kidologlogo

Otoriter Aile Ne Demek? 

Toplum olarak ilk çağlardan itibaren genel olarak kalabalık ailelerden gelmekteyiz. Genelde bu aile tiplerinde ataerkil bir yapı mevcuttur. Ataerkil nedir? diye soracak olursanız, ataerkil babanın, atanın baskınlığı, babanın sözünün geçmesi demektir. Bu şekilde aile yapısı ilk toplum devletlerinde de görülmüştür.

Eskiden beri bu şekilde süregelerek günümüze kadar toplumuzda genel olarak görülmeye yüz tutmuştur. Hal böyle olunca bazı aile yapıları o kadar kalıplaşmış ki babanın daha çok baskın olup annenin biraz daha geri planda kalmasına sebep olmuştur. İlerleyen zamanda çocukları üzerinde bu aile yapılarında daha çok otoriter aile yapısı baskın olmaktadır. Otoriter aile, ebeveynler üzerinde baskı, korku yaratma durumudur. Böylece her istediğim olur diye baskı dayatarak bunların yerine gelmesini isterler.

Otoriter Aile, Çocuklarına Karşı Davranma Biçimleri Nasıldır? 

Otoriter aile toplumumuzda artık yer etmiş klasik aile biçimidir. Ataerkil yapımıza da dayanarak otoriter aile yapısı oluşmuştur. Otoriter aile yapısında kalıplaşmış bir şekil vardır. Bu şekil doğrultusunda çocuğuna biçim vermeye çalışırlar. O şekli vererek kalıba sığdırmaya çalışır. Daha çocukken bu süreç başlar. Çocuğun psikolojik gelişiminde bu yer edinecektir.

Çocukluktan itibaren idealleri olan kişi, aile baskısının da etkisi ile hayallerinin peşinden gidemez. Kendi istediği kalıbın şeklini alamaz. İdeal konusunda oluşan bu baskı onun hayat biçimini de belirleyecektir. Aslında bu biçimde otorite kurularak bireyin özgürlükleri, hür iradesi, bağımsızlığı elinden alınmış olmaktadır. Bu dominant durum bireyde ilerisi için  özgüven eksikliği temeli atılmış olur. Özgüven eksikliği başlı başına onun bir gruba dahil olmasını engelleyecektir. 

Dominantlık Çocukta Kalıcı Etki Bırakabilir mi?

Bireylere bu şekilde yapılan dominant baskıcı durum çocuğun zihnine kelepçe vurularak birçok özgürlüğünü, hayallerini elinden alma durumudur. Mesela ilerde üniversite tercihi döneminde ailesi tıp eğitimi alacaksın diye dayatma yaparken kişi daha çok konservatuvar okumak istiyordur. Bu şekilde hayallerine dahi karışılması onda kalıcı etki bırakacaktır. 

Ve çocukluktan dahi başlayan psikolojik baskının da etkisi ile yapma denilen ne varsa onlara yönelmeye başlayacaktır. Özelikle bu durum cinsiyet ayrımı yapılarak belirgin bir hal almıştır. 

Otorite Daha Çok Kız Çocuklarına mı Kullanılıyor?

Cinsiyet ayrımı toplumumuzda hep ön planda olmuştur. Çocukken başlayan bu durum ailede oluşur, evlenir eşinden aynı şekilde devam eder. Otoriter aile, kızına oraya gitmeyeceksin buraya gelmeyeceksin diyerek oluşan otorite durumunda eve kapatma gibi bir durum yaşatır. 

Kıyafetlerine karşı da "bu şekilde benim istediğim gibi uzun giyeceksin" diyerek kız çocuğuna baskı oluşturur. Ailenin bu yaptığı doğru mudur? Tabiki de değildir. İlerisi için zihin bunu kodlayacak aile neyi kısıtladıysa ona doğru yönelim artacaktır ve bireyde yalan söyleme durumu oluşacaktır. Baskı sonucu bunu söylemek onu kurtaracaktır. Tüm bunlar sağlıksız insan yetiştirmek için otoriter ailenin becerisidir. Bu şekilde davranmak yerine psikolojik destek almak daha iyi bir tercih olacaktır. 

 

42748

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.