kidologlogo

Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?

     Çocuğunuz 1.sınıfa başladı. Okula başlamasıyla beraber var olan sorumluluklarına bir yenisi daha eklendi. Artık okuldan verilen ödevleriyle ilgili de bir sorumluluğu var. Özellikle 1.sınıfta çocuk okuma- yazma öğrenme ile beraber ebeveyn desteğine çok daha fazla ihtiyaç duyuyor. Çocuğunuzu gözlemlediğinizde b-d harflerini, 6-9 rakamlarını ters algıladığını, 3'ü E olarak okuduğunu, 12'yi 21 olarak okuduğunu farkettiniz. Bunun dışında okurken kelime atlıyor, hece seslerini karıştırıyor. düzensiz ödev yapıyor ve ödevini çok yavaş yapıyor. Bu durumların başlangıçta okula yeni başlamış olmasıyla ya da zorlandığı için isteksi gibi görünmesiyle ilişilendirebilirsiniz. Ancak durumu detaylı gözlemlerseniz ve sınıf öğretmeniyle de görüşürseniz aslında bu durumun derse karşı isteksizlikten olmadığını anlayabilirsiniz. Biraz önce bahsettiğim belirtiler özel öğrenme güçlüğü olarak adlandırılmaktadır ve pek çok daha farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Peki özel öğrenme güçlüğü nedir?Ebeveynler bu durumu nasıl fark edebilir ve önlem almak için ne yapabilir?



Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?

            Özel öğrenme güçlüğü doğuştan gelen bir öğrenme bozukluğudur. Kişinin zekası normal ya da normal üzerindedir ancak öğrenme durumu beklenen seviyede değildir. Çocuk doğduğu ilk yıllarda fark edilmesi daha zordur ancak okuma yazma dönemine geçtiğinde yani okul döneminde dikkat çekmeye başlar. Çünkü öğrenme güçlüğü olan çocuklar yaygın olarak okuma yazma alanında geriden gelirler. Öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler bilgiyi daha farklı işlemektedir. Bu durumda gördüğü bilgiyi organize etme kısımlarında sorun oluşturmaktadır. 

            Özel öğrenme güçlüğünün farklı çeşitleri vardır. Okuma güçlüğü yani disleksi, matematik güçlüğü yani diskalkuli, yazma güçlüğü yani disgrafi olarak alt çeşitleri vardır. 



Özel Öğrenme Güçlüğü Belirtileri

           Özel öğrenme güçlüğü okul döneminde fark edilebildiği gibi, dikkatli gözlenebilirse okul öncesi dönemde de fark edilebilir. Okul öncesi dönemdeki bazı belirtiler



  • Konuşmaya geç başlama
  • Duyduklarını anlamakta zorluk
  • Sırayla saymada zorluk yaşama
  • Düğme ilikleyememe, ayakkabısını bağlayamama
  • Sol el sağ el tercihinde gecikme ve karıştırma gibi belirtiler ile fark edilebilir. 

Bu becerilerde dönem dönem her çocuk zorlanabilir. Ancak uzun süreli devam ediyorsa dikkatli bir şekilde gözlemlemek faydalı olacaktır. Okul döneminde fark edilebilecek belirtiler ise şu şekildedir.



  • Düzensiz bir şekilde yazı yazma
  • Okurken kelimeleri atlama
  • Çok yavaş bir şekilde ödev yapma
  • Saati okuyamama
  • Çarpım tablosunda zorlanma
  • Yaşı büyüyünce de parmak hesabı ile toplama çıkarma yapma gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Yine bu sayılan belirtiler 1.sınıfa geçmiş olan hemen hemen her öğrencinin başlangıçta zorlandığı alanlardır. Ancak çocuğun gelişim dönemi göz önünde bulundurulduğunda çocuk bu aktivitelerde geride kalıp hep aynı sorunu yaşıyorsa bu ebeveynler için büyük bir işaret olabilir. Peki anne babalara bu aşamada ne gibi görevler düşmektedir?



Ebeveynler Neler Yapabilir?

 



  • Öncelikle sabırlı olmanız gerekiyor. Çünkü çocuğunuz zorlandığının zaten farkında ve bu konuda anlayış ve destek bekliyor. Eğer çocuğunuza 'sen nasıl yapamıyorsun, bak arkadaşların ilerledi sen geridesin' gibi cümleler kurarsanız bu işe yaramayacaktır. Bu tutumla tek yaptığınız çocuğunuza kötü hissettirmek olur. Bu nedenle sabır ve anlayış çok önemlidir
  • El becerilerini aktif tutabileceği aktiviteler yaptırmaya özen gösterin.
  • Ödev yaparken çocuğunuzun daha çok zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın.  Mutlaka sınıf öğretmeni ile iletişim halinde olun ve sınıf içerisinde mümkün olduğunca ön sıralarda oturması için destek isteyin.

Öğrenme güçlüğü ile ilgili aklınıza takılan tüm sorular hakkında detaylı görüşme yapmak için tıklayınız.

582449

Kişi Okudu

Ebru Görgülü
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.