Osteoporoz Kemik Erimesi Nedir? Tedavisi Var Mı?

Osteoporoz Kemik Erimesi Nedir? Tedavisi Var Mı?

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir? 


✅Osteoporoz, düşük kemik kütlesi ve kemiğin mikro yapısının bozulması sonucunda, kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile gerçekleşen sistemik bir iskelet hastalığıdır.
✅Osteoporoz yaş, lokalizasyon, tutulan kemik doku, etiyoloji ve histolojik görünüm gibi faktörler göz önüne alınarak sınıflandırılabilir.
✅Etiyolojik faktörlere göre iki tipe ayrılır; Birincil Osteoporoz, İkincil Osteoporoz.
✅Birincil osteoporoz, altta yatan bir hastalık olmaksızın karşımıza çıkabilir.
     Tip 1 Osteoporoz: 50-75 yaş arasındaki kadınlarda görülür, esas kemik kaybı trabeküler kemiktedir ve en sık vertebra ile el bileği kırıkları karşımıza çıkar.
     Tip 2 Osteoporoz: 70 yaş ve üzerinde sık görülür. Trabeküler ve kortikal kemik kaybı olur, en sık vertebra ve kalça kırıkları meydana gelir.
✅İkincil osteoporozun bazı sebepleri; endokrin nedenler, gastrointestinal nedenler, romatoit artrit, artmış protein üretimi, kalsiyum eksikliği, malign hastalıklar, ilaç kullanımı, immobilizasyon. ✅Osteoporozda en sık vücudun yükünü taşıyan ve trabeküler yapıda olan omurlar etkilenir.
✅Özellikle ileri yaşlarda omurlardaki çökme kırıklarına bağlı olarak boyda kısalma görülebilir.
✅Kemikler sürekli olarak yapım yıkım olaylarının devam etmesi ile yenilenen canlı dokulardır. ✅Kadınlarda 40 yaşına kadar yapım yıkım olayı dengeli bir şekilde devam eder ama bu yaştan itibaren yılda  %0.5'lik bir oranda geri dönüşümsüz bir kemik kaybolur.
✅Özellikle menopozdan itibaren daha da hızlanır ve menopozda olan bir kadın her yıl trabeküler kemiklerinin %5'ini ve tüm vücut kemik dokusunun yaklaşık %1'ini kaybeder.


Osteoporozda Risk Faktörleri

*65 yaş üstü *vertebral kompresyon kırığı *40 yaşından sonra frajilite kırığı *aile öyküsü *glukokortikoid tedavisi *düşme *yetersiz fiziksel aktivite *osteopeni *erken menopoz *histerektomi *hipogonadizm *hiperparatiroidizm *malabsorbsiyon sendromu *osteopeni
✅Osteoporoz riski yaşla birlikte artar ve özellikle kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. ✅Osteoporozda Tanı; kemik ölçümleri hızlı kolay yapılabilen testlerdir, çok çeşitli yöntemler var vardır en çok tercih edilen DEXA'dır.

Kemik Mineral Yoğunluğu

⚠️Normal: T skoru -1/+1
⚠️Osteopeni: T skoru -1/-2,5
⚠️Osteoporoz: T skoru <-2,5

Osteoporozda Tedavinin Amaçları

*Yaşam kalitesini arttırmak
*kaybolan kemik kütlesini revize etmek
*komplikasyonları önlemek, geciktirmek

Osteoporozda Koruyucu Önlemler

Osteoporoza neden olan risk faktörlerini görmek ve bunlar için önlem almak tedavinin ana hattıdır. Osteoporoz gelişme riskini azaltmak için düzenli beslenme, yeterli kalsiyum ve vitaminler-minerallerin alınması, düzenli fiziksel aktivite, sigara ve alkolün bırakılması, düşmelerin önlenmesi ve diğer yaşam tarzı değişikliklerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Yayımlama Tarihi: 16 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2022
Yayımlama Tarihi:
16 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi:
24 Şubat 2022

Merhabalar. Ben fizyoterapist Hümeyra Tombaş. Mesleğimin her alanını çok seviyorum. İnsanlara yardımcı olmak, bilgilendirmek ve sorunlarla birlikte başa çıkmak benim hayatımda önemli bir yerde, umarım sizlerle de sorunları birlikte aşarız. .

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle