kidologlogo

Oyun Terapisi Yaklaşımları 

Oyun terapisi yaklaşımları çocuğun iç dünyasına yönelir. Buradaki amaç iç dünya ve dış dünya arasındaki bağıntının kurulabilmesidir. Eğer ki oyun terapilerinde çocuk kendisinin üzgün olduğunu belli ederse duruma yönelik destek planları yapılır. Örneğin çocuk anne ve babasının kendisine yönelik şiddet uyguladığını gösterirse terapist duruma uygun terapi tekniğini değiştirir. Oyuncaklar çocukların adeta sözcükleridir.

Oyuncakların renkleri çocuğun duygu dünyasını temsil ediyor. Kapalı renkler duygu dünyasının kapalı ve mutsuz olduğunun göstergesidir. Renkli olan oyuncaklar ise daha duygusal ve anlaşılır bir repertuarının olduğunu gösteriyor. Oyun terapileri yapılırken çocuğa sevgi ile yaklaşılmalıdır. Çocuğun yas aralığına göre objektif veya projektif testler uygulanır. Bu şekilde çocuğun repertuarı hakkında bilgi edinilir.



Oyun Terapisinin Faydaları 

Çocuğun duygu dünyasına inebilmek kolay değildir. Bunun için bazı materyallerden destek alınır. Özellikle terapistin sevgi dili ile çocuğa hitap etmesi gerekiyor. Çocuk bilişsel ve düşünsel anlamda ortaya koymadığı düşüncelerini rahatça söyler. Terapist çocuğun oyun dünyasına adeta dahil olur. Çocuk terapistine zamanla güvenerek onun da oyuna dahil olmasını sağlar.

Değişen Oyun Gelişen Beyin

Terapinin sonucunda meydana gelen duygusal sıkıntılar teker teker ortadan kalkar. Eğer ki çocuk parmak emme gibi bir davranışı varsa bu durum anneye olan bağlılığını gösterir. Bazı çocuklar anne ile kurdukları emme sürecini sağlıklı atlatamadıklarında parmak emme davranışını sürdürebilir. Özellikle oyun terapisi yaklaşımları gelen çocuklar strese bağlı bir takım davranımlarını gösteriyorlar.



Çocuklara Neden Oyun Oynatılır? 

Çocukların duygusal ve bilişsel dünyaları yetişkinler gibi değildir. Yetişkinler yaşadıkları duygusal anları kolayca karşı tarafa gösterebilirler. Fakat çocuklar duygu dünyalarını kolayca ortaya çıkaramazlar. Bunun yerine duygu ve düşünce dünyalarını bastırmayı tercih edebilirler. Bu şekilde hem sıkıntıları ortaya çıkmaz hem de telafisi olmayan durumlar ortaya çıkabilir.

0-6 Aylık Bebeklerde Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bunun için çocuğunda herhangi bir sıkıntı gören kişiler terapist ile iletişime geçebilir. Örneğin anne ve babası birbirine şiddet uygularsa çocuk da oyuncaklarını birbirine vurarak şiddeti tarif eder. Çocuk gün içerisinde nasıl bir ortamda yaşıyorsa buna dair izleri ortaya koyar. Oyun terapisi yaklaşımları  yapılmadan önce çocuğa durum hakkında bilgi verilemez. Çocuk doğal akışında psikologun yanına gelir.



Seanstaki Oyunun Farkı Nedir? 

Terapi anındaki oyunun normal bir oyundan farkı vardır. Normal bir oyun içinde farkındalık yoktur. Çocuk normalde oyun oynarken anne ve baba duruma farkındalık ile bakamaz. Sadece orada gördükleri çocuklarının bir oyun oynamasıdır. Fakat terapist aldığı bilgi ve eğitim dahilinde bilimsel bir metot çevresinde duruma yaklaşır. Bu nedenle oyun terapisine bilimsel bir bakış açısı diyebiliriz.

Oyuncakların yapısı ve kullanım amacı yine farklıdır. Çocuğun evindeki çocuklar çocuğun duygu dünyasına yöneliktir. Terapistin odasında bulunan her bir oyuncak ise çocuğun psikolojik dünyasına inebilmek içindir. Bu nedenle çocuğun normal oyun dünyası ile oyun terapisi yaklaşımları arasındaki farkları bilmek gerekiyor. Daha sağlıklı bir gelişim için uzmandan psikologdan destek alınmalıdır.

591938

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.