kidologlogo

Pozitif Disiplin Nedir?

POZİTİF DİSİPLİN NEDİR?

 

Pozitif disiplin kavramı, ebeveynlerin çocuklarına karşı ödül veya ceza yöntemini kullanmadan, koşulsuz sevgiyle birlikte bir sınır ve çerçeve çizmelerini ve çocukların bu çizilen sınır içinde özgür olabilmeleri anlamına gelmektedir.  Kısa süreliğine çözüm olduğu düşünülen küsme, ses yükseltme, ceza verme gibi davranışlar uzun vadede çocukta etkisini kaybederek ebeveyn-çocuk ilişkisini olumsuz etkiler. Pozitif disiplin, yanlış davranışı doğruyu öğretmek için bir fırsat olarak görüp, çocuğun çözüm üretmesine yardımcı olma üzerine kuruludur. Çocuğa bir yandan sınır koyarken bir yandan da özgürlük alanı açar. Temelde çocuğun kendi hareketlerini kontrol ederek problem çözme becerilerinin gelişmesine fırsat sağlayan bir tekniktir. Çocuklara belli sınırlar çerçevesinde sorumluluklar vererek ve seçenekler sunularak uygulanır.

ÇOCUKLARDA POZİTİF DİSİPLİN NASIL UYGULANIR?

  • Çocukların yerine problemlerini çözmeden kendi problemlerini çözmeleri için onlara destek olarak fırsatlar yaratılır.
  • Uygun olmayan, yapılmaması gereken davranışlar net ve açık cümlelerle söylenmelidir. Burada önemli olan nokta çocuğun davranışına karşı cümleler kurulmalı çocuğun kendisine, ona olan sevgiye yönelik cümleler olmamalıdır.
  • İletişim kurmak amacıyla her an hazır olmak ve bunun mesajını beden dili ve söylemlerle göstermek önemlidir. Beden dili ile söylenen cümleler tutarlı olması çocuğa verilen mesaj için önemli olmaktadır.
  • Sınırsız ve koşulsuz sevgiyi beden dili ve ses tonu ile desteklemek önemlidir. 
  • Zorlanılan anlarda sınırlarla ilgili konularda net olduğunuz mesajını vererek geri adım atamamak önemli olmakla birlikte bu anlarda çocuğunuza sarılarak çok üzüldüğünü, çok sinirlendiğini anladığınızı ve isterse sarılarak ağlayabileceğini söyleyebilirsiniz.
  • Ebeveyninin iyi bir gözlemci olarak yaşanacak sorunlara yönelik önleyici sınırlar ve anlaşmalar yapmasını bu sayede sürekli müdahale etmek zorunda kalmaması amaçlanır.
  • Pozitif disiplin konusunda “Aynalama” yapmak yani çocuğun davranış veya sözlerinin ebeveyn tarafından tekrar söze dökülmesi sayesinde çocuk anlaşıldığını hissederek duygularını tanıyabilir.
  • Bazı durumlarda kullanılması gereken “Ama” kelimesi yerine “Ve” kelimesinin kullanılması çocuğun anlaşıldığı mesajını içermektedir.
  • Bazı basit konularda çocuğun yaşamıyla ilgili söz hakkı olduğunu anlaması bireyselliği ve bağımsızlığı konusunda yardımcı olacaktır. Bu yüzden çok fazla seçenek sunarak kafa karışıklığına yol açmadan çocuğa bazı konularda sınırları çizerek az seçenekli şekilde seçim yapması için fırsat verilmelidir.
  • Kendinizi ve çocuğunuzu sakinleştirecek yöntemleri keşfederek bu yöntemleri öfkeli olunan zamanlarda uygulamaya çalışmak önemlidir.
  • Pozitif disiplin, çocuğa ve kendinize karşı sabırlı olmayı gerektirir. Bu nedenle çatışma yaşadığınız ya da zorlandığınız anlarda ebeveynlerin kendine yönelmesi, kendini iyileştirmek için öncelikle kendine şefkat göstererek çaba sarf etmesi oldukça önemlidir.
  • Pozitif disiplin konusunda daha ayrıntılı okuma yaparak kendinizi geliştirmek isterseniz Jane Nelsen’ın Pozitif Disiplin kitabını okuyabilir böylece çocuklarınızın sorumluluk alabilen, başarılı ve mutlu bir birey olmasını destekleyebilirsiniz.

                                                                                                                                                    PSİKOLOG KADRİYE TOKER

110682

Kişi Okudu

Kadriye Toker
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.