kidologlogo

Oyun Terapisi

Oyun terapisi çocukların bazı sorunlarının çözümünde kullanılan önemli bir tedavi şeklidir.

Psikolojik olarak çocukların gelişimlerinin de amaçlandığı oyun terapisi 2,5 yaşından 12 yaşına kadar olan çocuklarda kullanılabilir. Oyun terapisi uzmanı olan kişiler tarafından verilmesi gereken bir tedavi yöntemidir. Çocukların dünyası yetişkinlerin anlayamayacağı kadar karışıktır. Bazı sorunlarda kendilerini ifade edemeyen ve sıkıntısının farkında olmayan çocuklar oyun terapisi ile kendini daha iyi ifade etmeyi öğrenir. Oyun terapisinde kullanılan farklı oyuncak ve oyun yöntemleri çocukların bilmeden kendilerini ifade etme şekilleridir. Çocukların fark etmeden duygusal tepkilerinin ölçüldüğü oyun terapisi uzman terapistler tarafından yapılmalıdır.



Oyun Terapisinin Uygulanma Koşulları

Oyun terapisi çocukların duygularını kontrol edemediği durumlarda kullanılır. Duygusal gelişime de katkı sağlayan oyun terapisi zihinsel ve bilişsel gelişimin tamamlanması içinde önemli bir unsurdur. Çocuğun içsel dünyasına ulaşmanın en iyi yolu oyun terapisi yöntemidir. Bazı durumlara karşı verilen tepkilerinde ölçüldüğü terapi yöntemi olarak kullanılan oyun oynama; çocuğun fark etmeden kendisini oynadığı oyuncaklarla ifade eder. Böylece sorunun asıl başlangıcı ve nasıl çözüleceğine dair terapistlere fikir sağlanmış olur. 



Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Psikolojide önemli bir sorun çözme tekniği olan oyun terapisi birçok olumsuzlukla başa çıkmak için kullanılır. Çocuklarda altını ıslatma, cinsel istismardan dolayı oluşan travmalar, duygusal açıdan aşırı tepkiler, korku, diğer kardeşleri kıskanma, yemek yememe sorunu, kakasını altına yapma, depresif hareketler, anne babanın boşanmış olması, ebeveynlerden birisinin ölümü, sosyal fobi, okul ortamına adapte olamama ve anneden kopamama gibi birçok sorunun oyun terapisiyle farkına varılır ve çözümüne yönelik ilerlemeler kaydedilir. 


İlginizi Çekebilir: Çocuk ve Ergen Terapisi Nedir?



Oyun Terapisini Kimler Uygulayabilir?

Oyun terapisi çok önemli bir tedavi yöntemidir. Uygulayıcı oyun terapisi ile ilgili eğitimlerin tamamını almalıdır. Bilişsel ve zihinsel gelişimin tamamlanması için gerekli olan oyun terapisi alanında uzman bir pedagog tarafından yapılması önem arz eder. Herhangi bir psikolog çocuklarla iletişim kurmakta güçlük çekebilir. Çocuklarla iletişim kurma yeteneği olan ve oyun terapisi alanında uzmanlaşmış pedagogların tedaviyi üstlenmesi gerekir. 2,5 yaş ile 12 yaş arasında uygulanan oyun terapisi; çok önemli bir dönemi kapsadığı için uygulanan tekniklerin hâkim olunması önem arz eder. Bir birey olmanın yani kendini gerçekleştirmenin önemli bir basamağı olan çocukluk dönemi geri plana atılmamalıdır.



Oyun Terapisi İçin Nasıl Hazırlanmalıdır?

Oyun terapisini uygulayacak olan uzman pedagog; çocuğun yaş aralığına göre hazırlık yapmalıdır. Her yaş grubuna hitap eden oyun çeşitleri ve oyuncaklar farklıdır. Çocuğun oyun terapisi alacağı ortam çocuğun kendisini iyi hissedeceği bir yer olmalıdır. Duygusal yaklaşımın ölçüleceği oyun terapisinde çocuk bulunduğu ortamı sevmezse doğru tepkiler veremez. Kullanılacak olan oyuncaklar hayatın içinde yer almalıdır. Çocuğun duygu dünyasına inmek için seçilen oyuncak ve oynanacak oyun çok önemlidir. Hayal gücü veya duygu yoğunluğunu ölçecek oyuncaklarda farklı türlerde olmalıdır.

543885

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.