kidologlogo

Pedagog Ne Mezunudur?

Daha önceleri üniversiteler bünyesinde pedagoji bölümü olarak bir lisans eğitimi veriliyor, bu lisans bölümünü tamamlayanlar pedagog oluyordu. Ancak 1982 yılında bu lisans bölümleri kapatıldı. Bu tarihten itibaren pedagog olmak isteyen kişi üniversitelerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden başarıyla mezun olduktan sonra Kamu Personeli Seçme Sınavında yeterli puan almaları ve devlet tarafından  pedagog olarak görevlendirilmeleri gerekmektedir. 

Ancak çocuklar için yeterli ve daha yararlı bir pedagog olabilmek için Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinde lisan eğitimi tamamlamak yeterli olmamaktadır. Bu lisans diplomasını aldıktan sonra ayrıca psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora eğitimlerini almak ve bu eğitimleri çocuk psikolojisinden süpervizyonlarla desteklemek yararınıza olacaktır. Oyun terapisi ve EMDR terapisi eğitimleri, bu eğitimler arasında en etkili olanlardır.

Pedagog Eğitiminde Hangi Özellikler Ön Plana Çıkar?

Çocuklarımız şüphesiz ki en kıymetli varlıklarımızdır. Çocukların fiziksel gelişimleri kadar psikolojik gelişimleri de oldukça önemlidir. Bu yüzden çocuğumuz için destek almak istediğimizde kimin uzman olduğunu bilmek gerekir. Bu durumda pedagoglara önemli rol düşer. Çocukların ruhsal gelişimlerinin kontrolü için bir pedagogla düzenli olarak görüşmesi gerekir. Kelime anlamı olarak bakarsak pedagog; eğitim bilimci ya da eğitimci olarak tanımlanır. Yani bu tanımla yola çıkarsak pedagoglar bir psikolog ya da psikiyatrist değillerdir.

Pedagoglara çocuk eğitimci demek daha doğru bir tabir olacaktır. Çocukların psikolojik sorunlarıyla ve bununla ilgili problemleriyle çocuk psikiyatristleri ve çocuk psikologları ilgilendiği için pedagoglar çocuklara psikolojik destek veremez. Pedagogların ilgilendiği yaş grubu 0-18 arasıdır. Bu gruptaki çocuklarla ilgilenir, onları eğitir ayrıca ailelerine bu eğitimle alakalı danışmanlık ederler. Çocukların psikolojik ve psikiyatrik sorunları hakkında çocuk psikologları ve psikiyatristler ile iş birliği sağlar.

Pedagoglarda Olması Gereken Özellikler

En değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza her zaman her şeyin en iyisini istediğimiz gibi, onların psikolojik gelişimlerini takip edecek, aileye de eğitim desteği verecek olan pedagog seçimini de en iyi şekilde yapmak isteriz. Bir pedagogda olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Pedagog olarak çocuklarımızdan yardım alacağımız kişinin mutlaka Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinin birinden lisans eğitimin tamamlamış olması lazımdır.
  • Bazen sadece okul öncesi öğretmenliği gibi çocuk eğitimiyle alakalı bölümlerden mezun olmuş kişiler de kendilerine pedagog sıfatı yükleyebilmektedir. Bunlara karşı dikkatli olup, kişinin gerçekten de Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanından mı mezun olup olmadığı araştırılarak, gerçek bir pedagog mu diye emin olmak gerekir.
  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında lisans diploması olsa dahi, kendisini ne kadar geliştirdiği ve ne kadar uzmanlaştığı da araştırılmalıdır.
  • Seçtiğiniz pedagogtan randevu almadan önce özgeçmiş bilgilerini talep edebilir ve inceleyebilirsiniz.
  • Çocukluk döneminde yaptığınız yanlış danışman seçimi ve yanlış danışmanlık hizmeti, çocuğunuz üzerinde olumsuz hatta yıkıcı bir etki bırakabileceğini unutmamalısınız. Bu etkiler  yetişkinlik dönemine bile yansıyabileceği için yukarda belirtilen şartlar altında pedgog seçimi yapmanız oldukça önemlidir.

 

545001

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.