kidologlogo

Panik Atak Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Panik atak bir anksiyete bozukluğu olarak kabul edilir. Panik atak ani ve sürekli olarak bir korku ya da panik etkisinden kaynaklanır. Tüm insanlar zaman zaman korku ve endişeye kapılabilir, bu olağan bir durumdur. Fakat panik atak bozukluğu olan kişilerde korku, panik, endişe durumu düzenli olarak ve belli bir neden olmadan ortaya çıkar. Peki panik atak tedavisi nasıl olur?



Panik Atak Belirtileri

Panik atak geçiren bir insanda fiziksel ve zihinsel birtakım belirtiler görülür. Bu belirtiler belli bir sebep yokken aniden ortaya çıkabilir. Bu belirtileri yaşamak panik atak kişisi için oldukça stresli ve korkutucu bir durum olabiliyor.

Ani tuvalet ihtiyacı, ateş basması, baş dönmesi, baygın hissetme, boğulma hissi, ölme korkusu, tüm vücudun titremesi, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı, kulaklarda çınlama, ağızda kuruluk, mide bulantısı, nefes darlığı, parmaklarda karıncalanma, terleme, üşüme, uyuşma ve vücuttan kopuk hissetme panik atak belirtileridir. Panik atak geçiren kişide bu belirtilerden en az 4 dört tanesi aynı anda görülür.

Panik ataklar 5 ile 20 dakika arasında sürebileceği gibi 1 saate de ulaşabilir. Bu durum bazı insanlarda ayda 1 kez olurken bazı insanlarda haftada birkaç defe görülebilir. Durumun şiddeti panik atak sayısını değiştirebiliyor. Panik ataklar korkutucudur fakat tehlikeli değildir. Yaşanan durumlar kişiye ölümcül bir zarar vermez.

İlginizi çekebilir: Psikolog Nedir, Ne İş Yapar?



Panik Atak Esnasında Ne Yapılmalı?

Atak ile mücadele etmeyin. Olduğunuz yerde sakince bekleyin. Olumlu düşünün, kendinizi huzurlu ve mutlu bir ortamda hayal edin. Negatif düşüncelerden hemen uzaklaşın. Bu durumun geçeceğini kendinize söyleyin. Yavaş ve derince nefes alın. Rahatladığınızı fark edeceksiniz.



Panik Atak Tanısı

Panik atak tanısı yalnızca konusunda uzman bir psikolog tarafından konulabilir. Tanı için önce hastanın tıbbi geçmişi dikkate alınır ve gerekli görülen muayeneler yapılır. Panik atak tanısı koyabilmek için bir laboratuvar testi yoktur. Fakat gerçekleşen atakların kesinliğini tespit edebilmek için hekimler birtakım tetkik talebinde bulunur. Atakların ne kadar sürede tekrarladığı, nefes darlığı olup olmadığı, baş dönmesi, terleme ve uyuşma gibi belirtiler panik atak teşhisinin konması için dikkate alınan belirtilerdir.

Kesin olarak panik atak tanısının konulabilmesi için hastadan kalp EKG’si istenebilir. Böylelikle çarpıntısının bir kalp rahatsızlığından mı yoksa panik ataktan mı kaynaklandığı ortaya çıkmış olur.



Panik Atak Tedavisi

Panik atak bozukluğu tedavisinde hem panik atakların sayısının azaltılması hem de görülen belirtilerin hafiflemesi amaçlanır. Panik atak psikolojik tedavi ve ilaçlarla mümkündür. Duruma göre bunlardan biri ya da her ikisi birden uygulanır. Hasta psikoterapi alırken atak sırasında ne düşündüğü ve kendisini nasıl hissettiği sorulur. Terapist hastaya atak sırasında sakin kalabilmesi için nefes teknikleri öğretilir. Aynı zamanda reçeteli ilaçlara başvurulabilir. Antidepresanlar ve benzeri ilaçlar sakinliği korumada yardımcı olacaktır.

Uzman desteğine başvurmak için tıklayın.

780753

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.