaç bulunmaktadır. Her ilaç ayrı ayrı etki göstererek belli yaş aralıklarına verilebilir. Günümüzde birçok psikiyatri ilaç isimleri bulunmaktadır.

Antidepresan Psikoloji İlaçları Hangi Rahatsızlıklarda Kullanılır?

  • Depresyon
  • Kaygı bozuklukları ve panik bozukluğu
  • Obsesif-Kompulsif bozukluk
  • Kronik ağrılar
  • Yeme bozuklukları
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Diğer psikiyatrik hastalıklar

Beyindeki etkilerine göre antidepresan ilaçlar gruplara ayrılmıştır. Antidepresan ilaçların etki süresi 2-4 hafta arasında değişiklik gösterebilir.

  • Seçici serotonin gerialım inhibitörü (SSRI)
  • Serotonin- norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI)
  • Trisiklik antidepresanlar.
  • Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI)
  • Serotonin antagonist ve gerialım inhibitörleri (SARI)
  •   Diğer antidepresanlar.

Bozuk Psikolojiyi Düzeltmeye Yarayan İlaç İsimleri

  • Xanax

 Xanax, herkesin bildiği psikiyatri ilaç isimleri arasında yer alır. Diğer adı Alprazolam olan Xanax, sakinleştirici olarak kullanılan bir ilaçtır. Anksiyete, panik atak gibi hastalıklarda kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Eczanelerden reçeteniz yoksa alamazsınız. Xanax, tek başına kullanılabildiği gibi aynı zamanda başka ilaçlarla da desteklenerek kullanılabilir. Kaygı giderici ilaçlar arasında yer almaktadır. 18 yaş altı grubunda güvenilir olup olmadığı ve işe yarayıp yaramadığı henüz kanıtlanamamıştır.

 Xanax, bazı psikolojik rahatsızlıklarda anksiyolitik yani kaygı giderici etkisi nedeniyle kullanılmaktadır. İlaca başlanırken de bırakılırken de doktor kontrolünde olmak önemlidir. Belli bir süreden sonra bağımlılık kazanacağı için aniden bırakılırsa zihin bulanıklığı, bulantı, kusma gibi yan etkiler bırakabilir. Bu yüzden aşamalı olarak bırakılmalıdır.

  • Prozac (Fluoksetin)

 Prozac, seçici serotonin gerialım inhibitörü yani SSRI grubunda depresyon tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Etken maddesi fluoksetindir. Psikiyatri ilaç isimleri arasında en bilinen ilaçlardan bir tanesidir. Aynı zamanda obsesif-kompulsif bozukluk ve yeme bozukluğu gibi rahatsızlıklarda da kullanılmaktadır. Kişinin ruhsal durumunu, uykusunu ve duygularını olumlu yönde etkileyen bir antidepresan ilaçtır.

Yan Etkiler

Her ilaçta olduğu gibi antidepresanlar da yani psikoloji ilaçlarında da yan etkiler bulunmaktadır. Doktor kontrolü ile kullanıldığı zaman hekiminiz ile birlikte hem bu yan etkilerin farkında olarak ona göre hareket edebilirsiniz.

İlaçlar Her Zaman İşe Yarar mı?

 Psikolojik ilaçlar düzenli olarak kullanıldığı zaman, evet gerçekten çok işe yarar.  Birçok psikolojik ilaç isimleri mevcut olduğu için hepsini saymak ne yazık ki mümkün değildir. Tüm ilaçların ortak hedefi sorunlu olan bölgeye ulaşıp o bölgeyi onarmak, size iyi gelmektir. Psikolojik ilaçları bir yapboz oyunu olarak düşünebilirsiniz. Oyununuzda yalnızca 1 parça eksiktir ve ilaçlar zamanla o parça yerine geçer.

Zamanla ona alıştığınızda bir anda parçayı çektiğinizde afallarsınız ama sonrasında siz zaten gerçek bir parça ile yapbozunuzu tamamlamadığınızı hatırlarsınız. Siz, yalnızca dışarıdan size destek olacak o etken ilacı kullandınız. Yani yapboz parçası gitse de artık yerini nasıl doldurmanız gerektiğini biliyorsunuz...

 

Yayımlama Tarihi: 19 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2022
Yayımlama Tarihi:
19 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi:
10 Mart 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle