Online Terapi Süreci Nasıl Olmaktadır?

Online Terapi Süreci Nasıl Olmaktadır?

Günümüz olaylarından önce tüm dünyada yaygınlaşan internet kullanımı ve buna bağlı olarak internet üzerinden yapılan psikolojik danışmalardır. Bu yöntem yurt dışında yaşayan ve dil sorunları nedeniyle terapi alamayan kişiler için tasarlanmıştır. Online terapi sadece bir pandemi döneminde uygulanan bir tedavi değildir. Aynı zamanda çoğu kişinin yoğun iş temposu nedeniyle psikolojik yardım almaya vakit bulamadığı durumlar da vardır ve bu onların ani değişikliklerde her an bir uzmanla görüşmesine olanak sağlayan bir yöntemdir.

Örneğin 1986 yılında Cornell Üniversitesi'nde kurulan Sevgili Amca Ezra adlı bir forum online terapinin ilk örneği olarak kabul edilebilir. Bu forum insanların karşılaştıkları sorunları ve akıllarına gelen soruları kaydetmeleri şeklinde kullanıldı. Forumda yayınlanan sorular anonim ruh sağlığı uzmanları tarafından yanıtlandı.

Sürekli gelişen internet teknolojisinde gelinen bu noktada soru cevaplamanın yanı sıra görüntülü görüşme ile de sürekli gelişmeye devam etmektedir. Artık bu görüntülü görüşmelerle geleneksel terapi gibi uzun sohbetler başladı. Ve pandemi döneminin de etkisiyle online terapi kullanımının arttığı ve daha çok tercih edildiği ortaya çıktı.

İlginizi çekebilir: Psikolog Nedir, Ne İş Yapar?

Online Terapinin Faydaları Nelerdir?

Ülkenin bazı bölgelerinde deneyimli psikoterapist bulmak zordur. Bu nedenle online terapi yöntemi psikoterapi hizmeti almak için daha karlı bir seçimdir. İnsanların yaşadığı fiziksel rahatsızlıklar dışarı çıkmalarını engelleyebilir. Bu gibi durumlarda psikolojik destek almak isteyenlere ekonomik bir tedavi yöntemi sunulmaktadır. 

Pandemi dönemiyle bağlantılı olarak ortaya çıkan karantina nedeniyle çoğu insanın çalışma biçiminde ve sosyal çevreleriyle ilişkilerinde bazı değişiklikler oldu. Bu durumlar, bu yeni düzene alışmada yeni kaygılar ve zorluklar yaratır. Bu durum insanların daha önce yaşamış olduğu psikolojik rahatsızlıkların artmasına neden olur. Bu gibi durumlarda online terapi, kişilere kendilerini fiziksel riske atmadan terapi alma rahatlığını sağlar.

İlginizi çekebilir: Kidolog

Online Terapinin Dezavantajları Nelerdir?

Psikolog ile danışan arasındaki terapötik ilişki, yani terapist ile danışan arasındaki karşılıklı güvene dayalı ilişki zamanla gelişebilir ve bu da terapi sırasında terapinin faydalarını artırır. Online terapi sırasında yüz yüze etkileşim olmadığı için bu daha zor olabilir.

Yüz yüze iletişim kurulamadığından, danışanın ruh hali ve düşünceleri hakkında beden dili, jestler, yüz ifadeleri gibi bilgilerin alınabileceği ipuçlarını bulmak zor olabilir.

Görüntülerin donması, sese ulaşamama, aramaların kesilmesi gibi teknik sorunlar ve sorunlar internet bağlantısı nedeniyle konuşmayı etkileyebilir. Online terapi bazı istisnai durumlarda uygun olmayabilir. Bu durumlar psikoz, intihar düşünceleri vb. gibi durumları içerir. Bu tür ruhsal bozukluklarda danışanın müdahale etmesinin gerekebileceği bir durumda terapistin durumu kontrol etmesi zorlaşır çünkü terapist ve danışan farklı koşullardadır.

Bu nedenle online terapiye başlamadan önce bir ön görüşme veya değerlendirme seansı yapılmalı ve duruma göre terapistin yönlendirmesi doğrultusunda seanslara devam edilmesi önerilebilir.

İlginizi çekebilir: Uzmanlarımız

Yayımlama Tarihi: 15 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 4 Ekim 2022
Yayımlama Tarihi:
15 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi:
4 Ekim 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle