kidologlogo

Paranoid Şizofreni

Paranoid şizofreni, sanrılar ve halüsinasyonlar dahil olmak üzere ağırlıklı olarak pozitif şizofreni semptomları ile karakterizedir . Bu zayıflatıcı semptomlar, neyin gerçek ve neyin olmadığı arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak, kişinin tipik bir yaşam sürmesini zorlaştırır.

Şizofreni , nüfusun yaklaşık yüzde 1,1'inde görülürken, paranoid şizofreni bu kronik bozukluğun en yaygın alt tipi olarak kabul edilir.   Ortalama başlangıç ​​yaşı, geç ergenlikten erken yetişkinliğe, genellikle 18 ila 30 yaş arasındadır. Şizofreninin 45 yaşından sonra veya 16 yaşından önce teşhis edilmesi oldukça sıra dışıdır. Erkeklerde başlangıç ​​tipik olarak kadınlardan daha erken ortaya çıkar. 



Belirtiler

Şizofreninin erken belirtileri oldukça sıradan görünebilir ve bir dizi başka faktörle açıklanabilir. Bu, arkadaşlarla daha az sosyalleşmeyi, uyku sorunları, sinirlilik veya notlarda düşmeyi içerir.   Şizofreninin başlangıcında negatif belirtiler artar. Bu olumsuz belirtiler arasında artan motivasyon eksikliği, dikkat verememede azalma veya sosyal izolasyon sayılabilir.



Psikozun yakın olabileceğine dair uyarı işaretleri şunları içerir:

  • Başkalarının göremediği şeyleri görme, duyma veya tatma.
  • Şüphe ve başkalarının niyetlerinden genel bir korku.
  • Kalıcı, olağandışı düşünceler veya inançlar.
  • Açıkça düşünme zorluğu.
  • Aileden veya arkadaşlardan çekilme.
  • Öz bakımda önemli bir düşüş.

Tüm bu semptomların görülmesi şizofreninin varlığını göstermez, ancak bunlar bir ruh sağlığı değerlendirmesinin tavsiye edildiğinin göstergeleridir. Kişi şizofreni başlangıcı yaşıyorsa, erken müdahale olumlu bir sonuç için en iyi şanstır.

İlginizi çekebilir: Şizotipal Kişilik Bozukluğu

Şizofreninin pozitif belirtilerinin (halüsinasyonlar ve sanrılar gibi) gözden kaçma olasılığı daha düşüktür. Prodromal evreden sonra hasta, şizofreninin aktif evresine girer ve bu evrede zayıflatıcı düşünceler ve algısal çarpıtmalar yaşar. Düzensiz konuşma ve düzensiz veya katatonik davranış dahil olmak üzere motor veya bilişsel işlevlerde bozulma yaşayabilirler.

İlginizi çekebilir: Paranoid Şizofreni Nedir?

Paranoid şizofrenideki paranoya, sanrılardan aksini gösteren kanıtlara rağmen devam eden katı inançlardan – ve halüsinasyonlardan – başkalarının görmediği şeyleri görmek veya duymaktan kaynaklanır. Bu deneyimlerin her ikisi de doğaları gereği zulüm veya tehdit edici olabilir. Hasta kafasında kendi düşünceleri veya iç sesi olarak tanımadığı bir ses veya sesler duyabilir. Bu sesler aşağılayıcı veya düşmanca olabilir, insanı başka türlü yapmayacağı şeyleri yapmaya iter.

Bu sanrılar ve halüsinasyonların bir sonucu olarak tuhaf, tipik olmayan davranışlar ortaya çıkar. Şizofreni hastası biri, hükümetin onlara bir şekilde zarar vermek amacıyla onları gözetlediğine ikna olabilir. Bu, evlerine binmeye, pencereleri karartmaya, girişi engellemek için kapıların önüne nesneler koymaya ve dinleme cihazları veya kameraları içerdiğine inandıkları eşyaları engellemeye veya kaldırmaya yol açabilir. Suçluları yakalamak için gece geç saatlere kadar kalabilirler.

Aktif paranoid şizofrenisi olan biri, hezeyanları veya halüsinasyonları tarafından tüketilir. Enerjilerinin ve dikkatlerinin büyük çoğunluğu, yanlış inanışlarını veya algısal çarpıklıklarını sürdürmeye ve korumaya odaklanmıştır.

Bir kişinin şizofreni için ilk tedaviyi en yaygın olarak aradığı zaman, psikozun kişinin ve çevresindekilerin yaşamlarında sıklıkla dramatik bir bozulmaya neden olduğu aktif evredir.

Paranoid sanrılarınızın veya diğer semptomlarınızın hastaneye gitmenizi gerektirecek kadar şiddetli olduğu zamanlar olabilir. Siz ve sevdiklerinizin güvende kalmanız için bir psikyatrdan destek almanız önemlidir.

423260

Kişi Okudu

Sena İğdeli
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.