Çocuklar Nasıl Oyun Oynamalı?
Oyun... Anne karnında başlayan yaşam serüveninde bir bebeğin ilk oyuncağı göbek kordonudur. Annenin karnında bile oyun oynamayı seven ve bunu başaran bir çocuğun doğduktan sonra da oyun elbetteki en çok ihtiyaç duyduğu etkinlik olacaktır.
Oyunlar çocukların gelişimsel süreçlerinde en önemli işleridir. Çocuklar uyurken oynar, yemek yerken oynar, yürürken oynar, gülerken oynar, hatta ağlarken bile oynar. Çocuk oyunu demek çocuğun hayatının en temel özeti demektir. Merdivenden çıkarken bir adımını sağa bir adımını sola atan çocuk, su içerken bardağın içinde köpük yapmaya çalışan çocuk, yemeğini yerken ağzını garaja döndüren her çocuk oyunla bütünleşmiş oyunla büyümüş demektir.
Oyunlar oynanırken bir çocuğun her zaman bir oyuncağa, ne bir malzemeye ya da bir arkadaşa ihtiyacı yoktur. Bir yetişkinin çöle düştüğünde ilk aklına su aramak gelirken aynı çölde çocuk kumlarla nasıl oynayacağını düşünür.
Görüldüğü gibi oyunlar çocuklar için yemek yemekten, su içmekten, uyumaktan çok daha fazla önemlidir. gelişimsel süreçlere oyunun katkısı yüzyıllardır bilindiği gibi günümüzde de üzerinde en çok durulan unsurdur. Dilsel, bilişsel, buluşsal, sosyal ve duygusal gelişimlerine destek verdiği gibi motor gelişimlerini de önemli ölçüde etkilemektedir.
Oyun Çocuğumu Geliştirir Mi?
Bunların dışında oyunun son yıllarda üzerinde fazlaca durulduğu ve farkedildiği bir katkısı daha gün yüzüne çıkmıştır. Oyunun İyileştirici Gücü.. Yapılan araştırmalara ve çalışmalara bakıldığında oyunların çocukların gelişim alanlarını desteklemesiyle beraber yaşanılan her hangi bir olumsuz durumda da iyişeştirme sağladığı görülmüştür.
Çocukların yaşamında aşamadığı durumlar, çözemediği ve bunu ifade edemediği problemler, hissettiği değersizlikler, içe kapanıklıklar, saldırganlıklar, baş edemediği sorunlarda oyun ile iyişeştiği bulunmuştur. Bir çok ruh sağlığı çalışanı ile çocuk gelişim uzmanları tarafından oyun terapisi tekniği ile çocukların duygusal ve soyal travmaları başarı ile sağlatıma ulaşmıştır. Uyun terapisinin çocuklar üzerinde yaşadıkları olumsuz durumları çözümlemede en etkili yol olduğu görülmüştür.
Çocukların gün içerisinde yaşadıkları, gördükleri ve hissettikleri olumsuz yaşantı deneyimlerini bazen aşamadıkları mücadele edemedikleri bilinir. Ancak böyle bir durumu yaşayan her çocuk evebeynine bunu yansıtamayabilir ya da evebeyni bu durumu doğru yorumlayamayabilir. Bu nedenledir ki en bilinen en eski oyunlardan biri olan EVCİLİK OYUNU çocukların günlük yaşadıkları bir çok baş edemedikleri durumları aşmalarına iyişeşmelerine destek veren oyun türlerinden biridir. Aileyle ya da arkadaşları ile oynadığı evcilik oyunlarında çocuk o problem durumu yaşadığı ana gidecek onu oyununa yansıtacak yeniden düzenleyecek ya da değiştirecek ve en nihayetinde içsel çatışmasını çözüme ulaştırcaktır.
Örneğin kardeş kıskançığı yaşayan bir çocuk evcilikte bebekleri kardeş yapacak, kardeş olan oyuncağı hırpalayacak, cezalandıracak, uzaklaştıracak ve sonucunda içinde yaşadığı bu çatışmayı rahatlığa ulaştıracaktır. yaşadığı her durumu mutlaka evcilik oyununda gün yüzüne çıkaracak ve sorunlarını yine bu oyunda çözüme ulaştıracaktır.
Bu nedenle ailelerin çocuk odalarında çocukların evcilik oynayabilecekleri alanlar yaratmalarına, buna uygun materyaller temin etmelerine, çocukları ile gün içerisinde mutlaka evcilik oyunu oynamalarına dikkat etmeleri önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki evcilik oyunu sırasında anne ve babalar pasif konumla olmalı asla çocuğun oyununa müdahale edici ya da yönlendirici tavırlarda bulunulmamalıdır. çocukların oyun sırasında söyledikleri ve yaptıkları kesinlikle eleştirilmemelidir. Oyuna çocuk başlamalı, çocuk yönetmeli ve oyunu çocuk tamamlamalıdır. Böylelikle çocukların yaşamlarında farketmediğimiz bir çok soruna çözümün oyunla da sağlandığı görülmüş olacaktır.
Çocuk Gelişimi ve Aile Danışmanı Yağmur KUŞCU; Ortaöğretimini 2003 yılında İstanbul'da Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünde tamamladı Lisans Eğitimini 2009 Yılında Selçuk Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünde, Yüksek Lisans Eğitimimi 2014 yılında Selçuk Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında tamamladı Okul öncesi Eğitimi, Ortaöğretim Çocuk Gelişimi Öğretmenliği ve bir çok Okul Öncesi Eğitim Kurumunda eğitim ve aile danışmanlığı görevinde bulundu.