kidologlogo

Panik Atak Belirtileri ve Bozukluğu

Panik atak birdenbire başlayan bir anksiyete bozukluğunun adıdır. Panik atak genellikle 10 ile 30 dakika boyunca sürmektedir. Göğüste ağrı oluşumu, nefes darlığı, çarpıntı, terleme gibi belirtiler panik atak belirtilerindendir.

Bir diğer panik atak belirtileri ise üşüme, baş dönmesi, mide bulantısı belirtileridir. Bu belirtilerin 4'ü veya daha fazlası varsa bunlar panik atak belirtileridir. Eğer 4 belirtiden daha azı bulunuyorsa buna Kısıtlı Panik Atak adı verilmektedir. Panik atak belirtileri başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra zirve noktasına ulaşmaktadır. 



Panik Atak Belirtileri ve Bozukluğu Nedir? Nasıl Olur?

Panik bozukluk tamamen ruhsal bir rahatsızlıktır. Kişi panik ataklar sırasında başka atakların olabileceğine dair aşırı bir endişe duyar, ataklara engel olmak için günlük yaşamına devam etmekten vazgeçer. Örneğin alışverişe çıkmaz, spora gitmez ya da evden tamamen çıkmamak gibi değişikliklerde kendini gösterebilir. Ataklar bazen nefes darlığı göğüs sıkışmasıyla başlarken bazen de kişi kendini aşırı derece huzursuz hisseder.

Bir kaç dakika içinde uzman klinik psikolog ile görüşmek için tıklayın.

Ataklar çoğu zaman kişinin hiç beklemediği zamanlarda gelir, bu durumda kişi de aşırı derecede gerginlik ve huzursuzluk yaratır. Nerede ve ne zaman geleceğini bilmediği atakları bekleyen hasta daha da kaygılanır. Atakları beklediği bu döneme de "beklenti anksiyetesi" adı verilmektedir. Hasta ataklar arasında çok gergin ve stresli bir durumun içinde olduğunu düşünür. Hasta ataklar sırasında kendisini kontrol edememekten endişe duyar. Bu durumda onun üzüntülü olmasına neden olur. 



Panik Atak Bozukluğu Neden Olur?

Panik bozukluğunun iki adet bilimsel olarak açıklanmış nedeni bulunmaktadır. Bunlardan ilki beyin nöronları ile ilgilidir. Beyinde aşırı heyecan ve duygusal hayatımızı etkileyen bazı nöronlar bulunur, panik atak sayesinde bu nöronlar aşırı derecede ve anormal olarak çalışmaktadırlar. Bir diğer unsur ise kişisel kaygılardır. Günlük yaşantıda başına gelen basit bir olayı bile komplike bir hale getirip kafaya takması halinde panik bozukluğu kişide baş gösterir.

Ufak bir yorgunluk sonucu kalp çarpıntısı hissettiğinde kalp krizi geçireceğini, başı döndüğünde bayılıp öleceğini düşünür. Kişi bunları düşündükçe kaygılanır, eğer bir yerde düşerse onu kimsenin bulamayacağını ve öleceğini düşünür. Bu yüzden çoğunlukla evde tek başına kalamaz, dışarıya tek başına çıkamaz. Sürekli kaygılıdır ve her şeye şüpheli bir şekilde yaklaşır. 



Panik Atak Tedavisi Nedir?

Panik atağın tedavisi bulunmaktadır. Bu tedavi ilaç tedavisi ve davranış terapisi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hasta panik atakları düzenleyen ilaçlardan birini doktor eşliğinde kullanmaya başlayabilir. Bu ilaçlar beynin hormon faaliyetlerini düzenlemektedir.

Genellikle bu tedavi bir yıl sürer ve daha sonra hastanın durumuna göre ilaçlar azaltılabilir. Davranış terapisinde ise hastanın yanlış düşüncelere kapılması önlenmektedir. Panik atak belirtileri ile yüzleşmesi ve bu belirtilerin aslında yersiz olduğunu keşfetmesi amaçlanır. Bu terapide esas olan korkunun üzerine gitmektir. Hastaya da bu öğütlenir ve çeşitli ödevler verilir. 

Bir kaç dakika içinde uzman klinik psikolog ile görüşmek için tıklayın.

102592

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.