kidologlogo

Paranoid Şizofreni Nedir?

Paranoid hastalığı, dünya çapında yaygın bir şizofreni türü olduğu için paranoid şizofreni nedir sorusu, bireyin kuruntu ve varsanımlarla gerçeklikten uzaklaşmasına neden olan psikolojik bir bozukluk olarak yanıtlanabilir. Paranoid şizofrenide bireyin hayal dünyasında ve gerçeklikten uzak olması normal yaşamını büyük ölçüde engeller. Paranoid şizofreni genellikle 1830 yaşları arasında genç-orta popülasyonda başlar.

45 yaş üstü ve 15 yaşını geçmemiş genç kişilerde bulunması ve bulunması zor bir hastalıktır. Ayrıca erkeklerde kadınlara göre daha erken ortaya çıkar. Paranoid şizofreni hastaları çok büyük ve belirgin semptomları olmasına rağmen çoğu zaman içinde bulundukları durumu kabullenmezler. Bu onları sosyal ilişkilerinden uzaklaştırır ve onları çevrelerinden giderek daha fazla izole eder.

Paranoid şizofreni; Katatonik şizofreni, farklılaşmamış şizofreni ve dezorganize şizofreni gibi şizofreninin alt tiplerinden çok daha genç yaşta ortaya çıkar ve çok yavaş ilerler. Bu açıdan bakıldığında paranoid şizofreni belirtileri olan kişilerin bir an önce dikkatle izlenmesi ve tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.

İlginizi çekebilir: Katatonik Şizofreni 



Paranoid Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Paranoya ve Sanrılar; Paranoid şizofreni belirtileri arasında paranoya ve sanrılar en sık görülen belirtilerden biridir. Hastalar genellikle gerçeklikten tamamen kopuk olan ve sağlam kanıtlara sahip olmayan inançlarına körü körüne inanırlar. Birinin sürekli size bakıp sizi incitmeye çalıştığını düşünebilirsiniz ya da eşinizin veya partnerinizin sizi aldattığını düşünebilirsiniz. Henüz var olmayan sesleri işittiğinizde derin bir korku hissedebilirsiniz. 

Ayrıca paranoid şizofreni hastaları var olmayan koku ve tatları algıladıklarına ve başkalarının duyamadığı sesleri duyduklarına inanırlar. Sürekli etrafınızdaki herkesin size zarar verdiğini düşünmek insan ilişkilerine zarar verir. Bu onların yalnız kalmalarına neden olur. Paranoid şizofrenide paranoya ve saplantılı büsbütün bireyin kişilik yapısı ve yaşam tarzına göredir.

Kendini Değerli ve özel Hissetme; İnsanlar kendini özel ve eşsiz hissetmeli; fakat paranoid şizofreni rahatsızlık olanlara bu durum biraz değişik olmaktadır. Bu insanlar genellikle kendilerini diğerlerinden üstün hissederler. Aslında kendilerine önemli bir görev verildiği için doğduklarına, dünyayı kurtaracaklarına ve olağanüstü güçlere sahip olduklarına inanırlar. Her zaman liderlik pozisyonunda olduklarını düşünürler.

Kişilik Bölünmesi; Paranoid şizofreni belirtileri arasında yer alan bir diğer unsur da hastada görülen kişilik bölünmesidir. Yani paranoid hastaları birçok kişiliğe ayrılabilir ve bu da iç dünyalarında çokça çatışma meydana gelir. İyi ve kötü, saldırgan ve nazik aynı anda; Birbirlerinden gerçekten uzak karakterlere bürünebilirler. Ek olarak, bu insanlar genellikle kendileri için konuşabilirler.

Saldırganlık; Paranoid şizofreni hastalarında öfke kontrolü düşük olabilir. Kendi fikirlerine çok bağlı oldukları için fikirlerini görmezden gelen insanlara karşı öfkeli ve saldırgan olabilirler. Ayrıca kişi, kendine kötülük etme eğilimi paranoid şizofreni rahatsızlığı olanlarda görülen belirtilerden biridir. Bunun temel nedeni yaşadıkları bölünmüş kişilik ve bu karakterler arasındaki çatışmadır.

İlginizi çekebilir: Basit Şizofreni Belirtileri Nelerdir?



Paranoid Şizofreni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Travmanın ilk belirtisi olan paranoid şizofreni, tedavi edilmesi gereken önemli bir ruhsal bozukluktur. Ne yazık ki, paranoid şizofreniyi tedavi etmek, hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz. Bazen aralıklı olarak tekrarlanabilir veya uzun süre devam edebilir. Paranoid şizofreni hastalarında tedavi edilmezse psikoz gelişir. Bu, gerçeklikle olan ilişkiyi tamamen koparır. 

Uzmanlar, önce hastalığın nedenlerini inceleyerek paranoid şizofreni tedavisine başlar. Sonuç olarak, hastanın tepkileri hakkında bir tahmin yapılır. Hastalığın gelişimine bağlı olarak ilaç ve psikoterapi ile tedavi yapılabilmektedir. Sonuç alınmayacağına inanılırsa hasta bir süre klinikte tedavi edilir. 

Paranoid şizofreni tedavisi için uzmanın tutumu kadar hasta ve ailesinin tutumu da önemlidir. Bu durumda hastayla temasa geçen aile ve diğer kişilerin hastaya karşı nasıl davranması gerektiğini bilmesi gerekir.

İlginizi çekebilir: Paranoid Şizofreni

315283

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.