kidologlogo

Oyuncaklar ve Anlamları

Oyuncak kelimesi oyun kelimesinden türemiş bir sözcüktür. Çocukların, bebeklerin oyun oynadığı bir alet, eşya anlamına gelir. Çocukların genel olarak oyun çevresi yaratmak adına oyuncaklardan faydalanırlar.

Çocuklar güzel zaman geçirmek, öğrenmek, davranışlarını biçimlendirmek, keşfetmek amacı ile kendilerine oyuncakları ile bir dünya yaratırlar. Bu dünyanın içinde en önemli yapı taşı oyuncaklardır. Oyuncakları ile kendilerini ifade etmek isterler. Bir nevi simge, aracı rolü görürler. 



Oyuncaklar İle İlk Tanışma 

Doğar doğmaz bebekler eline tutuşturulan bir çıngırak, oyuncak ile tanışır. Çıngırakta keşfettiği ilk şey onun sesidir. Sesi bebeği cezbeder. Ağladığı an sesini keserek onu dinlemeye anlamaya çalışır. Biz anlamasak dahi o oradan kendince bir şeyler çıkarmaya çalışır. Renkleri ayırt edemez çünkü gördüğü ilk renkler siyah ve kırmızıdır. 

Zamanla büyüyen bebeğin oyuncak çevresi ve alanı da genişler. Renkli kartlar tutuşturulur daha sonra renkleri ayırt etmeye çalışan bebeğimiz bunları anlamaya çalışır. Renkler üzerindeki resimlerden kendince bir şeyler çıkarmaya çalışarak hoşuna giden resimlere tepki verip ‘‘agu’’lamaya ilk başlama gerçekleşir. 

0-6 Aylık Bebeklerde Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?



Oyuncaklar Size Ne Demek İstiyor? 

Her çocuk, bebek onu dünyaya getiren annenin ortamına doğma eylemi ile katılmış olur. Bu doğduğu ortam bebeğin zihniyetini, kültürünü, ahlakını vb. toplum çerçevesini oluşturacaktır. Bu çerçeve bebeğin zihninde küçük yaşlarda yer edinmeye başlayacak ve ilerleyen zamanda onun davranış biçimini bir kalıba sokacaktır. Örnek verecek olursak savaş ortamında büyümüş bir çocuğun oyuncakları daha çok silah, ok, yay, at kavga gürültü tarzı aletlere, simgelere yönelecektir. Çünkü o ortamda şekil almıştır. 



Oyuncakların Çocuklar Üzerindeki Psikolojik Etkisi 

Çocukların büyülü dünyasını süsleyen her oyuncağın kendine özgü bir anlamı, içeriği vardır. Bu içerik genel olarak çocukların psikolojisine ayna tutmaktadır. Güzel bir aile ortamında büyüyen bir kız çocuğu düşünecek olursak onun hayalini süsleyen imge mutlu aile tablosudur. Ama aile içi şiddet gören bir çocuk daha çok vurup kırmalı oyuncaklara yönelecektir. Ya da mutlu köy ortamında bir çocuk kuzularını, ineklerini, sobalı güzel bir evi çerçevesinde oynayacaktır.

Değişen Oyun Gelişen Beyin



Oyuncakların Çocuklar Üzerinde Eğitici Yönü

Oyuncakların anlamı demişken oyuncakların eğitici yönüne değinecek olursak bebeklik dönemine inmeniz gerekecektir. Bebeklerinize ilk oyuncak olarak eğitici kartları vermeniz ve renkler ile tanıştırmanız bebeğinizin bilişsel gelişimine katkı sağlayacaktır. 

İlerleyen döneminde ise motor gelişimine yönelmelisiniz. Bebeğe vakit ayırarak aktiviteler düzenlemelisiniz. El, ayak, kas gelişimini destekleyecek şekilde oyun parkuru düzenlemek en iyisi olacaktır. Oyun parkuru renkleri tanıması için de faydalı olacaktır. 

Müzikli ve eğitici oyuncaklar almak bu noktada en doğrusu olacaktır. Sayı saymak, kelime dağarcığını geliştirecek renkli ve hareketli oyuncaklar almak gelişimi için en doğru karar olacaktır.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak ebeveyn olarak çocuklarınıza, bebeklerinize onlara hitap edecek şekilde bilişsel, duyusal, motor gelişimlerini de göz önünde bulundurarak oyuncak seçimi yapmaya özen gösterin. 

Sanal Oyunlar Çocuklarımızı Nasıl etkiliyor?

 

267244

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.