kidologlogo

Okul Öncesi Dönemin Önemi

0-6 yaş döneminde çocuklar çok hızlı öğrenir. Beyin gelişiminin en hızlı olduğu bu dönemde okul öncesi eğitim çok önemli bir yere sahiptir. Yapılan araştırmalara göre okul öncesi eğitim üniversite kazanma oranlarını bile etkileyen bir faktördür diyebiliriz. 

Okul öncesi eğitim çocuklarımıza ne kazandırır? 

• Özgüvende olumlu gelişmeler: Anne ve babadan ayrılan çocuk artık bir birey olduğunu farkına varır, kendisi yemek yiyebilir, suyunu içebilir, oyuncaklarını toplayabilir. İçine kapanık bir çocuk akranlariyla sosyalleşebilir.

• Paylaşmayı öğrenme: Paylaşma konusunu anaokuluna giden bir çocuk daha kolay icsellestirebilir. Aynı masayı paylaşmak, oyuncaklarını paylaşmak gibi. Oyuncak alırken/verirken nasıl istemesi gerektiğini pratik yaparak öğrenir. Gerçek dünyanın belki de minyatür halini yaşamak diyebiliriz buna. Olması gereken hayat düzenini, kendisine göre düzenlemiş bu küçük dünyada öğrenmeye başlar..

• İnce Motor ve Kaba Motor Becerilerinin Gelişimi: Okulda yapılan her bir etkinlik (makasla bir şeyler kesme, yapıştırma, boyama vb.) İnce Motor becerilerini geliştirirken, okula ait olan parkta oyun oynamak, rekabet gerektiren grup oyunlarında bulunmak, spor aktivitesi yapmak ve dans etmek gibi etkinlikler de kaba motor becerilerinin gelişmesinde çok büyük etkendir. Aynı zamanda eşleştirme, birleştirme, eksikleri tamamlama, akıl ve zeka oyunları gibi etkinliklerle de çocuklar bilişsel yönden de gelisme fırsatı bulurlar.

• Dil Gelişimi: Akranlarıyla aynı ortamda oyunlar oynayan, iletişim halinde olan çocuk, duyduklarını, gördüklerini anlamlandırmaya, anlamlandırdıklarına da karşılık vermeye başlar. Beyin gelişimi çok hızlı olduğu için okul ortamında aldığı uyaranlar sayesinde dil gelişiminde de ilerleme kaydeder. Sürekli televizyon izleyen, tabletten oyun oynayan ve akranlarıyla iletişime geçmeye bir çocuk ile akranlarıyla oyunlar oynayan, birlikte vakit geçiren, kitap okunan çocukların dil gelişimi arasında ciddi farklar görmek mümkündür. Hatta TV, tablet gibi araçlar ile çok fazla iletişim halinde olan çocuklarda konuşma geriliği de görülebilmektedir.

• Düzen ve Sorumluluk Bilinci: Okul içinde uyku saati, yemek saati, oyun saati az çok bellidir. Bu tarz bir düzene sürekli maruz kalan çocuk kurallara da artık daha kolay uyum sağlayabilir. Yaşamın getirdiği bazı düzen, kural ve sorumluluklardan haberdar olan, -yani yemek yerken birlikte sofraya oturma, yemek yerken konuşmama,  yemekten sonra elleri yıkama, uyku öncesi pijamalarını giyme gibi- çocuk ileriki yaşlarında da zorlanmayacak ve bunu bilincinde olacaktır. Bunun yanısıra özbakım becerileri de (tuvalet alışkanlığı, ellerini yıkama, dişlerini fırçalama, kaşık-çatal tutma, ayakkabılarını/kıyafetlerini giyip ıkarma vb.) büyük oranda gelişmekte olacaktır.

Aynı zamanda kurum psikoloğu yaptığı gözlem ve gelişim testleri sonucunda çocukta önceden ele alınması gereken bir durum var ise sizinle paylaşıp, aslında çok çok ciddi durumları bile erkenden ele almanıza ve iyileşme sürecinde büyük yol almanıza vesile olabilmektedir. Kurum psikoloğu ile iletişim halinde olmanız siz ebeveynler için okula uyum sürecinde de oldukça iç rahatlatıcı olabilmektedir.

Okul öncesi dönem için destek alabilirsiniz.

809215

Kişi Okudu

Gizem Gezer
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.